Net als mensen kunnen ook honden in en om het huis vervelende ongelukjes hebben die – met een kleine aanpassing - voorkomen hadden kunnen worden. Onderstaand een paar punten waar je in ieder geval op kunt letten.

 

  • Voorkom dat de pup aan elektrische snoeren of telefoondraden kan gaan  knagen. Vooral jonge honden zijn ongelooflijk nieuwsgierig, gaan graag op  onderzoek uit en zetten overal hun tandjes in. Ook kunnen zij steeds hoger springen. Bind de snoeren bijeen met tape of maak ze vast aan de muur of aan de vloer. Een kamerkennel of bench kan uitkomst bieden als je de hond tijdelijk alleen moet laten.
  • Laat geen dingen slingeren die de pup kan inslikken. Jawel, opruimen dus. Puppy’s slikken graag de dingen door waar ze op kauwen, vooral als je probeert het object van ze af te pakken. Dus niet boos worden of de hond achterna jagen om het uit zijn bek te pakken. En een voordeel van dat opruimen is natuurlijk dat je een heel net huis krijgt.
  • Gladde vloeren zijn funest voor honden, jong en oud! Het glibberen en glijden kan zéér schadelijk zijn voor de gewrichten van de hond. Voorkom daarom dat de hond uitglijdt over de vloer. Dus laat de hond binnenshuis niet achter een balletje of andere speeltjes aanrennen. Kleden bieden vaak uitkomst om het uitglijden te voorkomen. Bedenk wel, dat als de hond eenmaal last heeft van zijn gewrichten, dit vaak een zaak van lange adem en hoge medische kosten is.
  • Het eerste levensjaar is het niet verstandig om lange wandelingen met de hond te maken, de hond achter ballen en stokken aan te laten rennen (ook niet zo’n werpstok) of te fietsen met een hond. De gewrichten – zeker die van grotere rassen – hebben hier veel te veel van te lijden. Wees verstandig en heb nog even geduld voordat je echt gaat ravotten met jouw hond.
  • Mocht je een vijver in de tuin hebben, scherm deze dan af met een hekje. De pup schrikt zich een hoedje als hij onverwachts in het water valt en menige hond wil dan op latere leeftijd niets meer van water weten. Pech voor de baas die zo graag met zijn hond in het water had willen dollen.
  • Wees attent op steile wanden of kanten, niet alleen bij de eigen vijver maar ook in het park etc.. Onafhankelijk van de leeftijd is dit voor elke hond gevaarlijk.
  • Onder Medische zaken/Giftige planten & stoffen vind je een overzicht van allerlei planten, groente, fruit etc. in en om het huis die giftig zijn voor elke hond. Lees de lijst eens goed door en kijk wat bij jou in huis en in de tuin staat. En vindt jouw pup die Yucca zo interessant, zet de plant dan tijdelijk wat hoger of op een plaats waar de pup niet bij kan.