Huiswerk les 3

Vreemde ondergronden en objecten

Zoek eens nieuwe ondergronden en objecten op tijdens het wandelen. Laat jouw hond eens over een brug lopen. Of op een laag muurtje klimmen. Een boomstam is ook superleuk om te ontdekken. Kom je iets tegen wat jouw pup een klein beetje eng vindt? Blijf dan even staan en laat hem rustig kijken. Kijk goed naar zijn of haar lichaamshouding en benader het “enge object” op het tempo van jouw hond. Neem daar even de tijd voor. Het is juist heel goed om samen met jouw pup juist datgene te gaan onderzoeken waar hij of zij zo onzeker over is. Daar worden pupjes juist zekerder van, mits het zonder dwang is. Een klein beetje superlekkers doet ook wonderen. Beloon niet te veel; het doel is namelijk het ontdekken van nieuwe dingen. Let op dat je je pup niet te hoog laat klimmen of springen, veiligheid voorop en denk aan het voorkomen van blessures.

 

Checklook

Kijk eens goed naar jouw pup terwijl jullie samen wandelen, of dat nu aan de lijn of los van de lijn is (in een veilige omgeving). Er is namelijk altijd een moment dat jouw pup even naar jou kijkt: HET perfecte moment om even een hierkom oefening te doen! Dus kijkt jouw pup naar jou? Roep hem naar je toe en als hij of zij bij je is dan kun je samen even gaan spelen, of je geeft wat superlekkers om je pup vervolgens weer lekker te laten snuffelen. Zo hou je de oefening lekker ontspannen. (deze oefening kan zowel los van de lijn als aan de lijn)

 

Verstoppertje

Als afwisseling van de oefening hierkomen kun je jezelf ook eens gaan verstoppen voor jouw pup. Loop je samen in het bos en jouw pup is even helemaal in de geurtjes? Verstop je dan eens achter een boom. Roep je pup en zeg op je allervrolijkst: Hierrrr.... en laat maar zoeken. Plezier voor 2! De beloning voor jouw pup is dat hij je gevonden heeft. Natuurlijk kun je deze oefening ook uitstekend in huis doen of in de tuin!