Huiswerk les 4

Zit en blijf

Kijk eens of je de afstand die je van jouw hond neemt bij de blijf-oefening kunt vergroten. Oefen dit eerst in een omgeving met weinig tot geen afleiding. Gaat dat goed dan mag je met wat afleiding werken. Blijft jouw hond keurig zitten bij wat afleiding? Dan mag je met andere afleiding gaan werken.

 

Kijk maar eens of jouw hond ook keurig blijft zitten terwijl jij op en neer springt, een dansje doet, op handen en voeten gaat staan of het liedje (met gebaren) “hoofd, schouders, knie en teen” zingt J… Wat is het nut? Ongeacht wat jij doet, jouw hond leert te blijven zitten. Maar begin eerst met wat jouw hond aan kan en bouw de oefening langzaam op: zodanig dat jouw hond succes behaalt en de oefening voor hond EN baas leuk blijft!

 

 

Ontspannen wandelen

Zoek eens tijdens het wandelen naar een punt A (startpunt) en een punt B (bestemming): dat wordt jouw oefenroute J. Voor je begint vraag even de aandacht van jouw hond. Houdt lekkers gereed. Heeft jouw hond de aandacht voor jou? Begin dan rustig te wandelen en beloon IEDERE mooie stap die de hond met je meeloopt.

 

Trekt de hond? Sta dan stil en loop verder zodra er ontspanning in de lijn komt. Je kunt ter afwisseling ook omdraaien of achteruit lopen terwijl je jouw hond roept. Bij deze laatste 2 manieren is het wel belangrijk te belonen met lekkers als de hond bij je komt. Bij de manier waarbij je stilstaat is het doorlopen de beloning J.

 

 

Vangen

Jouw hond leren vangen is een erg leuke (en lachwekkende) bezigheid. Leuk voor in de tuin of woonkamer. Zorg wel dat je voldoende ruimte hebt samen.. het is voor jouw hond wel prettig dat hij het lekkers dat je opgooit goed aan ziet komen.

 

 

Hierkomen

Heb je een tuin? Dan mag je dit in de tuin oefenen. En anders in een uitrenveld.

 

Strooi een handje lekkers op de grond en laat jouw hond het lekkers zoeken. Neem afstand tot jouw hond en kijk goed wanneer hij klaar is met het lekkers opeten… Kijkt hij op en zoekt hij jou? Roep dan duidelijk zijn naam en “hierrrrr”…. Komt de hond naar je toe speel dan eens een trekspel als beloning! Of beloon jouw hond 4x met lekkers terwijl je achteruit loopt.. zo voorkom je dat hij direct weer van je wegloopt.