De winter is voor veel honden ontzettend leuk, zeker als er sneeuw ligt. Lekker ravotten over die witte deken en sneeuwballen vangen die de baas gooit. Voor andere honden is het weer een koude bedoeling, je zult namelijk maar kortharig zijn en op je blote pootjes naar buiten moeten, brrrrrrrrrr………

 

Onderstaand enkele tips en waarschuwingen om de hond veilig en leuk door de winter te loodsen.

 

SNEEUW 

Liever geen sneeuwballen gooien met je hond. Als de hond namelijk veel sneeuw binnen krijgt, kan hij last van zijn darmen krijgen, een maagkanteling of hevige diarree. Bovendien vinden honden sneeuw meestal al zo leuk, dat ze zelf al in hun dolle buien een paar happen sneeuw nemen.

 

PEKEL

Bij vorst en/of gladheid wordt er met pekel gestrooid. Voor mensen prettig want dan is het minder glad, voor honden een ramp. Kijk alleen maar eens wat pekel met jouw schoenen doet…… De hond moet hier op zijn blote pootjes doorheen en de pekel vreet dan in de voetzooltjes van de hond. Het gevolg is kloofjes tussen de zoolkussens die erg pijnlijk zijn.

 

Irritatie van de voetzooltjes herken je als de hond veel aan zijn poten likt en/of erop bijt. Bij erge pijn kan de hond grommen als je naar zijn poten wilt kijken om te zien wat er aan de hand is.

Spoel de pekel na de wandeling af met lauw water en droog de pootjes rustig af.  Irritatie kun je voorkomen door vóór de wandeling de poten in te smeren met speciale middelen zoals Pawwax of Espree Paw Balm. Zie ook www.medpets.nl. En anders de bekende (watervrije!) vaseline.

 

Bij lange wandelingen en/of werkhonden kun je de hond schoentjes aan doen (jawel, het bestaat!). Zorg dan wel dat de hond ruim van tevoren aan de schoentjes gewend is, anders gaat hij erg “vreemd” rondlopen met die schoentjes aan zijn poten. Een grappig gezicht en zeer lachwekkend, maar voor de hond blijft het vervelend. Laat je voor de maat van de schoentjes goed adviseren! Schoentjes die onvoldoende passen zijn erg oncomfortabel voor de hond. 

 

Zitten er ijsballetjes onder de poten van je hond, neem dan bij thuiskomst de tijd om deze te laten smelten. Probeer ze niet onder de pootjes vandaan te trekken, want dit is zeer pijnlijk voor de hond!

Bij honden met langharige vachten kunnen ook ijsballen aan de vacht gaan hangen. Dit voorkom je door op die plaatsen waar de sneeuw vast kan gaan zitten wat plantaardige olie door zijn vacht te wrijven.

 

KOU

Kleine hondjes lopen laag bij de grond, puppies zijn nog in de groei en kortharige honden hebben nauwelijks vacht om zich warm te houden. Het is voor al deze honden verstandig om ze een jasje aan te doen!! Dat kan zijn een fleecejasje, een wollen vestje etc.. Capuchons zien er leuk uit, maar zitten de hond vaak in de weg.

Met name via de buik krijgen kleine honden veel kou te verduren. Dan is het handig om bij het jasje ervoor te zorgen dat juist de buik bedekt is en de sluiting op de rug zit. Zorg bij kleine honden dat het jasje niet te zwaar is anders zakt hij door zijn pootjes heen :).

 

Onderkoeling en/of bevriezing is natuurlijk ook een risico in de winter. Hiervan is sprake als de lichaamstemperatuur beneden de 37 graden Celsius daalt. De kans hierop is vooral bij lichaamsdelen met weinig haren het grootst, dus de oorranden, de voeten, de staartpunt en bij reuen de balzak (dat is dat zakje dat tussen de achterpoten van de mannetjeshond hangt en waar twee balletjes inzitten).

  

NATUURIJS

Bij natuurijs verliezen veel mensen eventjes hun gezonde verstand, en niet alleen de Friezen…………. Het is ook prachtig als iedereen op het ijs schaatst en o zo romantisch, maar voor honden blijft het gevaarlijk. Een hond ziet namelijk niet het verschil tussen veilig en gevaarlijk ijs en zal dus ook het ijs op schieten als het niet mag met alle gevolgen van dien. Een ander risico is dat sommige honden achter de vogels aan gaan jagen die in het wak zwemmen en daarmee zelf in het wak schieten. Vervolgens mag jij erachter aan om je hond te redden…… als je durft.

 

Een hond kan zich moeilijk staande houden op het ijs, het is namelijk spiegelglad. Niet voor niets binden wij mensen onze schaatsen onder. Gevolg is vervelende glibberpartijen voor de hond met nare spierblessures en/of botbreuken.

 

 

Wil je lekker met jouw hond genieten van het mooie winterweer, dan kan dat uiteraard. Dikke jas aan, de poten van de hond verzorgen en wandelen maar!