Vuurwerkangst bij honden                  

 

Het is bijna weer zo ver: oud & nieuw staat voor de deur. Voor ons mensen vaak heel gezellig, voor honden vaak een ware ramp. In dit artikel vind je alle informatie over vuurwerkangst bij honden. De inzichten zijn tegenwoordig compleet veranderd. Moesten we vroeger de hond bij angst volledig negeren, tegenwoordig mogen we hem zelfs steunen. Lezen dus……….

 

Hoe weet je of jouw hond bang is voor vuurwerk?

De stress-signalen bij je hond vertellen het jou. Veel mensen hebben geen idee hoe ze kunnen zien wanneer hun hond bang is. Let op gedrag als:

 • Lage houding, oren plat of opzij
 • Lippen aflikken, ook wel tongelen genoemd
 • Hijgen (zonder het warm te hebben)
 • Geeuwen (zonder moe te zijn)
 • Overdreven alert zijn
 • Nerveus en onrustig rondlopen
 • Niet willen eten
 • Weglopen

 Vertoont jouw hond 2 of meer van deze stresssignalen kort achter elkaar of tegelijkertijd? Dan is de stress hoog. Hoe meer signalen hoe hoger de stress.

 

Meer weten over stresssignalen? Hou onze website in de gaten wanneer Suzanne Heukels weer een lezing geeft over stresssignalen. Kijk daarvoor op onze website en Facebookpagina.

 

5 tips om je hond te helpen

 

1. Begin op tijd met trainen

Wacht niet tot 31 december om dit probleem aan te pakken, maar begin op tijd met training zodat je de angst bij je hond in een vroeg stadium kunt helpen verminderen of zelfs kunt weghalen. Hoe snel een hond leert dat vuurwerk niet eng hoeft te zijn is per hond verschillend. Als je in september begint, dan ben je nog mooi op tijd. 

 

2. Train met o.a. een CD met vuurwerkgeluiden = desensiteren

Er zijn een paar geluidscd’s op de markt die je kunt inzetten om de angst te verminderen:

 • de vuurwerkcd’s van Sarah Heath & Jon Bowen, beide gedragsdeskundigen uit Engeland. Deze cd’s hebben een Nederlandstalige handleiding die stap voor stap uitlegt hoe je te werk moet gaan.
 • Help ik ben bang voor geluiden, te bestellen bij www.tinley.nl 
 • Clix geluid & lawaai CD, bevat meerdere soorten geluiden waar honden angstig voor kunnen zijn (verkeer, huishoudelijke aparaten) Te verkrijgen via www.medpets.nl

3. Laat je hond zelf een veilige plek zoeken

Als het zover is en je hond heeft de behoefte om weg te kruipen, laat dat dan toe. Het heeft geen zin om hem te dwingen bij je op de bank te komen zitten. Laat het dus aan de hond over wáár hij zich op dat moment het veiligste voelt. Leg desnoods een deken over de plek waar de hond wegkruipt, dat kan de bench zijn, in zijn mand, onder het bed etc. Leg desnoods een kledingstuk met jouw geur bij de hond, zodat hij zich extra veilig voelt. Sluit gordijnen en laat het licht aan. Zo zijn lichtflitsen van buitenaf minder goed zichtbaar en minder intensief voor jouw hond. Zet radio of TV aan  of een CD met klassieke muziek (to a dogs ear), dit kan rustgevend werken omdat het het geluid van vuurwerk wat onderdrukt.

 

4. Ondersteunen met medicatie

Wordt het jouw hond allemaal te veel, dan kun je hem angstverminderende medicatie geven. Het haalt de angst niet helemaal weg, maar kan de ergste piek verminderen. Overleg altijd met jouw eigen dierenarts als je medicatie wilt toedienen.

 

Er zijn verschillende soorten medicatie:

- lange termijn aanpak, 6-8 weken van te voren: Clomicalm

- korte termijn aanpak: Alprazolam

 

Naast reguliere medicatie kun je ook kiezen voor natuurlijke middelen, hiermee dien je wel minstens 4 weken van tevoren te beginnen.

 

Natuurlijke middelen tegen vuurwerkangst:

 • Adaptil

Adaptil werkt op basis van feromonen en heeft een rustgevende werking op honden. Adaptil is verkrijgbaar als verstuiver voor in huis, pillen en halsband.

 

 • Bach bloesems

Bach bloesem Rescue Remedy kan een ondersteuning zijn voor honden met vuurwerkangst.

