Elke hondeneigenaar heeft twee belangrijke taken: het socialiseren van de hond én het opvoeden van de hond.

 

Wat is socialiseren nu precies?
Socialiseren betekent dat je de hond op een positieve!! manier laat kennismaken met zijn omgeving, zodat de hond dit allemaal als normaal gaat beschouwen. Dus de hond maakt op een leuke en ontspannen manier kennis met van alles en nog wat: dieren, mensen, geluiden, verkeer, vliegtuigen, geuren, vloeren, gebouwen, andere honden etc..

 

Ontspannen en leuk betekent dat je de hond niet dwingt om ergens mee kennis te maken omdat je vindt dat het nu wel lang genoeg geduurd heeft. De hond moet zélf de keuze kunnen maken om iets te onderzoeken en/of kennis mee te maken. Als de hond deze keuze maakt, dan wordt hij daarvoor beloond – liefst met lekkers – zodat hij een positieve ervaring opdoet.

 

Vraag jezelf dus eens af waar jouw dagelijks leven uit bestaat en waar je jouw hond straks overal mee naartoe wilt nemen (boswandelingen, caravan, kamperen etc.). Neem jouw pup daar dan nu al mee naar toe, zodat dit later geen problemen oplevert!

 

Wanneer socialiseren?
Van ongeveer 7 weken tot 12 weken heeft de pup de neiging om alles te onderzoeken en te benaderen. Na die tijd zal de pup van alles wat dan nieuw voor hem is, willen vluchten of ontwijken.

Is de pup in de eerste 12 weken goed gesocialiseerd, dan is het hondje in staat om zijn positieve ervaringen te projecteren op andere situaties. Dus heb je de pup meegenomen naar een drukke markt, dan zal ook het winkelcentrum geen probleem zijn.

Een goede socialisatie vereist dat de pup met alle nieuwe dingen c.q. mensen minimaal 5 keer kennis heeft gemaakt. Voor de eigenaar betekent dat een hele tijdsinvestering, maar die zal zich later zeker terugbetalen!

 

Gevolgen van slechte socialisatie
Als de hond op latere leeftijd iets ziet waar hij vroeger geen kennis mee heeft gemaakt, kan hij maar op één manier reageren, namelijk met angst. En wordt de angst te groot en voelt de hond zich bedreigd, dan kan dit leiden tot angstagressie! Geen enkele hondenliefhebber wil een bange hond die eventueel uit angst bijt.

Bijgevoegd vind je een socialisatieprogramma uit Toepoels Puppygids. Dit dient als voorbeeld. Vanzelfsprekend kun je dit met je “eigen dingen” aanvullen.


Succes!

Download
Socialisatieprogramma
Download het schema hier.
Socialisatieprogramma.pdf
Adobe Acrobat document 143.0 KB