Huiswerk les 7

Toestemming vragen

Ken je de oefening nog?

Iets lekkers op het krukje… En als onze hondlief iets heeeeel graag wil hebben.. wachten we even op dat oogcontact.. Waarbij zijn oogjes vragen: Ahh mag ik?

 

Kijk de aankomende weken eens of je deze oefening op meerdere situaties kunt toepassen bij jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De halsband omdoen
  • De voordeur open maken
  • De autodeur open maken
  • Zijn of haar eten geven
  • Een botje geven

Ga hier eens bewust mee aan de slag. In plaats van het “gewoon” geven of doen. Kijk eens of jouw hond de rust kan bewaren, en oogcontact met je kan maken. Als je dit namelijk bewust doet, zal jouw hond op veel meer situaties met meer rust gaan reageren J

 

Lig (en Blijf)

De honden die al blijven liggen waarbij jij als eigenaar al om de hond heen kan stappen, mogen gaan oefenen met het wegdraaien bij de hond, en 5 meter van de hond weglopen. Vervolgens mag je weer terug naar jouw hond. Geef hem of haar vrij en ga samen even lekker spelen als beloning!

 

De honden die nog moeite hebben om wat langer te liggen: Daarmee mag je het opbouwen van de duur waarin de hond ligt. Doe dit in een ontspannen en rustige omgeving. Dit hoeft niet perse binnen te zijn. Buiten mag ook, graag zelfs want dan bouw je alvast een beetje afleiding op. Laat jouw hond liggen en kijk of je zelf kunt blijven staan naast jouw hond, terwijl je iedere keer wat lekkers tussen de voorpoten op de grond gooit. Kijk eens of het lukt om jouw hond 30 seconden te laten liggen. Geef vervolgens weer vrij. Bouw die tijd langzaam iets meer op en vertraag het geven van lekkers (dus eerst vaak achter elkaar, en daarna wat minder snel en vaak)

 

Wandelen, kijken, belonen

 

Deze oefening komt eigenlijk iedere week wel even terug. Ga je hier namelijk iedere wandeling mee aan de slag, dan heb je daar een leven lang plezier van!

 

Ga eens wandelen en neem superlekkers mee. Kom je een andere hond tegen? Geef lekkers aan jouw hond bij het passeren. Let wel op de afstand tot die andere hond: beide honden moeten wel in hun comfort zone blijven. Reageren ze op elkaar? Dan zijn ze ver over hun comfort zone heen en was de afstand te klein: probeer dat te voorkomen. Zo voorkom je ook het trekken aan de lijn of het meest voorkomende probleemgedrag: uitvallen aan de lijn :-)