Huiswerk les 2

Spelen

Speel eens met jouw pup op verschillende plekken, met zijn favoriete speeltje. Neem hem bijvoorbeeld mee tijdens het wandelen. Spelen met je pup versterkt de band enorm! En het spelen kun je ook inzetten als beloning voor het bijvoorbeeld het hierkomen of netjes meewandelen aan de lijn. Speel niet met te veel afleiding om jullie heen, want dan heeft jouw pup juist meer aandacht voor al die andere prikkels om jullie heen. Berg het speeltje weer op bij thuiskomst, zo blijft hij leuk voor jouw pup.

 

Aandachtsoefening

Roep de naam van je pup eens regelmatig tussen alle bedrijven door als je in huis bent. Kijkt jouw pup jouw aan? Zeg dan “kijk” of “let op”.. en beloon het oogcontact. Ook spontaan oogcontact door jouw pup met jou mag je belonen met spel of lekkers! Zo zal jouw pup regelmatig met je in contact staan. En contact is communicatie. Op deze manier koppel je het aankijken van jouw pup aan een commando.

 

Zit en lig

Oefen de zit eens een paar keer per dag in huis en in de tuin. Zit of ligt jouw hond op commando? Geef hem of haar dan eens een “vrij” en beloon het vrijkomen (uit positie komen na toestemming van het baasje). Zo kun je heel langzaam aan, stapje voor stapje, de duur van het zitten of liggen opbouwen. Je oefent dan beetje bij beetje een blijf (aanhouden van positie).

 

Hierkomen

Kijk eens goed naar jouw pup als hij even bezig is. Kun je het moment ontdekken waarop hij heel even kijkt en zoekt waar jij bent? Roep dan meteen jouw viervoeter maar eens naar je toe: Roep zijn naam, klap in je handen, doe lekker vrolijk! Komt hij naar je toe gewandeld? Zeg dan duidelijk en vriendelijk "hierrrrr" en beloon voor het hierkomen met spelen of met iets lekkers. Daarna mag jouw pup weer lekker even zijn eigen gang gaan, of je gaat samen iets leuks doen.