Huiswerk les 2

Lig en blijf

Bij de blijf is het de bedoeling dat de hond in een positie blijft, jij als eigenaar afstand neemt van de hond (dit kan van de hond af zijn, een rondje om de hond en in een verder stadium zelfs uit zicht van de hond) en vervolgens terugkomt bij de hond. Vergeet niet om je hond vrij te geven zodat hij uit positie mag komen en daar een beloning voor krijgt! Deze oefening mogen jullie de aankomende week oefenen in huis en in de tuin, met nog niet al te veel afleiding. Kijk of je al een stap van jouw hond weg kunt staan om vervolgens weer bij jouw hond terug te komen. Ga niet te snel, staat de hond namelijk uit zichzelf op, dan ben je te ver gegaan. Begin de oefening dan gewoon weer even rustig opnieuw.

 

Wandelen zonder trekken

Ga hier het liefst iedere wandeling mee oefenen, dit geeft misschien niet het snelste resultaat, maar blijft wel veel beter hangen bij jouw hond als hij eenmaal doorheeft dat trekken aan de lijn hem of haar niets opleverd! Kijk waarom jouw hond trekt, en zet dat eventueel in als beloning voor en slappe lijn. Doet jouw hond het supergoed? Geef hem of haar dan eens een extra lekkere beloning of ga samen spelen! Manieren om met het trekken aan de lijn om te gaan zijn: stoppen met wandelen en zelf als een lantaarnpaal blijven stilstaan, de andere kant op lopen, van tempo wisselen, het favoriete speeltje van jouw hond meenemen zodat je tijdens het wandelen samen kunt spelen, achteruit lopen. Probeer eens een mix van al deze manieren, gegarandeerd dat jouw hond vol aandacht naar jou kijkt in afwachting van wat jullie samen gaan doen.

 

Tussen (parkeer-oefening)

Een leuke oefening als afwisseling van andere oefeningen. Probeer eens een tussen in huis tussen het schoonmaken door, of in de tuin of zelfs tijdens het wandelen. Het is een leuke bezigheid en ook nog eens een mooie contactoefening tussen jou en jouw hond. Is jouw hond wat onzeker om tussen je benen te komen staan? Dat is helemaal niet erg! Ieder klein stapje richting jouw benen mag je belonen, of het tussen je benen staan. Vraag alleen wel iedere keer net iets meer van hem of haar.

 

Plaats sturen

Deze week mag je het kleed overal waar jij in huis gaat zitten, naast je neerleggen. Stuur jouw hond met de hand naar het kleed, in een lig (zonder commando’s), en geef jouw hond daar wat lekkers. Dat kan een bot zijn of een bullepees. In ieder geval iets waar hij of zij even een tijdje zoet mee is. Zo leer je jouw hond namelijk te ontspannen op dat kleed. Probeer te voorkomen dat je jouw hond het “lig” of  “af” commando geeft op het kleed. Gebruik liever alleen jouw hand om hem te sturen. Hiermee voorkom je dat je in een later traject jouw hond naar de plaats stuurt met het commando “plaats” en je daar vervolgens nog een commando voor het liggen moet gaan geven.