Huiswerk les 5

Vreemde ondergronden en objecten

Het veilig toepassen van vreemde ondergronden en objecten tijdens het wandelen is goed voor :

-       Opbouwen zelfvertrouwen van jouw hond

-       Balans en coördinatie van jouw hond

-       Samenwerking tussen jou en jouw hond

Maak regelmatig gebruik van verschillende ondergronden en objecten die je tijdens het wandelen tegenkomt. Gebruik de eerste keer desnoods wat lekkers en let heel goed op de lichaamshouding van jouw hond. Dwing niets af, maar volg het tempo van jouw hond. Waar kun je allemaal gebruik van maken? Grint, zand, klei, rubber matten, plastic zeil, keien, boomstammen, bankjes, muurtjes, bomen. Probeer inventief te zijn en kijk om je heen. Je hond er op laten staan, tegen aan laten staan met voorpoten, overheen laten lopen, overheen springen, slalommen of onderdoor kruipen..je kunt het zo gek niet verzinnen. Hou het wel veilig!

 

Voet (of aan de voet)

Oefen dit eens in huis en tijdens het wandelen op verschillende plekken . Jouw hond komt naast jouw zitten op het commando “voet” nadat hij achter je langs is gelopen. Hij zit dan aan de wandelkant en krijgt daar zijn beloning. Je kunt deze oefening heel goed inzetten als contactoefening. Dus jouw hond moet eerst een commando uitvoeren voordat hij iets krijgt. En dat krijgen kan zijn: spelen met een andere hond, zijn eten, zijn speeltje, speeltijd met de baas, een plekje op de bank, naar een snuffelplekje lopen, verder wandelen. Je kunt deze oefening ook als afleider inzetten: een andere hond nadert, jouw hond krijgt commando “voet” en krijgt bij een juist uitvoering iets superlekkers! Probeer het eens.

 

Om

Stuur jouw hond eens met jouw stuurhand, om een lantaarnpaal of paaltje wat je tijdens het wandelen tegenkomen. Zo oefen je kort en simpel dit commando. Vergeet niet je armbeweging te gebruiken (beweging om de paal heen), zo kun je later namelijk de afstand vergroten vanaf het object.