Een kat en een hond in huis, maar hoe laat je ze aan elkaar wennen?

 

Als je al een kat in huis hebt, en er graag een hond bij wilt, zul je ze aan elkaar moeten laten wennen.

Honden kunnen zich prima aan hun omstandigheden aanpassen, met name puppy’s hebben dat snel door. Bij de volwassen of oudere hond gaat dat iets langzamer. Honden zijn zeer sociale dieren en leven graag in groepen.

Een kat echter is geen sociaal dier en kan zich prima alleen vermaken. Hij heeft geen andere katten, dieren of mensen nodig om een gelukkig leventje te kunnen leiden.

Voor beide dieren dient het kennismaken dus altijd in goede banen geleid te worden en kun je dit niet aan de beide diertjes overlaten. Zij hebben onze hulp nodig.

 

Waarom?

Een kat verwelkomt, in het algemeen, geen enkele nieuwkomeling met open armen.  Gaat een kennismaking te snel of wordt de hond te opdringerig dan zal de kat blazen en slaan, of op de vlucht slaan. Voor een hond is niets leuker dan een dier dat hard van hem wegvlucht. In een haast automatische modus zal jouw hond het dier achtervolgen, het najagen wordt ingezet! Wat op zijn beurt dan weer het neveneffect heeft dat jouw kat (in dit geval) NOG harder weg zal rennen en een mogelijk traumatische ervaring op doet. Het samen in huis kunnen leven kun je dan wel op de hele lange baan schuiven.

 

Kennismaken hoeft niet persé lichamelijk contact te zijn, of aan elkaar snuffelen. Dit kan voor een van de beide dieren best beangstigend zijn. Wat je graag wilt hebben is dat ze elkaars aanwezigheid kunnen accepteren. Meer niet. Alles wat verder ontwikkelt aan contact is dan alleen maar mooi meegenomen.

 

Het uitgangspunt van het aan elkaar laten wennen is dat je de hele kennismaking zo positief mogelijk laat ervaren. Dus aanwezigheid van een kat betekent “lekkers!”. Aanwezigheid van pup voor jouw kat betekent “geen dreiging en lekkers!”. Associeer elkaars aanwezigheid dus met iets prettigs en vooral veiligheid!

 

Voorzorgsmaatregelen te nemen vanaf dag 1:

  • Houdt beide dieren gedurende het hele kennismakingstraject gescheiden. Alleen tijdens het oefenen, laat je ze in 1 ruimte. Waarom? Je wilt alles in goede banen leiden, en voorkomen dat een van de twee dieren “de fout” in kan gaan. Het liefst voorkom je dat de dieren al ongewenst op elkaar reageren. Dit is namelijk veel moeilijker af te leren; 
  • Voorkom dat de hond de kat kan gaan najagen: lijn hem aan tijdens het oefenen;
  • De kat moet weg kunnen. Als het de kat iets te veel wordt, dan moet hij zich terug kunnen trekken naar een veilig plekje;
  • Houdt ALTIJD het tempo van de kat aan. Dwing niets op, ook niet bij de pup. Want gek genoeg: ook een hond kan een kennismaking met een kat behoorlijk spannend vinden;
  • Houd voor zowel hond als kat, super lekkers klaar in bakjes, als beloning! Gebruik het lekkers waarvan je weet dat jouw hond en kat daar stapeldol op zijn.

Hoe ga je te werk?

Houdt beide dieren in een aparte ruimte.

Aai jouw kat en hond om beurten zonder je handen te wassen. Zo kunnen ze elkaars geur waarnemen en daar vast aan wennen. Als ze je dus besnuffelen tijdens de aaisessies; laat dat ook rustig toe en neem de tijd.

Pup aan de lijn houden in huis of even in de bench.

Zodra de kat in dezelfde ruimte komt en je pup heeft hem gezien, beloon hem met lekkers. Zorg wel dat hij rustig is en zich niet druk gedraagt. Dat kun je doen door het lekkers voor zijn neus te houden en het nog niet te geven, en hem in een zit-positie lokken.

Vergeet niet iets lekkers aan je kat te geven. Mocht je alleen oefenen, dan kun je het lekkers voor je kat werpen op de grond.

Trekt je pup aan de lijn om naar de kat te gaan? Loop samen naar de tegengestelde richting. Draai om en loop weg.. loopt hij met je mee = Lekkers geven.

Wordt de kat te opdringerig voor je pup? Dan mag je je kat best rustig opzij duwen en lekkers geven als hij afstand neemt. Ook je pup moet zich veilig voelen bij jou.

Houd kennismakingssessies kort, maximaal 5 minuten. Daarna zorg je dat beide dieren weer hun eigen ruimte hebben.

Oefen dit een paar keer per dag voor een periode die nodig is voor beide dieren.

Je merkt vanzelf wanneer het voor beide dieren heel gewoon is dat ze in dezelfde ruimte zijn.

Je zou dit kunnen oefenen terwijl jouw pup nog een lijn om heeft, maar je deze niet vast hebt. Mocht er plotseling toch iets gebeuren, dan kun je op de lijn gaan staan om te voorkomen dat jouw pup achter de kat aan kan gaan jagen.

 

Nog wat laatste tips:

  • Zet de kattenbak op een plek staat waar de hond niet bij kan. Dat vinden de meeste katten wel prettig.
  • Heb geduld met het kennismaken. Hoe lang het duurt voordat ze aan elkaar gewend zijn is niet te zeggen. Dit hangt heel erg af van voorgaande ervaringen van beide dieren. En wederzijdse acceptatie is niet af te dwingen. Wij mensen sluiten ook alleen vriendschap met die mensen die wij graag om ons heen hebben, mensen die we wat minder leuk vinden, daarvan accepteren we dat ze soms in onze buurt zijn. Maar komen we iemand tegen waarvan onze nekharen omhoog gaan staan? Dan willen we die liever niet nog een keer ontmoeten. Bij dieren is dat niet anders. In sommige gevallen zul je zelfs als eigenaar moeten accepteren dat het niet altijd helemaal soepel loopt.
  • Beloon je hond en kat ALTIJD als ze zich rustig gedragen in elkaars nabijheid. Dan creëer je een prettige situatie voor beide dieren.