Positief trainen, wat is dat nu precies?

 

Op onze website staat vermeld dat wij op een positieve manier trainen met de hond. Dat klinkt niet alleen positief J, maar juist dat woordje – positief- is heel belangrijk.

 

Ons uitgangspunt is dat wij ons inleven in de hond als dier en hoe wij met deze kennis onze honden zo snel en aangenaam mogelijk iets kunnen aanleren. Basishouding is hierbij respect voor die o zo intelligente viervoeter die onze kameraad moet worden. Respect is hierbij een belangrijk woord. Dat houdt namelijk in dat wij tijdens de lessen geen gebruik maken van de slipketting of dat we ze op een andere manier pijn doen, noch dat we ze in hun nekvel grijpen en tegen de grond drukken, hun porten onder hun vandaan trekken of oren omdraaien. Een enkele keer corrigeren we de hond, maar dat gebeurt alleen in uiterste noodzaak en in overleg met en na toestemming van de eigenaar.

 

Respect houdt ook in dat we aansturen op een samenwerking met de eigenaar en niet op een overheersing door de eigenaar. Een hond die respectvol benaderd wordt, wil graag samenwerken met zijn eigenaar en gaat vrolijk en enthousiast mee op stap. Dat is een heel andere hond die uit angst voor pijn en correcties met zijn baas op stap gaat. Kijk maar eens om je heen als je jouw eigen hond uitlaat. Als je goed kijkt kun je aan de lichaamstaal van de hond al zien op welke manier hij is opgevoed: met de harde hand of op de respectvolle manier.

 

Het aanleren van goed gedrag geschiedt op basis van beloningen. En in het begin heel veel beloningen. Dat kan door te spelen, door te aaien en door veel lekkers te geven. Sommige mensen mopperen hierop met de opmerking dat zij vroeger ook niet zo zijn opgevoed... dat klopt. Maar vroeger kregen de kinderen in de klas ook nog letterlijk een tik van de onderwijzer. Daar hoef je tegenwoordig niet meer mee aan te komen. En het feit dat je je nu nog kunt herinneren dat je vroeger met de harde hand bent opgevoed zegt ook al genoeg...

 

Beloningsgericht opvoeden heeft diverse voordelen:

de hond leert op een aangename manier het gewenste gedrag aan de hond zal graag bij zijn eigenaar zijn en met plezier voor hem willen werken deze methode jaagt de hond geen angst aan, hij kent geen pijn wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat commando’s die zo aangeleerd worden,  langer in het geheugen van de hond blijven hangen de hond heeft niet de hele tijd vrees wanneer weer die correctie komt en is ontspannen en vol zelfvertrouwen.

 

Waarom is positief trainen dan soms best lastig?

Bovenstaande klinkt heel leuk, maar de praktijk wijst uit dat het soms best lastig is. Je moet namelijk als eigenaar begrijpen hoe een hond leert en hoe je hier op in kunt spelen. Je moet je dus echt verdiepen in de hond. Dat kost tijd en energie. Dat is een hele andere benadering dan een snelle ruk aan de slipketting.

 

Je moet geduld hebben! In onze snelle wereld waarin we alle kennis onder handbereik hebben en we met 1 druk op de knop contact kunnen leggen met iedereen over de hele wereld, houden de honden ons een prachtige spiegel voor: als jij niet duidelijk communiceert, kan ik het niet uitvoeren.  Als jij geen geduld toont, krijg ik niet de tijd en gelegenheid om het te leren.

 

Het vraagt om een andere manier van benaderen. Tientallen jaren lang hebben we geleerd dat we de hond de baas moeten zijn omdat hij anders dominant over ons zou worden. De laatste inzichten zijn dat onze honden helemaal niet zo denken. Dat ze met ons willen samenwerken (mits we hen begrijpen) en helemaal niet bezig zijn met dat overheersen. Dat betekent dat wij als eigenaar de oude denkbeelden los moeten laten en open staan voor de nieuwe ontwikkelingen. Dat is niet altijd even makkelijk. Wij mensen zijn tenslotte ook gewoon gewoontedieren. Maar het is wel heel leuk!