Huiswerk les 6

Actief wandelen

Deze week mag je tijdens het wandelen eens goed om je heen kijken. Wat kun je gebruiken in een leuke activiteit met jouw hond?

 

Denk bijvoorbeeld aan een boomstam: daar kun je lekkers in de schors verstoppen en je hond laten zoeken, je kunt jouw hond er met zijn voorpoten op laten staan (stukje balans en coördinatie), de echte hele behendige honden zouden er met jouw hulp over heen kunnen wandelen.

 

Een bankje: kijk eens of je jouw hond er met zijn 4 poten op kunt laten staan, of zitten!

 

Paaltjes: oefen eens de “om”, of zigzaggende tussen meerdere paaltjes door.

 

Als je namelijk goed kijkt, is jouw omgeving een waar behendigheidsveld of speurruimte voor jouw hond en heb je zo een hele actieve en gezellige wandeling gemaakt. Hondlief is bij thuiskomst lekker moe en voldaan J

 

 

Hierkomen en Voet

Oefen het hierkomen eens aansluitend met een voet. Dit kun je in huis doen, of in de tuin. Maar kan ook buiten aan een lange lijn. Laat je hond eerst even lekker snuffelen.. maakt hij oogcontact? Roep hem dan eens bij je met “naam”+ “commando hierrr”en komt de hond dan bij je? Vraag gelijk een voet (aan jouw wandelkant gaan zitten)… Zo oefen je 2 dingen tegelijk!

 

 

Andere hond zien = lekkers! (contactspel: ontspannen kijken)

Deze week mag je iedere keer dat jouw hond een andere hond ziet (op afstand) jouw hond iets SUPERlekkers geven! Dit is dezelfde oefening die we de afgelopen les hebben gedaan. Alleen nu mag je er bewust mee aan de slag gaan. Dus: hond zien = Yes + lekkers.

 

Let even op dat de afstand niet te kort is. Dat kan de oefening net iets te moeilijk maken voor jouw hond. Als hij reageert op die andere hond, is de afstand absoluut te klein! Jouw hond hoeft je nog niet direct aan te kijken hoor, mag wel, moet niet. Maar geef jouw hond maar eens iets superlekkers zodra hij een andere hond ziet (binnen 2 seconden! Dus hou lekkers bij de hand!)

 

 

Je leert jouw hond dan namelijk dat een andere hond zien betekent: actie bij de baas! Dus de honden worden een voorspellend signaal voor iets lekkers bij de baas. Je weerlegt de focus van jouw hond op jou, in plaats van naar die andere honden.