Het TOP team van De Lijn

Suzanne Heukels

Welzijn zit onderhuids

"Waarom doe je dit werk eigenlijk?" vroeg de charmante cursist mij tijdens de les. Bhaaaam! Op deze vraag had ik even niet gerekend. Ik begon een beetje te stotteren en liep rood aan. Want ik wilde niet liegen maar om nou meteen de waarheid te vertellen vond ik ook wat ver gaan. En toch ga ik dat hier wél doen. Honden geven mij namelijk een goed gevoel, ik voel me veilig bij ze en ze bieden troost. En nog veel belangrijker, ze oordelen niet.

 

Jarenlang ben ik op de lagere én middelbare school gepest. Ik was een verlegen meisje dat keurig naar school toe ging en goede cijfers haalde. Niemand zag aan de buitenkant dat ik met een baksteen op mijn maag en met lood in mijn schoenen naar school ging en weer terug naar huis liep (ook na schooltijd werd ik op weg naar huis vaak gevolgd en uitgejouwd). Mijn ouders wisten van het pesten maar konden er op dat moment niets aan doen. Er bestonden in mijn tijd nog geen vertrouwenspersonen, antipestprotocollen en allerlei stichtingen. En mijn ouders waren te gezagsgetrouw om mij van school te halen. Troost vond ik bij onze hond Cilla. Cilla oordeelde niet, net zo min als alle andere honden waar ik gek op was. Het pesten op school heeft impact gehad. Tijdens mijn studententijd kreeg ik huilbuien, faalangst, veel fysieke klachten, nachtmerries en uiteindelijk een depressie. Met veel hulp ben ik hier uit gekomen.

 

Het pesten heeft me ook veel gebracht. Mijn zelfvertrouwen is groeiende en mijn kwaliteiten durf ik te benoemen. Dat was niet zo lang geleden nog ondenkbaar. Lichaamstaal spreekt boekdelen en ik ben een meester geworden in het lezen van de subtiele signalen waarmee mensen en honden communiceren. Vroeger was dit noodzaak, nu is het mijn kracht geworden. Deze kennis en ervaring wil ik graag inzetten voor onze honden. Om hen een stem te geven richting hun eigenaar, zodat hij leert wat de hond hem wil vertellen. Want welzijn zit onder de oppervlakte. Geloof mij maar.

Jany Geldof

In mijn bloed

Op Facebook ben ik lid van een groep voor deskundigen die met groepen honden werken. Handig om ervaringen uit te wisselen. In een post stond iets over pubers die andere dingen aan hun hoofd hebben dan de hond des huizes uit te laten. Als reactie schreef ik "behalve als je een puber bent die later met honden gaat werken".... De reacties die ik daar op kreeg bevestigden mij dat ik één van de weinige pubers ben geweest die van jongs af aan -hond- ademde.

 

Als klein kind liep ik op iedere hond af. Dat ging altijd goed. Mijn gevoel zei mij dat het goed was. Nu adviseer ik iedereen om juist niet op een vreemde hond af te stappen. Met Rasky, de bouvier uit mijn jeugd, beleefde ik de fijnste momenten. Samen een frikadel eten langs de Noorderplas, genietend van de natuur en van elkaars aanwezigheid. Dan voelde ik mij op mijn allerbest. Op visite bij familie & vrienden? Ik ging liever met hun hond wandelen. Ik spendeerde zoveel mogelijk tijd met honden. Dat wat altijd al in mijn bloed heeft gezeten, ben ik op latere leeftijd gaan onderbouwen met een stevige opleiding. En na jaren in het projectmanagement en achter een bureau te hebben gezeten, maakte ik de grote stap naar de mooie hondenwereld. Mijn rust en zelfvertrouwen weet ik in no time over te brengen op honden. En met mijn oog voor detail ontgaat mij weinig aan hun communicatie. Zet mij in een groep honden en ik ben helemaal in mijn element!

 

"Iemand iets leren is onmogelijk; je kunt hem alleen helpen het in zichzelf te ontdekken" (Galileo Galilei). Zo ervaar ik mijn taak als instructeur. Het is voor mij een uitdaging om jou als hondeneigenaar te laten zien, hoe makkelijk het kan zijn om jouw hond te begrijpen. En als je hem begrijpt? Dat je herkent hoe snel hij leert, met plezier & liefde voor zijn grote baas. Dan kun jij ontdekken hoe jij jouw hond het beste kunt begeleiden in zijn leven.

Karen Mulder

Kansen moet je grijpen

Mijn aantrekkingskracht tot honden was op erg jonge leeftijd al sterk aanwezig. Zoals zoveel kinderen groeide ik op met een huishond. Als peuter was Kazan, de Duitse Herder, mijn schaduw & oppas. Ik voelde me overal veilig, zolang hij maar bij me was. Dat gaf mijn moeder een rustgevend gevoel. Want waar Kazan was, was Karen. Tijdens vakanties maakte ik als kind foto's die niet echt een succes voor het familie-album waren, er stonden namelijk altijd dieren op....

