Huiswerk les 4

Wandelen zonder trekken

Ga eens wandelen met een doel. Bepaal voor jezelf een richting waar je heen wilt lopen. Zorg altijd eerst dat jouw pup zijn plasje en poepje heeft kunnen doen. Dat voorkomt een heleboel gesnuffel onderweg voor het vinden van de juiste plek ;-). Ga daarna lekker aan de wandel met jouw pup en onderbreek deze wandeling regelmatig met: een aandachtsoefening, een zit, samen spelen, beetje rennen, achteruitlopen, belonen met lekkers door dat op de grond te laten vallen in de buurt van jouw pup. Zo houd je de wandeling zeer leuk voor jouw pup en zal hij of zij de aandacht bij jou houden. Jouw pup wil namelijk weten wat voor leuks jullie samen gaan doen. Trekt de hond? Roep de naam en draai de andere kant op. Beloon vervolgens voor het goed meelopen.

 

Zelfbeheersing

Een overenthousiaste hond rent graag de voordeur uit. Of springt tegen je op nog voordat jij het lekkers kunt pakken dat jij hem of haar wilt geven. Samen spelen vindt jouw pup geweldig en kan dan ook niet wachten om te beginnen en springt tegen je op uit enthousiasme. Probeer eens te bevriezen (stoppen waar je mee bezig bent, beweeg niet, zeg niets..bevries) voordat jij jouw pup datgene geeft wat hij graag wilt. Bevries en wacht tot jouw pup netjes met 4 pootjes op de grond gaat staan.  Of datgene laat zien wat jij graag wilt zien. Negeer de hond als het ware. Geef geen commando’s. Zelfbeheersing leer je namelijk pas goed aan, als het van uit jezelf komt (in dit geval vanuit de hond) Staat of zit de hond rustig te wachten? Dan mag de beloning (dat waar de hond zo overenthousiast voor was) gegeven worden. Binnen no time heeft jouw pup door hoe hij aan dat leuks of lekkers kan komen. En daar is hij helemaal zelf achtergekomen!

 

Hierkomen

Oefen het hierkomen nu eens met wat meer afleiding. Ga eens de tuin in, of het park wanneer niet half nederland zijn of haar hond uitlaat. Laat jouw pup in een veilige omgeving los. Veilig betekent dat jouw pup niet zomaar van je weg kan lopen en daarmee in gevaar komt (zoals het lopen/rennen naar een weg). Zorg dat je superlekkers bij hebt en het favoriete speeltje van jouw viervoeter. Roep nu jouw pup regelmatig naar je toe als deze even naar jou kijkt. En als beloning wissel je af met: samen spelen, wat lekkers geven, wat lekkers op de grond strooien zodat jouw pup kan gaan zoeken, samen rennen, zelf de andere kant op rennen. En als het tijd is om naar huis te gaan, lijn je je pup rustig aan en speel je aan de lijn nog even verder of je wandelt samen nog een stukje. Durf je het nog niet los van de lijn? Geen probleem! Oefenen aan de lijn kan prima. Er zijn ook lange lijnen (geen uitrollijn aub) te koop en erg handig voor het juist aanleren van het hierkomen met wat meer vrijheid.