Huiswerk les 1

Aandachtsoefening

Dit is de belangrijkste oefening voor een goede gehoorzaamheid. Geen aandacht is namelijk geen communicatie :-)

Een hond die aandacht voor zijn baas heeft, zal veel sneller zijn gegeven commando's uitvoeren. En aandacht voor de baas moet leuk zijn. Is die aandacht namelijk niet leuk, dan is het al snel bekeken met dat oogcontact. Een hond zal dan eerder wegkijken dan je aankijken...

 

De komende dagen mag jij ieder vrijwillig oogcontact die jouw hond met jou maakt tijdens het wandelen, belonen met een interactie (samen spelen, iets lekkers krijgen, stukje samen rennen). Probeer ook maar eens de tijd langzaam op te bouwen dat de hond naar je blijft kijken. Bouw dit per seconde op, ga niet te snel. Praat maar eens met jouw hond terwijl hij naar je kijkt. Vergeet vooral niet te belonen terwijl hij  vol aanbidding naar je kijkt.

 

Krijg je geen vrijwillig oogcontact? Dan mag je zijn naam roepen als jij eventjes niet al te druk bezig is. Kijkt hij naar je op? Zeg dan "yes" en beloon met een interactie die jouw hond helemaal geweldig vindt.

 

Spel: Tikkertje

Dit is een superleuk spel voor in de tuin. Heb je geen tuin? Dan kun je dit spel ook prima op een grasveldje oefenen of in een hondenuitlaatveld. Je kunt uit voorzorg (niet weglopen) een lange lijn gebruiken van 5 of 10 meter. 

 

Gooi wat lekkers op de grond zodat jouw hond even kan snuffelen en snoepen. Terwijl jouw hond druk bezig is met zoeken ren je van jouw hond weg. Als hij klaar is met het lekkers oppeuzelen (direct er achter aan) roep je zijn naam (hij kijkt meestal na het speuren even op = checklook). Komt hij naar je toe rennen dan roep je duidelijk en vriendelijke "hierrrr". En is jouw hond bij je dan geef je hem 4x lekkers uit jouw hand terwijl je samen een stukje doorloopt. Waarom 4x lekkers? Om te voorkomen dat hij na de eerste beloning gelijk een andere kant oploopt. We willen interactie, beweging en plezier tussen jullie samen. De hond kiest er dan namelijk als snel voor om bij je in de buurt te blijven :-). Herhaal dit 5x.

 

Rustig wandelen

Bedenk voor jezelf eens een kleine route die jij ontspannen met jouw hond wilt lopen. En bewandel die route dan eens zoals we dat op het veld tijdens de les hebben gedaan: Actief!

 

Maak maar eens een bocht tijdens het lopen, of ga naar links. Roep tussendoor eens zijn naam en beloon jouw hond als hij naar je kijkt. Beloon vaak het goed en netjes meelopen (lijn hangt in een smiley). Ga niet pas iets zeggen als jouw hond "de fout in gaat" door aan de lijn te trekken of te gaan mopperen (heel herkenbaar). De wandeling wordt er dan niet prettiger op, en al helemaal niet ontspannen.

 

Probeer het trekken dus te voorkomen en begin al met oefenen bij de eerste stap die jullie zetten. Je mag een "zit" of "lig" tussendoor oefenen. Zou houdt jouw hond zijn aandacht bij jou: er gaat namelijk iedere keer iets leuks gebeuren!

 

Het contactspel

Voor deze oefening ontvang je een artikel via de mail van jouw instructeur. Mocht je deze niet op tijd ontvangen: Gebruik dan even de whatsapp-groep en vraag er naar ;-)