· 

Van straat eten

Bijna iedere hond eet wel eens van straat. Ongeacht de leeftijd en ongeacht hoe goed zij ‘getraind’ zijn. Het hoeft namelijk niets met opvoeden en begeleiden te maken te hebben.

 

Waarom eten honden van straat?

 

Daar zijn heel veel redenen voor aan te dragen en kan voor iedere hond verschillend zijn. Daar gaan we je allemaal niet mee lastig vallen.

 

We geven je wel een top 5 van oorzaken die het meeste voorkomen:

 1. Je hebt nog een jonge hond (pup). Pups hebben nog enorm veel te ontdekken in onze mensenwereld. En veel van die ontdekkingen liggen op de grond tijdens de wandeling. Door dingen in hun bek te nemen komen zij er achter wat het is, of je er op kunt bijten, hoe het smaakt en of je het wel of niet kunt eten. Het is dus heel normaal hondengedrag. Het is alleen niet altijd even veilig.
 2. Jouw hond heeft gewoon graag iets in zijn bek. Hij eet het niet op maar pakt het alleen vast. Hij wil er mee spelen of wordt kalm wanneer hij iets met zich meedraagt.
 3. Jouw hond heeft inmiddels geleerd dat wanneer hij iets in zijn bek heeft hij alle aandacht van jou krijgt. Hij wil namelijk graag samen iets doen. En wat hij heeft ontdekt is dat hij jouw volledige aandacht krijgt wanneer hij ‘iets stouts doet’.
 4. Jouw hond heeft honger of heeft in zijn verleden als straathond geleefd. De hond weet dan niet beter dan dat hij altijd op zoek moet gaan naar eten. Want je weet nooit wanneer je je volgende maaltje weer krijgt. Eten betekent gewoon ‘leven’.
 5. Het is wel erg lekker wat er op de grond ligt. Als er bijvoorbeeld een half worsten- broodje op de grond ligt dan is het voor veel honden erg moeilijk om je in te houden om het niet op te eten. De verleiding is gewoonweg te groot.

Natuurlijk weten wij niet welke reden jouw hond heeft om van straat te eten. Het is aan jou om uit te vinden wat er bij jouw hond speelt. Naast deze 5 oorzaken zijn er nog tal van andere oorzaken. Kom je hier niet uit? Bel ons dan gerust, wij helpen je graag!

 

Je hebt hierboven gelezen wat een mogelijke oorzaak kan zijn voor het eten van straat of het alles in de bek pakken. Nu wil je vast weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan 😊.

 

Zoals gezegd, zijn er meerdere oorzaken voor het eten van straat. Dat betekent dat er automatisch ook verschillende oplossingen zijn.

 

We beschrijven 6 oplossingen. Het is aan jou om te kiezen wat het best bij je past en waar jouw hond het beste op reageert. Zoals bij het aanleren van elk gedrag geldt ook hierbij: pas wanneer je oefent kan de hond er beter in worden. Je moet dus  flink aan de bak om het huidige gedrag van jouw hond om te buigen naar meer wenselijk gedrag.

 1. Leer het commando ‘los’ goed aan. En iets loslaten gaat altijd gepaard met RUILEN. De hond krijgt dus iets anders voor het loslaten van wat hij in zijn bek heeft. Je loopt dus iedere wandeling met SUPER lekkers in je jaszak of het meest favoriete speeltje van jouw hond. Het is voor honden namelijk erg belangrijk dat wat er tegenover staat wel de moeite waard is om te ruilen. In een hond zijn beleving geldt namelijk de ongeschreven regel: ‘dat wat ik in mijn bek heb is ook van mij’. Eigenlijk net als bij ons mensen. Als iemand iets van jou wil hebben wat voor jou veel waard is, dan wil je daar ook iets voor terug hebben. Zo is de ruilhandel ontstaan.
 2. Leer jouw hond het attentiesignaal. Hiermee kun je namelijk de aandacht van jouw hond verleggen van het object dat op de grond ligt naar jou zelf. En wanneer de hond naar jou kijkt wordt hij ALTIJD beloond. Ook hier heb je dus altijd SUPER lekkers in je jaszak. Hoe je jouw hond het attentiesignaal kunt leren zie je in onze video: Klik hier om naar het filmpje te gaan.
 3. Kijk eens kritisch naar het voer wat je jouw hond geeft. Misschien ontbreekt er een belangrijk voedingsstofje (vezels en eiwitten). Wij zijn geen voedingsdeskundigen maar ook wij proberen voeding uit om te kijken wat onze honden lekker vinden en wat ze een voldaan gevoel geeft. Naast brokken of vers vlees hebben ze ook een sterke kauwbehoefte. Dus dagelijks lekker kunnen kauwen op een bot (natuurlijke botten zoals een runderoor, runderkophuid, gedroogde pens etc etc) is geen overbodige luxe.
 4. Misschien draagt jouw hond graag iets in zijn bek. Sommige honden (met name herders en retrievers) dragen graag iets in hun bek. Ze worden er rustig van. En het mooie hiervan is dat wanneer je al iets in je bek hebt, dan is het vrij lastig om daar nog iets bij te doen.
 5. Ga nooit van huis zonder super lekkere beloningen op zak. Je zult namelijk jouw hond moeten kunnen belonen wanneer hij iets super goed doet! En een aai is buiten tijdens de wandeling echt geen beloning voor iedere hond. En al helemaal niet wanneer hij dat gevonden worstenbroodje gewoon op de grond laat liggen. Je hond kunnen belonen, vooral wanneer hij iets NIET doet wat hij normaal gesproken wel doet, is DE manier om jouw hond te laten weten dat je trots op hem bent.
 6. Voor de professionele straateters is een muilkorf misschien een oplossing. Want het is natuurlijk niet altijd veilig wat je van straat eet. En sommige honden worden er zelfs enorm ziek van. Dan zou een muilkorf nog een oplossing kunnen zijn. En dan niet een snuitje. Die zit namelijk strak om de bek en is alleen bedoeld om te voorkomen dat de hond gaat bijten tijdens een verzorgende behandeling. Honden kunnen niet juist ademen door zo’n snuitband. En juist tijdens de wandeling moet een hond goed kunnen ademen. Ook bij een intensieve inspanning. Je hebt dan een echte muilkorf nodig. Wij bedoelen de ‘mandjes’. 

Jij hebt nu voldoende input om mee aan de slag te gaan. Kijk eens goed naar wat de mogelijke oorzaak voor jouw hond zou kunnen zijn. En kies daar de beste oplossing voor uit. Voor alles geldt: oefenen! 

 

Probeer vooruit te kijken wanneer je wandelt. Kijk eens goed naar jouw hond: wanneer hij iets ziet liggen, kijkt hij dan naar jou voordat hij het pakt? Zeg dan super blij “goedzo” en beloon hem gelijk met iets super lekkers! 😊.

Jij blij, hond blij.

 

Succes met oefenen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0