De Stofzuiger

 

Wat is dat toch met honden en stofzuigers? De ene hond wil er graag mee spelen, de andere hond vlucht weg, en weer andere honden vallen de stofzuigers aan als ware het indringers in ons huis.

 

Hoe komt dat toch?

Een stofzuiger is voor een hond een vreemd voorwerp: hij maakt ontzettend veel lawaai, en als de baas hem vast heeft en gebruikt gaat hij heen en weer, van je af en weer naar je toe... Voor heel veel honden is een stofzuiger raar, eng en onvoorspelbaar. De stofzuiger is een monster of juist een speelmaatje....

Je kunt jouw hond laten wennen aan de stofzuiger. Dat wil zeggen dat de hond leert dat een stofzuiger in zijn buurt niets vervelends oplevert maar juist iets leuks!

 

Manier 1:

  • Je zet jouw hond even in een andere ruimte, de tuin of in zijn bench met iets super lekkers! Een heerlijk bot om op te kauwen of een gevulde kong. Als het maar iets is, waar hij even een tijdje zoet mee is en waar hij heel erg dol op is. Dit geeft jou de tijd om even rustig te stofzuigen zonder dat daarbij de hond in de weg loopt. Deze manier is de snelle oplossing: je voorkomt hiermee dat jouw hond kan gaan vluchten of de stofzuiger aanvalt uit spel of omdat “dat monster” weggejaagd moet worden. Het doet echter niets met zijn emotie (angst, agressie of vreugde) ten opzichte van de stofzuiger. Jouw hond blijft bang, agressief of juist heel speels als de stofzuiger in de buurt komt.

Manier 2:

  • Nu pak je de emotie van jouw hond aan ten opzichte van de stofzuiger. Deze methode vergt meer tijd & energie van jou als baas. Daarbij is het ook noodzakelijk dat je buiten het aanleren van deze manier NIET de stofzuiger gebruikt waar de hond bij aanwezig is. We begrijpen het als je deze manier te intensief vindt. Maar wil je hier wel heel graag mee aan de slag dan nemen wij ons petje af! Want je zorgt hiermee voor een betere gemoedstoestand bij jouw hond.

 

Hieronder volgt stapgewijs hoe je manier 2 het beste kunt aanleren:

 

Stap 1:

Ga eerst op zoek naar iets lekkers waar jouw hond een moord voor zou doen. Dit kan bijv worst, kaas, salami of iets anders zijn. Het is even zoeken, maar misschien weet je het al. Maak een mix van 5 lekkernijen; zo blijft het een verassing voor jouw hond wat hij krijgt als beloning.

De stappen kun je het beste met 2 personen uitvoeren: 1 persoon die zich met de hond bezig houdt en 1 persoon die de stofzuiger pakt.

 

Laat de stofzuiger door 1 persoon pakken uit een andere ruimte zonder deze aan te zetten! Jij blijft zelf bij je hond. Zodra jouw hond de stofzuiger ziet geef je hem DIRECT iets lekkers.

Wacht niet tot jouw hond reageert op die stofzuiger maar geef hem zodra hij de stofzuiger ziet iets superlekkers. Vervolgens gaat persoon 1 weer weg. Herhaal dit een paar keer (5x). Ga vervolgens iets leuks doen met jouw hond; ga even wandelen en spelen

 

Stap 2:

Deze gaat deels net als stap 1, alleen nu laat je de stofzuiger in de woonkamer staan zonder deze aan te zetten. Doe dit voor ongeveer 2 minuten en zet dan de stofzuiger weer weg.Ga vervolgens iets leuks doen met jouw hond: ga wandelen en spelen.

 

Stap 3:

Bouw de tijd op dat je de stofzuiger in de woonkamer laat staan, zonder deze aan te zetten. Deze tijd bouw je op, totdat jouw hond gewend is aan een stofzuiger in de woonkamer zonder dat deze gebruikt wordt. Uiteraard de sessie altijd afsluiten met wandelen en spelen.

 

Stap 4:

Inmiddels is jouw hond zover dat hij gewend is aan een stofzuiger in de woonkamer. Ga op een gepaste afstand met jouw hond van de stofzuiger zitten, ga dus niet direct naast de stofzuiger zitten. Het liefst op zijn plaats (veilige plek). Nu laat je persoon 1 de stofzuiger heel kort aan en uit zetten. En terwijl de stofzuiger aan gaat geef je jouw hond een paar beloningen achter elkaar en je stopt met belonen als de stofzuiger weer uit gaat.

Herhaal dit 5x. Sluit de sessie weer af met wandelen en spelen.

 

Stap 5:

Nu ga je de tijd opbouwen dat de stofzuiger aan is, zonder dat je de stofzuiger gebruikt. Hij blijft dus gewoon op de grond terwijl hij aan is. Dit opbouwen kun je belonen met lekkers geven achter elkaar, of een botje, of een gevulde kong. Belangrijk is dat je datgene als beloning inzet wat jouw hond ook echt super lekker vindt.

Stop met lekkers geven etc als de stofzuiger uit gaat.

 

Stap 6:

Nu ga je het gebruik van de stofzuiger (door persoon 1 terwijl jij met de hond bezig bent) langzaam uitvoeren.

Begin op een gepaste afstand (plaats van de hond) en zorg dat persoon 1 niet direct op de hond af komt met de stofzuiger. Begin eerst kort en in ieder geval niet zo lang zodat jouw hond de tijd heeft om op de stofzuiger te gaan reageren. Terwijl persoon 1 stofzuigt geef jij jouw hond zijn lekkers: en dat mag al best zijn botje of zijn gevulde kong zijn. In ieder geval iets waar hij even zoet mee is. De tijd van het stofzuigen bouw je langzaam op, net zo lang tot jouw hond niet beter weet dat stofzuigen betekend: iets lekkers op mijn plaats krijgen!

 

Je hebt nu jouw hond laten wennen aan de stofzuiger!

 

Het kan zijn dat jouw hond ook moet leren dat als jij de rest van het huis stofzuigt (bijvoorbeeld gang of slaapkamers) jij dan verwacht dat hij ook netjes op zijn plaats blijft of in ieder geval niet in de buurt van de stofzuiger. Oefen die verschillende ruimtes dan ook. Honden leren contextgebonden: dat betekent dat ze in verschillende situaties en omgevingen moeten leren wat jij van ze verwacht. Iets geleerd in de woonkamer wil nog niet meteen zeggen dat ze het in andere ruimtes ook weten.

 

Heel veel succes met oefenen!