Positief en diervriendelijk trainen

Op onze website staat vermeld dat wij op een positieve manier trainen met de hond. Juist dat woordje – positief - is heel belangrijk.

 

Ons uitgangspunt is dat wij ons  inleven in de hond als dier en hoe wij met deze kennis onze honden zo snel en verantwoord mogelijk iets kunnen aanleren. Basishouding hierbij is respect voor die geweldige, intelligente viervoeter die onze kameraad gaat worden. Ook respect is hierbij een belangrijk woord. Dat betekent dat wij tijdens de lessen geen gebruik maken van dwang bij de hond of ze op welke manier dan ook pijn doen door gebruik te maken van hulpmiddelen (bijvoorbeeld de slipketting). De honden tegen de grond drukken of bij het nekvel grijpen is ook uit den boze.  In een enkel geval maken we gebruik van een correctiemethode, maar alleen bij hoge uitzonderingen en alleen in overleg met en na toestemming van de eigenaar. Andere opties zijn daarbij reeds toegepast en hebben geen effect gehad op het gedrag van de hond.


De voordelen van beloningsgericht opvoeden: 

 

  • de hond leert op een vriendelijke manier het gewenste gedrag aan
  • de hond is graag bij zijn eigenaar en wil met plezier voor hem werken
  • deze methode jaagt de hond geen angst aan, hij kent geen pijn
  • wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat commando’s die op deze manier aangeleerd worden,  langer in het geheugen van de hond blijven hangen
  • de hond heeft tijdens het leren minimale stress, waardoor hij sneller leert en we sneller resultaat boeken
  • er zijn minder bijtincidenten omdat de hond minder noodzaak voelt tot redirecte agressie
  • de hond heeft niet de hele tijd vrees wanneer die correctie komt en is ontspannen en vol zelfvertrouwen.

Respect houdt ook in dat we aansturen op een samenwerking met de eigenaar en niet op een overheersing door de eigenaar. Een hond die respectvol benaderd wordt, wil graag samenwerken met zijn eigenaar en gaat vrolijk en enthousiast mee op stap. Dat is een heel andere hond die uit angst voor pijn en correcties met zijn baas op stap gaat. Kijk maar eens om je heen als je jouw eigen hond uitlaat. Als je goed kijkt kun je aan de lichaamstaal van de hond al zien op welke manier hij is opgevoed: met de harde hand of op de respectvolle manier.   

 

Het aanleren van goed gedrag geschiedt op basis van beloningen. En in het begin heel veel beloningen. Dat kan door te spelen, door te aaien, door veel lekkers te geven en door gebruik te maken van omgevingsbeloningen (bijvoorbeeld spelen met een andere hond). Sommige mensen mopperen hierop met de opmerking dat zij vroeger ook niet zo zijn opgevoed... dat klopt. Maar vroeger kregen de kinderen in de klas ook nog letterlijk een tik van de onderwijzer. Daar hoef je tegenwoordig niet meer mee aan te komen. En het feit dat je je nu nog kunt herinneren dat je vroeger met de harde hand bent opgevoed zegt genoeg...

 

Waarom is positief trainen soms best lastig?

Bovenstaande klinkt heel leuk, maar de praktijk wijst uit dat het soms lastig kan zijn. Je moet namelijk als eigenaar begrijpen hoe een hond leert en hoe je hier op in kunt spelen. Je moet je dus echt verdiepen in de hond. Dat kost tijd en energie. Dat is een hele andere benadering dan een snelle ruk aan de slipketting.

 

Heb geduld! In onze snelle wereld waarin we alle kennis onder handbereik hebben en we met 1 druk op de knop contact kunnen leggen met iedereen over de hele wereld, houden de honden ons een prachtige spiegel voor: als jij niet duidelijk communiceert, kan ik het niet uitvoeren.  Als jij geen geduld toont, krijg ik niet de tijd en gelegenheid om het te leren.

 

Het vraagt om een andere benadering. Tientallen jaren lang hebben we geleerd dat we de hond de baas moeten zijn omdat hij anders dominant over ons zou worden. De laatste inzichten zijn dat onze honden helemaal niet zo denken. Dat ze met ons willen samenwerken (mits we hen begrijpen) en helemaal niet bezig zijn met dat overheersen. Dat betekent dat wij als eigenaar de oude denkbeelden los  laten en open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Dat is niet altijd even makkelijk. Wij mensen zijn tenslotte ook  gewoontedieren. Het is zeker de moeite waard om deze manier van opvoeden en trainen te ontdekken. Het resultaat laat misschien iets langer op zich wachten, maar je krijgt er een vrolijke en dankbare hond voor terug die in vertrouwen ’s avonds aan jouw voeten ligt.