De meeste vragen zijn al eerder gesteld. Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van die vragen. De antwoorden vind je hier onder.
Staat jouw vraag er niet bij? Stel hem dan gerust via ons contactformulier. We antwoorden je zo snel mogelijk!
Mogen we tijdens een cursus met zijn tweetjes op het veld staan en de les volgen?
Onze cursussen zijn ingericht op 1 hond met 1 begeleider. Er mag dus 1 persoon per les met de hond op het veld staan. Zo blijft het voor zowel de hond als de instructeur overzichtelijk. In onze lessen staan rust & zelfbeheersing centraal. Je kunt je voorstellen dat het voor de hond lastig wordt als er 2 personen met hem/haar oefeningen gaan doen.
Mogen kinderen en partners mee tijdens de les om te kijken?
Gedurende de corona maatregelen is het helaas niet toegestaan om 'kijkers' mee te nemen.
Na opheffing van de maatregelen: Per cursist mag er 1 persoon extra meekomen die vanaf ons 'terrras' kan meekijken. Verzoek is wel om op ons terras te blijven voor, tijdens en na de les. Zo houden we rust op ons veld. Dat is wel zo prettig voor de honden die de les volgen.
Mag mijn kind de cursus volgen. Het is zijn/haar hond....
Kinderen mogen vanaf 17 jaar zelfstandig met hun hond een cursus volgen. Kinderen jonger dan 17 jaar helaas niet. Waarom hebben wij deze keuze gemaakt?
Mogen we om en om de cursus volgen? Dus de ene week ik en de andere week mijn partner?
Jij en jouw partner mogen om en om de les komen volgen onder voorwaarde dat de lessen uitvoerig met elkaar worden besproken en thuis doorgenomen. Dit om te voorkomen dat oefeningen onnodig herhaald moeten worden en leidt tot oponthoud tijdens de lessen. Het huiswerk mag door beide personen met de hond geoefend worden. Besef je wel dat jij en jouw partner ieder een eigen manier van omgaan met de hond hebben. Dit kan voor honden verwarrend werken tijdens de oefeningen thuis en op ons trainingsveld.
Waarom moet het speeltje van fleecestof zijn?
Moeten is een groot woord. Onze ervaring is dat veel honden een fleecespeeltje mega leuk vinden om mee te spelen. Fleecestof is zacht voor tandvlees en tanden en bij uitstek het perfecte speeltje voor met name puppy's. Flostouwen zijn hard en voelen vaak niet prettig en zijn daarmee minder leuk om mee te spelen.
Wat ook belangrijk is, is dat het speeltje uniek blijft. Oftewel: alleen gebruiken tijdens de lessen en tijdens het spelen thuis tussen de oefeningen van het huiswerk door. En altijd samen met jou. Zo raakt jouw hond niet uitgekeken op het speeltje.
Waarom geen piepspeeltjes of bal op het veld?
Het piepen bootst een gewond dier na, bijv. een konijn. Veel honden worden net iets te opgewonden tijdens het spelen met een piepspeeltje. Dat speeltje (het konijn) moet vaak ook kapot. Het piepje wordt dan gesloopt. Want piept het speeltje niet meer, dan is het "konijn" dood.
Honden leren tijdens het spelen een bijtremming aan. Hoe hard kan en mag ik bijten zodat de ander het nog leuk vindt? En hoe laat een ander weten dat het pijn doet? Juist, onder andere door te piepen. Als je jouw hond vervolgens met een piepspeeltje laat spelen , leert hij het tegenovergestelde namelijk heel hard bijten. Ook raken andere honden in de groep afgeleid als jouw hond met een piepspeeltje speelt.
Een trekspelletje gaat helaas niet met een bal. Een bal kun je niet samen vasthouden. Een fleecespeeltje wel. Een bal rolt of wordt gegooid. De afstand die dan ontstaat tussen baas en hond wordt te groot tijdens de les. Daarnaast heeft de hond de vrije keus om na het halen van die bal een andere kant op te gaan en niet naar de baas terug te komen. Een bal zorgt voor te veel afleiding voor de andere honden in de groep.
Waarom mag ik geen uitrollijn gebruiken tijdens de les?
