Huiswerk les 6

Lig en blijf (vergeet het vrijgeven niet)

Deze oefening mag je deze week eens op een andere manier proberen. Laat jouw hond liggen en geef hem blijf. Nu ga jij gezellig het liedje “hoofd, schouders knie en teen, knie en teen” zingen inclusief het bekende dansje ;-) Zo leer je jouw hond te blijven liggen terwijl jij als eigenaar gewoon even gek doet in plaats van dat je bij hem wegloopt. Afleiding andere manier. Staat jouw hond op? Blijf rustig, en laat hem opnieuw liggen en geef het commando “blijf” opnieuw. Maak je bewegingen desnoods wat langzamer als jouw hond moeite heeft om te blijven liggen.

 

Plaats sturen

Even de puntjes op de i: Neem zelf afstand van het kleed (ongeveer een halve meter, kan jouw hond meer aan? Dan mag je natuurlijk de afstand nog groter maken). Geef jouw hond het commando plaats en strek je arm uit richting plaats (met open hand zoals geoefend), zeg verder niets en kijk naar het kleed. Geef jouw hond even de tijd om na te denken... Het kwartje zal vallen en hij zal naar zijn kleed gaan en daar gaan zitten/liggen. Gaat dit in de woonkamer goed? Oefen dan in de tuin.

 

Zit, wacht, hier

Kijk eens of je jouw hond een zit en wacht kunt geven, waarna jij zelf een andere kamer in loopt. Jouw hond ziet jou dan niet, je bent even uit beeld. En in de andere kamer roep je je hond naar je toe... En dan ga je natuurlijk even heerlijk spelen als beloning! Weet je niet zeker of hij wel wacht? Oefen dan met 2 personen. Eentje die controleert of de hond opstaat. Staat hij op? Dan kom jij zelf terug om jouw hond het commando opnieuw te geven.

 

Staan

Probeer de staan-oefening als jouw hond zit: hand met lekkers voor zijn neus, heel langzaam vd de neus af bewegen zodat zijn of haar bips van de grond afkomt (zonder een stap te zetten) en zeg “staan”. Zoals geoefend op het veld of langs de weg. Doe dit 1x met lekkers en ga zo snel mogelijk over naar een lege hand en beloon NADAT de hond is gaan staan. Oefen eerst in huis en vervolgens pas in de tuin (afleiding opbouwen).