Om een pup zindelijk te maken is tijd nodig en oplettendheid. Bij de zindelijkheidstraining maken we gebruik van de natuurlijke neiging van de hond om zijn nest niet te bevuilen.

Heeft de fokker de pup altijd de mogelijkheid geboden om buiten de slaapplaats te plassen en te poepen? Dan is de eerste stap richting zindelijkheid gezet. Het zindelijk maken verloopt zo een stuk makkelijker dan bij een hond die zijn nest heeft moeten bevuilen.

 

Pups kunnen hun plas en poep nog niet lang ophouden. Als ze moeten, dan moeten ze ook écht direct. Zorg er dus voor dat je jouw hond bijtijds uitlaat. Een goed aangeleerde bench kan helpen bij het zindelijk maken. De pup zal beter zijn best doen om zijn plas en poep op te houden als hij in de bench zit. Qua grootte lijkt een bench op een nest en dat wil hij niet bevuilen.

 

Laat de hond echter niet lange perioden achtereen in de bench zitten. Gebruik het alleen als je even niet op je hond kunt letten of als hij gaat slapen. Gebruik je de bench als hulpmiddel bij het zindelijk maken, dan mag deze niet te groot zijn voor de pup. Het nestidee vermindert dan. Je kunt de bench tijdelijk kleiner maken door er een tussenschot of krat in te plaatsen. Gebruik in ieder geval geen materiaal waaraan de pup kan knagen of zich kan bezeren.

 

Wordt de pup onrustig, gaat hij draaien of snuffelen? Dan moet hij waarschijnlijk iets doen. Ook na het slapen, eten en spelen neem je je hond direct mee naar zijn plas/poepplek. Daar aangekomen, blijf je staan tot je hond iets doet. Niet gaan lopen, want dan is de kans groot dat je hond afgeleid wordt door geurtjes, blaadjes etc.. Heeft je hond iets gedaan? Beloon hem met wat lekkers. Eventueel kun je nu gaan wandelen of iets leuks met je hond doen.

 

Bestraf ongelukken in huis niet. Je hond kan daardoor angstig worden voor jou of angstig om in jouw bijzijn wat te doen. Ongelukjes horen erbij en straf leert je hond niet zindelijk te worden. Wél kun je je pup onderbreken door hem op te tillen (vaak houdt hij dan op met plassen) en hem rustig buiten neer te zetten.

 

Afhankelijk van het ras en de start van de pup duurt het zindelijk worden een week tot een aantal maanden. Sommige rassen worden minder makkelijk zindelijk (bijvoorbeeld de Beagle, Maltezer, Yorkshire Terriër). Heb geduld en geef je hond de kans om goed zindelijk te worden door vaak met hem naar zijn plas/poepplek te gaan.


Tot slot. Vooral jonge pups kunnen deemoedplasjes doen. Een deemoedplasje is een agressieremmend signaal waarbij de hond aan je vertelt dat hij geen bedreiging is. Hij maakt zich als het ware klein en kwetsbaar. Daarom mag je een deemoedplasje nooit bestraffen. Je verwart je hond en kunt het gedrag erger maken. Wat kun je dan wel doen? Negeer de hond bij binnenkomst en op andere momenten waarvan je weet dat hij een deemoedplasje doet. Bezoek kan de hond eventueel een speeltje of iets lekkers gooien om de hond af te leiden.