Huiswerk les 5

Zit en blijf

Jullie honden hebben al kennisgemaakt met het blijf-commando. Kijk nu eens of je jouw hond langer kunt laten zitten na het geven van het commando “blijf” terwijl jij wegloopt.

 

Je kan dit op verschillende manier doen: rustig achteruit lopen, omdraaien en weglopen, om je hond heen lopen, al dansend weglopen, springen, een liedje zingen.. naar een andere kamer lopen of achter een boom. Zolang je maar datgene oefent waar jouw hond nog geen moeite mee heeft. Rustig opbouwen! Staat jouw hond halverwege op? Dan ben je een stapje te ver gegaan. Beloon dan niet maar begin rustig opnieuw.

 

Hierkomen: Rennen en Roepen

Mag jouw hond al op sommige plekken los lopen? Oefen dan eens het hierkomen door in eens hard weg te lopen terwijl je de naam van jouw hond roept.. Doe dit eerst met zo weinig mogelijk afleiding om jullie heen… ziet er anders zo raar uit als je rent en roept en er volgt niets ;-)

 

Door samen te rennen en door dit onverwachts te doen, zul je merken dat jouw hond je sterk in de gaten houdt tijdens het wandelen: je weet maar nooit wat er gaat gebeuren.

 

Voet (of aan de voet)

Oefen dit eens in huis en tijdens het wandelen op verschillende plekken . Jouw hond komt naast jouw zitten op het commando “voet” nadat hij achter je langs is gelopen. Hij zit dan aan de wandelkant en krijgt daar zijn beloning.

 

Je kunt deze oefening heel goed inzetten als contactoefening. Dus jouw hond moet eerst een commando uitvoeren voordat hij iets krijgt. En dat krijgen kan zijn: spelen met een andere hond, zijn eten, zijn speeltje, speeltijd met de baas, een plekje op de bank, naar een snuffelplekje lopen, verder wandelen. Je kunt deze oefening ook als afleider inzetten: een andere hond nadert, jouw hond krijgt commando “voet” en krijgt bij een goede uitvoering iets superlekkers! Probeer het eens.

 

Leren wegkijken/weglopen

 

Dit is de oefening die we met het Billy de nephond en/of jouw instructeur hebben gedaan op het trainingsveld. Je gaat met een ruim voldoende bocht om een afleiding heen lopen terwijl jouw hond lekkers krijgt.

 

Die oefening kent een flinke uitbreiding. Want uiteindelijk zou je graag jouw hond willen leren om weg te kijken van hetgeen wat voor hem of haar het meest verleidelijk is. Dit kunnen paarden, fietsers of andere honden zijn.. verzin het maar.

 

Voor deze oefening heb je het artikel "Contactspel" nodig.

Heb je deze nog niet ontvangen? Maak dan even gebruik van de Whatsapp-groep en vraag er naar bij jouw instucteur! Zo kun je in jullie eigen tempo met deze oefening aan de slag!