· 

Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil zoekt een reden.

De Puppycursus is populair! En dat is fantastisch. Nieuwe hondeneigenaren kennen de weg naar de hondenschool. Dat¬†geeft aan dat ze goed van start willen gaan.¬†Dat is een positieve kant. Bij die positieve kant komt er bij ons ook een vraag bovendrijven. En wij bij De Lijn stellen ook de onaangename dingen aan de kaak, zoals je van ons gewend bent ūüėä.¬†

Waarom ga je op Puppycursus?

Dat is een belangrijke vraag die meerdere antwoorden kent. We sommen de meest voorkomende antwoorden hieronder even voor je op:

 

1.      omdat het nu eenmaal zo hoort

2.      hij moet leren wie er de baas is zodat hij zich netjes gedraagt

3.      omdat het een sociale verplichting is

4.      hij moet luisteren naar de commando’s

5.      hij moet naar iedereen in het gezin leren luisteren

6.      omdat ik hem wil socialiseren

7.      omdat ik wil leren hoe mijn hondje in elkaar steekt

8.      omdat ik wil leren wat mijn puppy nodig heeft en hoe ik hiermee om moet gaan

9.      omdat ik hem wil leren opvoeden

Waarom is deze vraag en daarmee het gegeven antwoord zo belangrijk?

Het antwoord bepaalt namelijk de motivatie van de eigenaar. Als de reden valt onder 1 t/m 5 dan wordt onbewust alles wat fout gaat bij de hond neergelegd. En bij de Puppycursus (inhoud, instructeur, de hondenschool). De eigenaar ontslaat zichzelf dan onbewust van de verplichting om lesstof tot zich te nemen, open te staan voor wat de instructeurs aanreiken en het oefenen. Eigenlijk wel lekker makkelijk. Bovendien maakt het niet uit wie er met het puppy naar de hondenschool komt, als ze maar aanwezig zijn geweest. Want de pup moet het tenslotte leren. En als er in de toekomst dingen fout gaan, dan ligt dat aan de hond, de fokker, of de hondenschool. Die Puppycursus heeft in ieder geval niet geholpen want de hond trekt nog steeds aan de riem.

 

Valt de reden onder 6 t/m 9 dan heeft de eigenaar een hele andere insteek om naar de Puppycursus te komen. Dan is er een intrinsieke motivatie die aanspoort om zoveel mogelijk zelf de lessen bij te wonen, staat de eigenaar open voor de adviezen van de instructeurs ‚Äď ook als ze hem niet uitkomen- en volgt ze op. Bovendien oefent hij regelmatig want hij realiseert zich dat het puppy alleen maar het goede kan leren als hij als eigenaar het met hem oefent. Dat is wel zo eerlijk naar het hondje toe.

Lastige vragen, daar leer je het meeste van

Om voor jezelf een eerlijk antwoord te krijgen moet je wel even uit je comfortzone. En dat schuurt, want dat wil je liever niet.

Elke hondeneigenaar mag natuurlijk zijn eigen motivatie hebben om op Puppycursus te gaan. We leven gelukkig in een vrij land. Maar hou er rekening mee dat jouw motivatie wel van invloed is op de resultaten die je wilt boeken met jouw puppy. Alleen maar aanwezig zijn tijdens de lessen, regelmatig een ander gezinslid meesturen naar de cursus, de meeste adviezen niet opvolgen en je eigen ding blijven doen is echt onvoldoende.  De ontwikkeling van jouw hond hangt mede af van jouw inzet & begrip. Honden willen graag samenwerken. Denk jij in mogelijkheden of heb jij een reden?

Reactie schrijven

Commentaren: 0