 

 • Zylkene-capsules

Informeer ook voor andere natuurlijke middelen bij de dierenarts. De meeste dierenartsen verkopen deze gewoon. Begin altijd wel op tijd, want de middelen hebben de tijd nodig alvorens ze effect hebben.

 

Er zijn ook andere hulpmiddelen verkrijgbaar die de angst van jouw hond kunnen verminderen. Ze ondersteunen, ze halen de angst niet weg:

 

- Stormdefender/Thundershirt: 

Dit zijn nauwsluitende dekjes die je de hond om doet. Deze methode is vergelijkbaar met het inbakeren van baby's. Inmiddels is bewezen dat een nauwsluitend dek een therapeutische waarde kan hebben bij angst voor harde geluiden. De hond ontspant. De meeste dierenartsen hebben deze dekjes standaard in hun assortiment. 

 

5 dingen die je beter niet kunt doen!

 

1. Gebruik geen Vetranquil

Nog niet zo lang geleden werd dit middel door veel dierenartsen voorgeschreven bij vuurwerkangst. Gelukkig gebeurt dit nog maar zelden. Vetranquil is namelijk een spierverslapper en als je dit aan je hond zou geven, kan hij niet meer bewegen en wegkruipen als hij daar behoefte aan heeft. De hond lijkt rustig in zijn mandje te liggen, maar in feite is de hond nog steeds doodsbang voor het vuurwerk! Het lijkt voor het baasje dus alsof dit middel werkt, maar dat is allerminst het geval! Dit medicijn kan zelfs een averechts effect hebben, dus gebruik het alsjeblieft niet!

 

2. Pas de techniek "flooding" niet toe

Je hoort wel eens dat het goed is om de hond te confronteren met zijn angst. Flooding is a.h.w. het onderdompelen in hetgeen waar de hond bang voor is. Dit kan de angst alleen maar verergeren met alle gevolgen van dien.

 

3. Geen groepscursus vuurwerktraining

Omdat het heel belangrijk is om de stress-signalen bij een hond goed in de gaten te houden is het geen goed idee om dit in groepsverband te doen. Een instructeur kan onmogelijk iedere hond individueel in de gaten houden. Het kan dan gebeuren dat een hond zo bang wordt dat de angst alleen maar verergert.

 

4. Overdreven veel aandacht schenken aan de angst

Schiet niet door in je behulpzaamheid. Natuurlijk moet je je hond helpen door je hond te laten merken dat je er voor hem bent. Maar voorkom dat je overdreven gaat troosten, knuffelen en aaien, want hiermee wakker je het angstgedrag alleen maar aan. Behandel je hond niet als slachtoffer met uitspraken als "Ahhh wat erg allemaal, dat vuurwerk is ook zooo eng!".

 

5. Negeren van de angst

Wat is dan wel de bedoeling? Laat de hond lekker tegen je aanliggen als hij daar behoefte aan heeft. Probeer hem af te leiden en gedraag je opgewekt. Als je hond fysiek contact zoekt, biedt dat dan ook aan. "Kom er maar lekker bij liggen hoor!"

 

6. Laat je hond niet alleen tijdens oud & nieuw

Het blijven natuurlijk dieren en je weet nooit precies hoe die gaat reageren. Laat jouw hond daarom nooit alleen tijdens oud & nieuw! Als hij al bang is, dan is het helemaal een ramp voor de hond als de eigenaar niet in de buurt is.

 

Je hond uitlaten op oudejaarsdag?

Vuurwerk afsteken begint altijd te vroeg. Voor een bange hond is het dan een kwelling om naar buiten te gaan. Dwing je hond niet!

 • houd de wandelingen kort
 • zorg dat de halsband en/of hondentuig goed aangesloten zitten zodat de hond bij schrik hier niet uit kan ontsnappen
 • wandel desnoods op een afgelegen plek waar men geen vuurwerk afsteekt
 • kies een tijdstip waarop het rustig is
 • sla eventueel de avondwandeling over en laat de hond voor 1 keertje in de tuin plassen. Hij zal er je dankbaar voor zijn.

 

De ideale bezigheid om 12 uur

 • zorg voor een extreem lekker bot en laat hem hier op een veilige plek op knagen;
 • vul meerdere kongs met smeerkaas, leverworst etc, en gooi die in een ruimte waar de hond zich kan uitleven. Daarna wel even dweilen;
 • bereid van tevoren een aantal leuke en ingewikkelde hersenwerkspelletjes voor voor jouw hond! Dit zal hem afleiden van al het geknal. Zie foto.