Waar staan wij voor als hondenschool De Lijn?

Die vraag heeft ons goed bezig gehouden. Een makkelijke vraag die niet simpel te beantwoorden is. Want voor ons is het heel vanzelfsprekend waar wij voor staan. Wij staan voor het welzijn van de honden. Alle honden. En die boodschap is de basis van ons lesgeven. Hieronder gaan we je uitleggen wat dat precies inhoudt.

 

Denk je aan een hond, denk je aan plezier en opvoeding. Denk je aan opvoeding, dan denk je aan commando’s. Ja toch?! Helaas, zo werkt het niet meer tegenwoordig. Met een -Zit-commando los je het echte uitvallen aan de riem niet op. En je kunt er ook geen prooinijd mee oplossen. En met een Foei krijg je het echt niet voor elkaar dat de hond niet meer gromt naar de kinderen en ze ook nog leuk gaat vinden. Als al die commando’s zouden werken, dan hadden wij het doordeweeks niet zo druk met privélessen en gedragsconsulten. Voor een goede opvoeding is dus meer nodig dan commando’s aanleren.

Er wordt nog te vaak voorbijgegaan aan de emoties en het welzijn van onze honden. Want denk je nou echt dat de hond zo lastig is om ons te pesten?! Dat hij al ons mopperen maar incasseert om dominant te zijn?! En dan hebben we het nog niet gehad over de rukjes aan de riem en de nekgrepen. Denken we nu echt met elkaar dat de hond dit voor zijn lol allemaal uitlokt?? Kom op zeg. Nee toch. Dan doe je jezelf echt te kort als je denkt er met zo’n simpel antwoord van af te komen. Honden hebben een reden om lastig te zijn. Ze trekken op hun manier aan de bel dat ze het soms niet meer trekken: de drukte op straat, al die indrukken, de korte wandelingen, het voorbij sjezende verkeer, het alleen thuis moeten zijn. Onze honden geven aan dat ze onze hulp soms dringend nodig hebben.  Alleen……. wij moeten dit wel kunnen en willen herkennen.

 

En hier komen wij als De Lijn om de hoek kijken. Want naast de commando’s leggen wij in onze lessen ook de nadruk op hoe je je hond kunt beschermen en wat hij daarvoor van jou nodig heeft. Wanneer de hond om steun vraagt en wanneer hij het zelf kan oplossen. Hoe je hem kunt begeleiden als hij iets eng vindt. Wat hij van jou nodig heeft om zich goed te voelen. Wat de hond wel en niet aankan. Een puppy hoeft van ons op het veld niet persé te luisteren als het even niet lukt. De haast van de eigenaar is niet het leertempo van de hond. 

Welzijn van Honden
Welzijn van Honden

Bij ons staat het welzijn van de honden voorop. En we voegen de daad bij het welzijnswoord.  En ja, dat betekent dat sommige honden uit de groepsles worden gehaald omdat het dier beter tot zijn recht komt in privélessen. En ook dat wij een enkele keer een eigenaar naar huis sturen omdat hij in onze ogen te grof met zijn hond omgaat en hierin niet wil veranderen. Dan is hij bij ons aan het verkeerde adres en kunnen onze wegen zich beter scheiden. 

Welzijn is een fragiel en vaag begrip. Iedereen heeft er wel een beeld bij. Voor zichzelf en voor zijn hond. Wij hadden daar ook een beeld bij en hebben dat beeld nader ingevuld door onze opleidingen. Daarom zijn we trots dat we als één van de heel weinige hondenscholen in Noordoost Brabant zijn die 4 toonaangevende keurmerken draagt. Deze keurmerken betreffen de SPPD, de NVGH, de APDT BeNe en de AAT (internationaal). 

Het dagelijks leven leert ons dat commando’s alleen niet werken. Er is meer nodig. We moeten ook kijken naar het gevoelsleven van onze honden. Want een gehoorzame hond is nog geen gelukkige hond.

 

Daarom zijn we blij met elke eigenaar die bij ons aan de bel trekt dat hij zich zorgen maakt om zijn hond. Of we kunnen helpen? Want om hulp te vragen moet je altijd een drempel over. En dat vraagt moed. Wij vinden dat kanjers van mensen als zij hulp vragen en met onze adviezen aan de slag gaan. Adviezen die vaak haaks staan op alle gratis adviezen van de mensen in de wijk.  Geloven in wat je doet en kiezen voor je hond. Daar staan wij voor en met ons steeds meer eigenaren. Kanjers.

Liefs Suzanne & Jany