· 

Haaientanden en krokodillentranen

AUW! Wat doen ze zeer die puppytandjes! 

 

Puppy's zijn enorm speels. En tijdens hun spel happen en bijten ze nu eenmaal. In hun opwinding kunnen ze ons pijn doen.  Onze huid is namelijk gevoelig.

 

Wanneer puppy ' s dorst of honger hebben, moeten plassen of poepen, of oververmoeid zijn worden het kleine haaien. Ze happen dan overal in. Alles wat ze op hun weg tegenkomen pakken ze vast en laten ze niet meer los. Dat is hun manier om te vertellen dat ze iets nodig hebben. En dat is drinken, eten, een wandeling of slaap. 

 

Dit is volkomen normaal puppygedrag, maar wel pijnlijk.

Het is natuurlijk prettig om te weten wat je het beste kunt doen wanneer jouw pup als een haai in je armen, broekspijpen of schoenen hangt. We hebben enkele oplossingen voor je op een rijtje gezet om te voorkomen dat je krokodillentranen laat.

 

Let wel: Iedere hond is anders. Dat wat voor jouw hondje werkt, werkt wellicht niet voor de pup van de buurman. De oplossingen die wij je bieden kunnen direct effect hebben. Belangrijk is dat je eerst achterhaalt waarom jouw puppy bijt.

1. Ons topadvies

Gebruik zo min mogelijk jouw handen om jouw pup te sturen of vast te pakken wanneer hij in een bijtmodus zit. Doe je dit wel, dan gaat jouw pup alleen nog maar meer (of harder) bijten. Dan bereik je een averechts effect.

 

2. Honger, dorst of naar buiten moeten

Misschien heeft jouw pup honger of dorst. Als we honger of dorst hebben maar geen toegang hebben tot eten of vers drinkwater dan worden we kribbig. Honden hebben dat ook. Kijk of de drinkbak nog gevuld is of dat jouw pup wilt eten. Het kan ook zijn dat jouw pup al voor een groot deel zindelijk is en dus aangeeft dat hij nodig moet plassen of een grote boodschap kwijt wilt. Dat doet hij dan liever buiten dan binnen. Goed hè.

 

3. Spelen

Puppy ' s zijn speels. Als je meerdere keren per dag met jouw puppy speelt, krijg jij een pup die zich vaker kalm gedraagt. Een veilig en leuk spel is een trekspelletje spelen. Sleep eens een speeltje over de grond weg van jouw pup. Wedden dat hij er achter aan sprint? 

 

4. Kauwen

Honden hebben een grote kauwbehoefte. Geef jouw pup dagelijks iets te kauwen. Het liefst na een activiteit wanneer het tijd is om te gaan slapen. Zie het als een soort van cooling down: na drukte volgt rust. Net als kinderen die gaan duimen voordat ze in slaap vallen. Geef bijvoorbeeld een gevulde kong of een kauwbotje (het liefst gedroogd vlees, dat is gezond én veilig).

 

5. Vermoeidheid

Pups hebben nog heel veel slaap nodig (zo’n 16 tot 21 uur per etmaal). De meeste pups kunnen zichzelf er nog niet toe zetten om te gaan liggen en slapen. Daar moeten wij ze nog bij helpen. Wanneer ze te weinig slapen raken ze oververmoeid en gaan ze nog meer happen en bijten. Tijd dus om na het kauwen te gaan slapen.

 

6. Communicatie

Honden praten met ons. Alleen spreken zij geen Nederlands. Via hun lichaamstaal en gedrag praten zij met ons. Als wij iets doen dat ze niet prettig vinden dan laten ze ons dat weten via hun lichaamstaal. Ze draaien hun kop van ons weg, ze draaien hun lichaam van ons weg of ze lopen weg. Wanneer dat niet helpt omdat wij die signalen niet hebben gezien of herkennen dan gaan ze hun bek gebruiken. Dan gaan ze blaffen, happen of bijten. Sommige honden grommen eerst om te waarschuwen. Leer deze signalen herkennen. Want hoe fijn is het om gehoord te worden en niet te hoeven bijten?

