Huiswerk les 4

Zit wacht hier

Oefen de zit, wacht, hier eens op verschillende plekken deze week. Ter afwisseling kun je na het hierkomen je hond een voet of tussen laten doen. Spelen als beloning is natuurlijk ook super leuk voor jouw hond! Zo houd je de aandacht lekker vast. Probeer ook de afstand steeds meer te vergroten bij de wacht tussen jou en jouw hond.

 

Af en blijf

Oefen deze keer eens met een stoel erbij. Hiermee kun je jouw hond langzaam laten wennen dat je om hem of haar heen loopt. Oefen deze eens lekker ontspannen in de woonkamer of in de tuin bij prachtig weer! Pak een stoel en ga er op zitten. Geef je hond voor of naast je, een af en blijf, sta rustig op en loop om de stoel en jouw hond heen om vervolgens weer rustig te gaan zitten en jouw hond op een kalme manier te belonen. Lukt het om de stoel lopen nog niet? Geen probleem! Oefen dan kleine stapjes.

 

Zelfbeheersing

Ken jij een situatie waarin jouw hond helemaal door het dolle heen gaat van enthousiasme waarbij hij zijn zelfbeheersing volledig verliest? Kijk dan eens wat er gebeurt als alles “bevriest” om jouw hond heen. En ga pas verder als jouw hond rustig op 4 poten staat en afwacht wat jij gaat doen. De kunst is om niet te reageren op de drukheid van jouw hond (niet aankijken, niet praten, niet zuchten, niet bewegen... dat is namelijk best moeilijk). En pas verder te gaan met waar jullie mee bezig waren als jouw hond rustig is of de volle aandacht voor je heeft. In sommige gevallen is het misschien zelfs verstandig om jouw hond even aan te lijnen om te voorkomen dat het gedrag kan verergeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bezoek.... Door aan te lijnen voorkom je dat jouw hond tegen het bezoek kan opspringen, jij hebt je hond lekker dicht bij je, en kunt sneller en beter zijn juiste gedrag belonen.