Wat is kennelhoest?

In de medische wereld wordt dit besmettelijke tracheobronchitis genoemd. Dit is een erg besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen (neus- & keelgebied) bij honden. Je kunt het vergelijken met een verkoudheid/griep bij de mens. Iedere hond reageert verschillend op deze infectie. De ene hond hoest 2x en een andere hond kan goed 10 dagen ernstig ziek zijn.

Kennelhoest kan door iedere hond op iedere leeftijd opgelopen worden en wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende bacterien en virussen. De meest voorkomende manier op kennelhoest op te lopen is via verspreiding door zeer kleine waterdruppels in de lucht. En deze waterdruppels komen in de lucht door niezen/hoesten die vervolgens weer door andere honden opgesnoven/ingeademd worden. Besmetting vindt dus meestal plaats op plekken waar veel honden te vinden zijn en met elkaar in contact komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Hondenshows
  • Pensions
  • Uitlaatstrook/velden
  • Hondentraining

Wat zijn de verschijnselen van kennelhoest?

-        Een droge, hard klinkende aanvalsgewijze hoest

-        Soms met kokhalzen of zelfs met braken

 

Hoe is het te voorkomen?

Met een aparte inenting tegen kennelhoest. Met deze enting worden de meeste componenten van kennelhoest bestreden. Dit biedt echter nooit 100% bescherming, omdat een virus altijd kan muteren (veranderen) en zich dus net even anders voor kan doen dan voor de verandering. Daarnaast wordt niet tegen alle kennelhoest veroorzakende virussen geent (dit zijn er nl. tientallen). Wel blijkt dat geente honden vaker een mildere infectie doormaken dan honden die niet geent zijn als ze besmet raken met kennelhoest.

Een inenting tegen kennelhoest is geen standaard onderdeel van de jaarlijkse cocktailenting van je hond. Het is dus raadzaam om dit met je dierenarts te bespreken als jouw hond op plekken komt waar veel honden in contact komen met elkaar.

 

2 typen entingen tegen kennelhoest:

  • Neusenting: hierbij wordt de vloeistof in de neus gedruppeld/gespoten en zo wordt er weerstand opgebouwd in de neus en het keelgebied. Dat is precies de plek waar de infectie binnen kan komen. De enting is na 5 tot 7 dagen al werkzaam. Het is echter zeer raadzaam om je hond minimaal 2 weken voor vertrek naar een pension te laten enten. De neusenting is 6 tot 10 maanden geldig.
  • Via de spier: Hierbij wordt de vloeistof via een naald in een spier toegediend en moet de eerste keer na 3 weken herhaald worden. Daarna is de enting een jaar werkzaam en kan dus samen met de jaarlijkse cocktailenting herhaald worden indien nodig. Omdat de vloeistof via een spier toegediend wordt kan je hond een dag of twee last hebben bij beweging. 

Jouw hond heeft kennelhoest en dan?

Vaak verloopt de infectie zonder complicaties. Je moet alleen voorkomen dat er een eventuele 2e bacteriele infectie opgelopen wordt. Belangrijk is dat je direct de dierenarts raadpleegt. Deze zal onder andere goed naar de longen luisteren. Verder kan het zijn dat de dierenarts een hoestdrank voorschrijft of een antibiotica mocht je hond last van koorts hebben of om te voorkomen dat de infectie zich verder verspreidt over de luchtwegen.

Maar om het hoesten zoveel mogelijk te voorkomen zijn rust en het vermijden van droge, stoffige ruimtes net zo belangrijk! Als de ziekte heerst is het verstandig je hond niet met andere honden in contact te laten komen. En is het raadzaam om andere hondeneigenaren in jouw omgeving op de hoogte te stellen. Daarnaast is het verstandig om de hondentraining 3 weken uit te stellen. Zonder complicaties duurt de ziekte ongeveer 10 tot 20 dagen.