· 

De eerste stappen naar een goed -hier- commando

recallers blog

Herken je dat? Jouw hond doet waar hij zelf zin in heeft als hij los loopt. Hij komt pas bij je als hij "zijn ding" heeft gedaan. Je laat hem alleen nog maar uit aan de riem want hij komt toch niet als je hem roept.

 

Je voelt je onzeker tijdens de wandeling. En als je hem los laat zodat hij lekker even kan rennen, raak je geïrriteerd en gefrustreerd dat hij niet direct komt wanneer je hem bij je roept. En komt hij dan eindelijk bij je, dan ben je zo boos dat jouw hond niet eens meer bij je in de buurt durft te komen waardoor het aanlijnen ook nog eens een probleem wordt. 

 

Je raakt er behoorlijk moedeloos van, zeg maar gerust wanhopig! Want wat moet je nu? Een heel hondenleven lang je hond aangelijnd uitlaten? Dát stond je niet voor ogen toen je een hond nam.

 

Wees gerust gesteld, je bent niet de enige hondeneigenaar met deze uitdaging! In dit artikel geef ik je 5 tips om het hier komen van jouw loslopende hond weer één groot feest te maken. Je gaat straks vol goede moed en zelfverzekerd aan jullie nieuwe wandeling beginnen. En deze wandeling zul jij al lachend en met veel plezier ervaren.

 

     1. Onderzoek eerst thuis eens wat nu de ultieme beloning is voor jouw hond als het aankomt op lekkers. 

Neem hier echt even de tijd voor. Duik eens in de koelkast of voorraadkast. Wat heb je liggen? En wat zou jouw hond nou super lekker vinden? Ik geef je een handige richtlijn: Hoe harder het stinkt, hoe lekkerder jouw hond het zal vinden. Ook vinden veel honden "natvoer" lekker. Denk bijvoorbeeld aan gerookte of gekookte kipfilet, smack/boterhammenworst, knakworst, leverworst of kaas. Verzin het maar en probeer het allemaal eens uit. Hou wel rekening met jouw hond als hij een allergie heeft. Overleg desnoods met jouw dierenarts.

 

     2. Maak een mix van 3 soorten lekkers en stop het in een heuptasje/beloningstasje.

Kies die 3 soorten waar jouw hond bij wijze van spreken dwars door de deur heen gaat om het te krijgen. De inhoud van het tasje is jouw magic trick! Zonder lekkers ga jij niet meer de deur uit. Wissel de 3 soorten regelmatig af met weer 3 andere soorten. Zo blijft het één grote verrassing voor jouw hond :-)

 

     3. Kies of schaf een nieuwe speeltje aan, waar jouw hond knetter van wordt.

Controleer eerst goed of jouw hond dat speeltje ECHT heel leuk vindt. Dit test je buiten met wat afleidingen om jullie heen. Wil hij er mee spelen? Dan vindt hij het speeltje echt heel leuk. Dat speeltje dompel jij onder tot "Favo speeltje". Dit speeltje komt alleen tevoorschijn als jullie gaan wandelen. Buiten de wandelingen om ligt dat speeltje in een gesloten kast. Zo blijft hij uniek.

 

     4. Vrijwillig oogcontact

Gewapend met jouw tas vol lekkers & Favo speeltje, ga jij samen met jouw hond aan de wandel. De eerste paar wandelingen houd jij je hond nog aan de lijn. Gebruik desnoods een lange lijn, dat is zeker aan te raden. Gebruik liever geen uitrollijn of flexlijn. Zo heeft jouw hond toch meer bewegingsvrijheid en jij kunt met een gerust hart oefenen; jouw hond kan toch niet weglopen. Neem de tijd & heb geduld.

 

Tijdens de wandeling mag je IEDER vrijwillig oogcontact van jouw hond belonen met een lekker hapje uit jouw tasje.  Zo zul je zien dat jouw hond steeds vaker naar je gaat kijken.

 

     5. Naam = Beloning!

Nu ga je iets leuks aan de naam van jouw hond koppelen!

Roep de naam van jouw hond wanneer hij even niet druk bezig is met snuffelen. En als hij reageert (naar je kijkt of bij je komt) beloon je direct met iets lekkers OF je speelt samen een spelletje met zijn Favo speeltje. Jouw hond hoeft niet eerst te gaan zitten. Je bent namelijk niet het zitten aan het oefenen. Beloon ALTIJD als je hond naar je toe komt. Ook als hij dat uit zichzelf doet.

 

Herhaal dit minstens 10x tijdens jullie wandelingen.

 

Met deze 5 stappen weet ik zeker dat de wandelingen met je hond weer één groot feest gaan worden. En dat jij vol goede moed iedere wandeling met plezier zult beleven. En weet je, jouw hond wordt er ook een vrolijke hond van, die met een big smile op zijn koppie bij je komt wanneer je hem roept. 

 

Wil je serieus aan de slag met het Hiercommando en heel snel resultaat boeken?  Dan is onze Recallers de cursus voor jou! Donderdag 22 augustus starten we met een nieuwe Recallers. De lestijden zijn van 20.00 - 21.00 uur. 

 

Succes en vooral veel plezier met elkaar!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Ine van Alebeek (dinsdag, 02 oktober 2018 19:55)

  Wat een motiverend stuk! Heel fijn om deze overzichtelijke stappen bij de hand te hebben! Het nodigt uit om direct aan de wandel te gaan!

 • #2

  jose van alem (zondag, 28 oktober 2018 14:07)

  wanneer start de volgende recallers cursus weer?
  gr

 • #3

  Jany (maandag, 05 november 2018 20:54)

  Ine, fijn om te lezen dat je er graag mee aan de slag wilt gaan. Heerlijk dat enthousiasme �

  Jose, zaterdag 5 januari start er weer een nieuwe Recallers! Je kunt je al aanmelden hoor �