 

Honden kunnen ook gaan bijten omdat ze ergens pijn hebben. Merk jij dat jouw pup meer en harder gaat kauwen op materiaal? Dan kan het best zijn dat hij zijn tandjes aan het wisselen is. Bijten helpt tegen de pijn. Zorg dan voor voldoende zacht kauwmateriaal. Die tandenwissel gaat echt een keer over.


Bijt jouw pup wanneer je hem op een bepaalde plaats aanraakt? Dan kan het zijn dat hij daar pijn heeft. Laat jouw puppy dan even controleren door de dierenarts.

 

Bijt hij wanneer je hem zijn halsband of tuigje omdoet? Dan kan het zijn dat hij het materiaal niet prettig vindt of dat het bandje/tuigje knelt of schuurt. Schaf een halsband of tuig aan dat prettig draagt. Daarnaast is het heel belangrijk om je pup eerst te laten wennen aan het om doen van materiaal. Dat gefriemel en vastpakken voelt namelijk helemaal niet fijn. Laat je pup stapje voor stapje wennen waarbij je bij elk stapje een kleine beloning geeft. Op die manier wordt het om doen van materiaal juist leuk.

 

7. Ontdekking

Wanneer puppy’s op ontdekking gaan gebruiken ze alle zintuigen die ze hebben; ze kijken met hun ogen, luisteren met hun oren, ruiken met hun neus en voelen met hun voetzolen. Maar wist jij dat ze ook ontdekken met hun bek? Door iets vast te pakken ontdek je namelijk hoe iets aanvoelt en smaakt. Je ontdekt of iets eetbaar is. Of het leuk, stom of oersaai is.

 

8. Ruilen, laten weten en leren

En wat nu als jouw pup iets vastpakt of ergens in bijt waar je niet vrolijk van wordt?

 

Gaat het om voorwerpen dan is RUILEN de beste oplossing! Ruil altijd met iets dat een hele hoge waarde heeft voor jouw hond. Dus iets wat hij super gaaf vindt om te krijgen. Want alleen dan ben je gemotiveerd genoeg om datgene wat je in je bek hebt los te laten. Zeg tijdens de ruil “Los” zodat puplief dat woordje leert herkennen en iedere keer makkelijker, sneller en beter loslaat.

 

Gaat het om het bijten in ledematen, dan mag je GRENZEN STELLEN. Laat jouw pup dan weten dat het pijn doet. Een pup moet namelijk nog leren hoe hard hij zijn kaakjes mag gebruiken tijdens bijvoorbeeld spel met andere honden. Dat leert een pup alleen wanneer wij hem dat laten weten. Bijt een pup in jouw arm roep dan met hoge stem “AUW!”. Deinst jouw pup achteruit dan zeg je “goedzo” en geeft hem snel een speeltje om in te bijten. 

 

Bijt een pup in kinderhandjes/voetjes? De handen over de borst kruisen en stilstaan als een lantaarnpaal werkt. Help jouw kind door puplief de andere kant op te leiden met een speeltje of kauwmateriaal. Bijten in kindjes is namelijk niet toegestaan. Leer kinderen ook liever niet met de handjes te spelen én om puplief met rust te laten als deze ergens rust. Anders stimuleer je juist het bijten in handjes.

Met bovenstaande adviezen kun jij het happerige gedrag in goede banen leiden.

 

Zo help jij jouw pup richting gewenst sociaal gedrag en zelfbeheersing. Leer kijken naar jouw pup en herken waarom hij iets doet. Dan weet jij namelijk moeiteloos de juiste oplossing te bieden.

 

Laat ons in de reacties weten wat jouw ervaring is met die haaientanden van jouw pup!

 

Liefs De Dames van De Lijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 0