Huiswerk les 8

Bepaald gedrag onderbreken tijdens het wandelen

Je zult vast tegen wat afleidingen aanlopen tijdens jouw wandeling met puplief. En sommige van die afleidingen wil je liever vermijden. Denk bijvoorbeeld aan iets eetbaars wat daar zomaar op de grond ligt. Of die superleuke honden die je onderweg tegenkomt, waar jouw pup maar al te graag naar toe wilt gaan. Zo graag zelfs dat hij wilt gaan trekken aan de lijn om er te komen. Probeer dat gedrag eens voor te zijn, en maak direct gebruik van een geluidje of de naam van jouw hond.  Voor wat betreft dat geluidje: je weet wel: dat onderbrekingsgeluid dat we jouw pup geleerd hebben. Jouw pup heeft in eerdere lessen geleerd, dat als jij dat geluidje maakt, er bij jou iets superleuks of superlekkers volgt! 1 tip: Probeer jouw hond wel voor te zijn! Dus zie jij die honden al, en jouw hond ziet ze ook maar reageert NOG niet; maak dan het geluidje! En kijkt jouw hond naar jou? Reageer dan lekker enthousiast met spel of lekkers en begeleid zo jouw hond weg van de afleiding. Heb je niet echt bewust geoefend met een geluidje? Maak dan eens een kusgeluid. Kijkt jouw hond? Direct belonen met lekkers! Herhaal dit maar eens een paar keer per dag.

 

Zitten en liggen

Laat jouw pup deze week maar eens op verschillende plekken zitten en liggen. Wat meer afleiding? Een zit geeft misschien wat rust in jouw pup. Beloon je pup terwijl hij zit een aantal keer achter elkaar. Zo versterk je het gedrag EN jouw pup houdt de aandacht bij jou. Hetzelfde kun je doen met het liggen. Oefen het liggen niet met al te veel afleiding of als jouw pup heel onrustig is. Dan is het vaak heel erg moeilijk voor een hond om dan te gaan liggen met al die onrust om hem of haar heen.

 

Wandelen zonder de lijn vast te houden

Maak eens wandelingen zonder dat je de lijn van jouw hond vasthoud. Bind deze bijvoorbeeld aan je riem vast, of schaf een heupband aan. Zonder dat wij het bewust doen, corrigeren of sturen wij onze honden via deze lijn. Hierdoor komt er druk op de lijn te staan. En dat wat we juist onze honden willen leren, namelijk wandelen zonder druk op die lijn vanuit onze honden, doen we dat vaak wel. Door de lijn aan jouw riem te koppelen, heb je met je handen geen invloed op deze lijn. Je zult dus op een andere manier (met je stem, een geluidje, in je handen te klappen, van richting veranderen) de aandacht van jouw pup moeten vragen. Vervolgens wandel je samen weer de juiste richting in.