 

Ondanks mijn grote liefde voor honden ben ik niet met honden gaan werken. Dit ben ik pas later gaan doen. Ik kreeg namelijk de kans om de opleiding Gedragstherapeut voor honden te gaan volgen. Een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Tijdens mijn opleiding tot Kynologisch Instructeur mocht ik bij De Lijn mijn stageperiode lopen. Door het enthousiasme van Suzanne & Jany ben ik blijven hangen en ben ik begonnen met lesgeven. Mijn eerste hondenbaan was een feit! Dat lesgeven is straks een mooie combinatie met de Gedragstherapie zodra ik mijn opleiding heb afgerond.

 

Ieder mens is uniek, maar iedere hond ook. Natuurlijk wil iedere hondeneigenaar een gehoorzame hond. Maar gehoorzaamheid ontstaat niet alleen door het aanleren van enkel commando's zoals zit, lig, hier of plaats. De basis van gehoorzaamheid is de binding tussen de hond en zijn baas. Mijn persoonlijke doel is om dit in de lessen zo goed mogelijk over te brengen.

 

Marjolein Franssen

Combineren van passies

Als kind groeide ik op met honden. Natuurlijk was mijn eigen hond een feit toen ik op mezelf ging wonen. Ik kan mij geen leven zonder honden voorstellen. Honden zijn zo puur en eerlijk. Ze leven in het hier en nu. Dat is iets wat ik iedere dag weer besef wanneer we samen wandelen of trainen na een drukke dag met een ‘vol hoofd’. Ik kom helemaal tot rust en de wereld om mij heen bestaat dan even niet meer.

 

Mijn motivatie om te gaan lesgeven is dus mijn liefde voor honden. Wat ik als instructeur belangrijk vind? Dat mens en hond van elkaar genieten. Samen een band opbouwen die bestaat uit vertrouwen en wederzijds begrip. Dat ik daar dan zelf helemaal relaxed van word na de lessen, is mooi meegenomen ;). Honden zeggen ons zoveel zonder woorden. Ik gun zowel baas als hond die kennis die nodig is om met elkaar te kunnen communiceren. 

 

Naast instructeur ben ik leerkracht op een basisschool. Hoe leuk is het om mijn 2 passies samen te brengen! Ik specialiseer mij nu in de omgang tussen Kind & Hond. Zodat ik kinderen kan begeleiden in hun interactie met de hond. Op een verantwoorde en veilige manier. Zodat er een perfecte balans & rust is in huis voor hond, kind & ouder(s).


Opleidingen

Wij hebben een flinke rugzak gevuld met kennis. Deze kennis bestaat niet alleen uit onze enorme liefde voor honden. De juiste fundering is gelegd met een stevige opleiding. Door de jaren heen is die rugzak verder volgestopt met vervolgopleidingen, cursussen, workshops en seminars. En we zijn best een beetje trots dat we nu bezig zijn met onze 3e internationale opleiding. Naast dit alles ook bijna 20 jaar praktijkervaring! Omdat we nooit uitgeleerd raken, spijkeren we onze kennis jaarlijks bij! Vanwege onze deskundigheid EN de bereidheid tot bijscholing, zijn er maar liefst 3 keurmerken aan ons toegekend. 

Lidnummer 1399/1437
Lidnummer 1399/1437
Kynologisch instructeurs
Kynologisch instructeurs

Een kijkje in de rugzakjes

 

Opleidingen Cursus/Workshop Seminars/Lezingen

Recallers, Susan Garret

O&O hoog risicohonden  BAT-lezing voor professionals, Sonja Verhoef

Absolute Dogs

Impuls controle, Liesbeth Hogendoorn Goed socialiseren kun je leren, Sonja Verhoef

Jane Fannell, Foundation & Advanced

EHBO voor honden, Gaus Academy Dominantie bij honden, Monique Bladder
Tinley Academy, activiteitencoach 1 ABC-training Hermina Stout Kynocongres 2014 - 2017

Van Hall deel 1 & 2

Neuswerk, Tinley Academy

Dominantie bij honden, Dogvision

O&O Algemene vorming, puppytrainer, motivatie & clicker Instructeur Balans & Coördinatie, Sam Turner Dog agression, Peter Neville & Robert Falconer-Taylor

Dogvision, Gedragstherapeut voor honden

Spel & Agressie bij honden, Pia Silvani Herkennen van fysiek ongemak bij probleemgedrag, Marlies van Dijk 

Hond-Kind programma voor Professionals, Dierbare ontmoetingen

Dogs & Children, Canine Principles Honden opvoeden vanuit verbondenheid, David Pithie

Advanced Animal Training, ILLIS Animal Behaviour Consulting

Propriocepsis, Sam Turner & John McGuigan Dierentrainers Congres 2019, DTA