Veel cursisten klagen over het feit dat hun pup overal in bijt. Zij vinden dit erg lastig en willen dit de hond het liefst zo snel mogelijk afleren. Voor de pup echter is dit natuurlijk, normaal gedrag en heeft dit bijten een belangrijke functie.

Als de pup namelijk al bijtende de juiste informatie van zijn omgeving krijgt (dus van andere puppies, andere honden, gezinsleden en de eigenaar) zal hij een goede bijtremming ontwikkelen, dwz “een zachte mond” ontwikkelen.

 

Een goede bijtremming is in voorkomende gevallen het verschil tussen een oppervlakkige wond waarbij alleen de opperhuid wordt geschaafd en een echte hondenbeet! Voor mens en hond is het van levensbelang dat de hond een goede bijtremming ontwikkelt. De eigenaar heeft hierin een heel belangrijke taak.

 

Veel eigenaren menen dat hun hond nooit zal bijten. Toch wijzen de cijfers op het tegendeel. En de meeste bijtincidenten doen zich ook nog eens in de thuissituatie voor. Een ongeluk zit in een klein hoekje: je trapt toevallig op de staart van de hond, een kindje struikelt en valt op de hond.... allemaal situaties waarin een hond kan bijten. Juist dan is het belangrijk dat hij controle over zijn kaken heeft.

 

Stap 1
De eerste stap is om de pup de kracht van zijn speelse beet te remmen. Hierbij is het nodig om hem te laten weten dat bijten pijn kan doen. Meestal is een simpele “au” al voldoende. Als de pup achteruit gaat en een korte pauze neemt, betekent dit dat hij jouw “au” begrepen heeft. Vervolgens vraag je de pup bij je te komen en te gaan zitten. Als de pup rustig is, start je het spel weer.


Reageert de pup niet op jouw “au”geroep, dan roep je iets harder en desnoods verlaat je gedurende 30 seconden de woonkamer. Je keert pas terug als de pup rustig is. Dan herhaal je alles weer. De pup leert hierdoor dat, wanneer hij te hard bijt, het spel gestopt wordt en dat is wel het laatste wat hij wil. Op deze manier leert de pup snel zachter te bijten want anders stopt het gezellige spel.

 

Stap 2
De tweede stap is om de druk van zijn beet te laten verminderen, óók als het geen pijn meer doet. Tijdens het spelen wacht je op een beet van de pup die iets harder is dan de andere beten. Je doet dan alsof het pijn doet. Speel maar dat je van suiker bent. De pup zal na enige tijd wel denken dat mensen kleinzerig zijn en dat hij toch wel heel voorzichtig met zijn mond moet zijn.

 

Stap 3
We hebben de pup eerst geleerd zachtjes te bijten. Nu gaan we hem leren te stoppen met bijten als wij het vragen. Je kunt dit doen door je hond het woordje “nee” of “foei” aan te leren (dit komt in de cursus nog aan de orde). Als de hond luistert en stopt met spelen, beloon hem dan regelmatig met een snoepje en ga daarna opnieuw spelen. Stop je definitief met spelen, geef de hond dan een kauwspelletje, dan kan hij zich hier verder mee vermaken.

 

Belangrijk                  
Gun jezelf en de hond de tijd om een goede bijtremming te ontwikkelen!