Huiswerk les 3

Nieuwe omgevingen

Je zult waarschijnlijk merken dat als je op een onbekende plek komt met jouw hond, hij of zij de geleerde commando’s iets minder snel of iets minder goed doet. Dit komt honden de geleerde commando’s eerst op verschillende plekken opnieuw moeten leren. Ze hebben dan even een verkorte opfriscursus nodig. Juist door alle oefeningen op verschillende en nieuwe plekken te oefenen, zal jouw hond die commando’s gaan generaliseren. Dat wil zeggen, dat de omgeving het er, na eerst flink oefenen, niet meer toe doet.

Deze week mag je dus nieuwe plekken gaan opzoeken. Neem een lange lijn mee om te voorkomen dat jouw hond de fout in kan gaan (weglopen of niet komen als hij geroepen wordt). Een flinke zak vol overheerlijke beloningen en het favoriete speeltje van jouw hond.

 

Laat jouw hond eerst even de omgeving een beetje verkennen (rondsnuffelen). En ga dan eens aan de slag met de onderstaande oefeningen in dezelfde volgorde:

  • aandacht (5x lekkers in je hand, hond kijkt? = YES + lekkers)
  • spelen op onbekend terrein
  • zit en lig
  • wandelen zonder trekken
  • hier komen met een lange lijn

 

Zelfbeheersing

Tijdens de les hebben we geoefend met de zelfbeheersing van jullie hond (en jezelf ;-)). Dat je iets wat de hond graag wil hebben of wil gaan doen, gaat gebruiken als beloning voor zijn zelfbeheersing. Je stelt die beloning uit door NIKS te doen (bevriezen en stoppen met de activiteit) en te wachten tot de hond iets doet wat jij graag wilt . Bijvoorbeeld rustig zitten, of een stapje terug doen, of naar jou toe komen, je aankijken.

Wat leert jouw hond?

  • Afdwingen levert niks op
  • Sterk focussen op iets levert mij niks op
  • Wegkijken/ontspannen levert mij wel iets op! En het levert ook nog eens iets op waar ik heel veel zin in heb!

Deze week mag je dit toepassen tijdens het wandelen aan de lijn: trekt jouw hond? Stop dan DIRECT met lopen en bevries. Zeg niks en doe niks. Ontstaat er ontspanning in de lijn (LET OP: het hoeft maar een fractie ontspanning te zijn. De hond hoeft niet helemaal naar je terug te komen lopen, want dan oefen je het hierkomen. Je wilt een ontspannen lijn oefenen!) zeg dan “yes”en loop tegelijkertijd weer door.

 

Lummelen

Wie kent dat spel niet? Dit is een spel wat je erg goed kunt inzetten met 2 personen en jouw hond. En met dit spel oefen je op een leuke manier het hierkomen!

 

Ga maar eens tegenover elkaar staan (dit kan in huis of buiten) en roep om de beurt de hond bij je door duidelijk de naam en vervolgens “hierrrr” te roepen. Uiteraard krijgt de hond zijn of haar beloning. Heeft de hond zijn beloning gehad bij persoon 1? Dan roept persoon 2… enz enz. Gaat het binnen supergoed? Speel het spel dan eens buiten. Dit kan aan een lange lijn (om te voorkomen dat jouw hond wegloopt indien de interesse even wegvalt of als er een afleiding voorbij komt) maar dat kan ook los van de lijn. Mits de omgeving veilig is (denk aan bijvoorbeeld het bos of in de wei).