Een hond aan een uitrollijn leert trekken aan de lijn. De lijn wordt namelijk alleen maar langer als de hond trekt. En wij willen de honden nu juist leren netjes en ontspannen aan de lijn te lopen. Daarnaast zijn uitrollijnen gevaarlijk bij onjuist gebruik: honden schieten makkelijker los (waarbij dat gigantische apparaat door de lucht vliegt en achter de hond aan) en de lijn kan om je ledematen draaien/schuren. Dit veroorzaakt pijnlijke brandwonden.
Waarom mogen de honden niet aan elkaar snuffelen of contact maken op het veld?
Iedere hond heeft zijn/haar eigen persoonlijke zone. Dat wil zeggen dat het voor een hond moeilijk wordt als er een andere hond (of persoon) binnen een bepaalde afstand van die hond komt. Dat kan moeilijk zijn omdat die hond het te eng vindt of omdat deze zich dan niet meer kan beheersen en naar die andere hond MOET gaan. Hoe groot (of hoe klein) zo'n persoonlijke zone is, is voor iedere hond anders. Respecteren wij die zone niet dan leert een hond:
Laat je honden aan de lijn met elkaar spelen, dan is communiceren met elkaar een stuk moeilijker. Je wordt namelijk beperkt doordat je aan de lijn vast zit. Lijnen kunnen in elkaar vast gaan zitten en de honden kunnen vervolgens geen kant op. Kans op verwondingen of bijtincidenten is groot.
Moet mijn hond een kennelhoest enting hebben gehad als ik een cursus wil volgen?
Ja, wanneer een hond in contact komt met andere honden, ook al is dat op afstand, is een kennelhoestenting verplicht.
Ik wil mijn hond titeren, is hij dan welkom op het veld?
Ook dan ben je welkom op ons veld. Wel moet je apart de leptospirose (met name de ziekte van Weil) en de kennelhoest apart laten enten.
Mijn hond is loops, mag ik dan wel met de lessen mee doen?
Ja dat mag, maar alleen als jouw hond een loopsheid-broekje draagt én met gebruik van No-Love spray. Deze spray verbloemt de geur die vrijkomt bij loopsheid. Daarnaast dien je voldoende afstand te houden van de andere honden. Een loopse teef kan namelijk de nodige onrust veroorzaken bij andere honden (zowel reuen als teven). Mocht tijdens de les blijken dat andere honden toch last hebben van jouw loopse hond, dan mag de instructeur beslissen dat je alsnog de les verlaat. Het is voor reuen (met name in hun puberteit) namelijk erg moeilijk om zich nog te concentreren als er een loops teefje rondhuppelt :-)
Als ik een les moet missen i.v.m. vakantie, feest of ziekte van mijn hond, kan ik dan een les inhalen?
Wij werken met een strakke planning en met vaste groepen die een programma volgen. Hierdoor is het inhalen van gemiste lessen lastig inplannen. Daarom organiseren wij 1 x per maand een lesuur waarin cursisten die deelnemen aan een BASIScursus een gemiste les kunnen inhalen. De inhaalles is iedere eerste woensdag van de maand, van 18.00 uur tot 19.00 uur.
Wil je meedoen aan een inhaalles? Meld je dan aan;
1) door een mail te sturen naar info@de-lijn.com
2) met vermelding van de gemiste les
Door je aan te melden voorkom je dat je op de inhaaldag op een leeg veld aankomt 😉. Een inhaalles gaat namelijk door bij voldoende aanmeldingen.
Voor de SPECIALS hanteren wij geen inhaalles. Deze cursussen zijn specialismes. Gericht op één specifieke skill. De inhaallessen zijn ingericht op basisvaardigheden.
Bij annulering van een les door ons zelf schuift de gemiste les door naar de volgende week. Met als gevolg dat de doorlooptijd van de cursus met een week wordt verlengd.
Wanneer ik lessen moet missen, kan ik dan mijn geld terugkrijgen voor de niet gevolgde lessen?
Bij reservering van een cursus betaal je voor een volledige cursus en niet voor een aantal lessen. Niet afgenomen lessen worden niet terugbetaald. Er is immers voor de gehele cursus een plek gereserveerd. Wel is er de mogelijkheid gemiste lessen van een basiscursus in te halen. Zie antwoord hierboven.