Huiswerk les 1

Aandachtsoefening

Dit is DE belangrijkste oefening binnen de gehoorzaamheid. Een hond die aandacht voor zijn baas heeft, zal veel sneller zijn commando’s uitvoeren. En aandacht voor de baas moet leuk zijn!

 

De komende dagen mag je ieder vrijwillig oogcontact die jouw hond met jou maakt tijdens het wandelen,  belonen met een interactie (samen spelen, iets lekkers, stukje samen rennen). Probeer ook maar eens langzamerhand de tijd uit te bouwen dat de hond naar jou kijkt. Je bouwt dit op per seconde. Praat maar eens tegen je hond terwijl hij naar je kijkt. Vergeet niet te belonen terwijl hij vol aanbidding naar jou kijkt.

 

Krijg je geen vrijwillig oogcontact? Dan roep maar eens de naam van je hond als hij of zij even niet al te druk bezig is. Kijkt de hond? Zeg dan “kijk eens” of “let op” en beloon met iets lekkers, een spel, of samen lekker rennen.

 

Zit en Vrijgeven

De honden die nog even hulp nodig hebben van de hand met lekkers mogen dit eerst een paar keer met lekkers doen. Daarna mag geoefend worden zonder lekkers in de hand. Houdt het lekkers dan in je andere hand achter je rug en wijs met een lege hand (dit bouwen we af naar een gebaar) en beloon vervolgens door het lekkers van je ene hand naar je lokhand te brengen bij de hond. Geef je hond na het geven van het lekkers een “vrij” door met je hand van je hond af te bewegen de “vrije ruimte” in (een gebaar dat wij mensen vaak geven om een ander duidelijk te maken in het verkeer dat ze door kunnen rijden) en het commando “vrij”.

 

De honden die al op commando gaan zitten mogen de tijd dat ze zitten opbouwen. Gaat die tijdsopbouw goed dan mag je kijken of het lukt om een stapje opzij te stappen en weer terug zonder dat de hond opstaat. Belonen met lekkers of spelen doe je NA het vrijgeven van jouw hond. Ga niet te snel,  kijk wat jouw hond aan kan.

 

Rennen en Roepen

Maak je hond lekker moe door de hond tussen twee mensen heen en weer te roepen. De een houdt de hond vast aan zijn halsband en geeft wat lekkers. De ander rent weg en roept al rennende zijn hond. Als de hond komt dan de hond belonen met iets heel lekkers (liever niet die saaie droge koekjes J) of met een trekspelletje. Vervolgens rent de andere persoon weg en roept de hond. Honden vinden dit vaak een fantastische oefening, jouw hond is in korte tijd lekker moe en je hebt het HIER-commando op een leuke manier geoefend.