Huiswerk les 2

Aandachtsoefening

Uiteraard mag je iedere wandeling weer het vrijwillige oogcontact van jouw hond belonen! Hoe vaker je dit beloont, hoe vaker jouw hond dit gaat doen. Je hoeft niet iedere keer met lekkers te belonen, spel of je stem even gebruiken is een prima alternatief!

 

 

Rechtsomkeert/noodbocht

Oefen iedere wandeling ook eens met een bocht maken, dus omdraaien en de weg terug of een andere kant op gaan. Zoals we met de pilonnen hebben gedaan. Doe dit eerst nog zonder afleiding. Roep tijdens het wandelen aan de lijn de naam van je hond en “kom” en neem je hond met lekkers aan zijn of haar neus mee rechtsomkeert.

 

Zodra jouw hond deze oefening goed kan uitvoeren, kun je de noodbocht langzaam in gaan zetten met een beetje afleiding. Dus kom je iets tegemoet (iets waar jouw hond nog niet op reageert) maak dan nog eens diezelfde bocht rechtsomkeert… Flink belonen als jouw hond met je meeloopt!

 

 

Vreemde ondergronden

Gedurende de puppytijd zijn jullie flink aan de slag geweest met het socialiseren. Ondergronden waren daar ook een voorbeeld van. Kijk eens in jouw omgeving tijdens het wandelen of je een andere ondergrond tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan een brug.. of grint.. of een laag betonnen muurtje.. een stamboom… Allemaal zaken waar je met jouw hond samen eens overheen mag lopen. Kijk goed naar wat jouw hond met zijn lichaam zegt. Vindt hij het spannend of juist heel erg leuk? Herken je het verschil?

 

 

Zelfbeheersing

Kijk eens of je de aankomende week een situatie hebt met jouw hond waarin hij of zij de zelfbeheersing volledig verliest? Of misschien heb je al een voorbeeld…. Dan kijken we volgende week of we daar een oefening van kunnen maken!

 

 

Kleedje

 

Jullie mogen het kleedje dat je gebruikt hebt tijdens de les overal in huis gaan gebruiken als “rustpunt”… gaan jullie eten? Leg het kleed dan eens naast je neer en geef hondlief een lekker botje op het kleed. Ga je koffiedrinken? Leg het kleed dan naast je neer en geef zo nu en dan een beloning aan jouw hond tussen zijn voorpootjes terwijl hij daar ligt. Zo leert jouw hond dat wanneer dat kleedje er is, hij of zij een heerlijk rustpunt heeft….