Huiswerk les 3

Plaats sturen

Deze week mogen jullie het kleed dat je gebruikt voor deze oefening in huis op verschillende plekken gaan inzetten. Doe dit op momenten als jullie zelf ontspannen zijn. Bijvoorbeeld als jullie gaan eten aan tafel of voor de buis op de bank gaan relaxen. Leg het kleed dan eens bij je in de buurt en zorg dat jouw hond op zijn kleed lekker gaat liggen en knabbelen op een bot of aan een gevulde kong. Hiermee leert jouw hond dat het kleed een ontspannen plek is. Geef je hond ook bewust een “vrij” als hij van het kleed af mag. Dat wordt later namelijk de beloning voor het naar de plaats gaan en daar liggen.

 

Veilig

Oefen deze eens thuis op een stoel, of tijdens het wandelen als je een bankje tegenkomt. Zo leert jouw hond op verschillende plekken de veilig aan, zonder dat er al te veel drukte of stress om hem heen is (zoals in de wachtkamer van een dierenarts).

 

Wandelen zonder trekken

Om je hond zijn aandacht op jouw te laten focussen tijdens het wandelen zou je de wandeling eens lekker kunnen afwisselen met verschillende oefeningen. Neem eens niet alleen wat lekkers mee maar ook zijn speeltje! Dan kun je het netjes aan de lijn lopen eens afwisselen met spelen. Of doe eens een zit, lig of tussen/parkeer oefening tussendoor. Wat veel honden ook leuk vinden is tussen het wandelen door even wat lekkers voor de hond gooien op de grond. Zo weet jouw hond nooit wat voor leuks er gaat gebeuren tijdens het wandelen, hij zal je dan nauwlettend in de gaten houden! Veel bochten maken werkt ook, vraag regelmatig de aandacht van jouw hond en beloon hem voor die aandacht en het netjes meewandelen. Een lekker vlot tempo aanhouden werkt goed om te zorgen dat de neus van je hond niet aan de grond geplakt blijft.