· 

Weet jij wat 'een hond' is?

Het aantal honden in Nederland lijkt te zijn verdubbeld sinds de corona-periode. We schrijven bewust ‘lijkt’. Want harde cijfers zijn er niet. Althans nog niet. Het lijkt te zijn verdubbeld omdat we op straat zo veel meer mensen met hun hond zien lopen. En omdat we zo veel meer pups zien verschijnen op social media. Eigenaren informeren meer dan ooit naar de mogelijkheden binnen onze hondenschool voor hun puppy´s. En van allerlei kanten stromen de aanmeldingen binnen.

 

Voor ons als Hondenschool is dat natuurlijk fantastisch! Vooral wanneer eigenaren de weg naar een hondenschool weten te vinden.

 

 

 

Maar de groei van het aantal honden kent ook een keerzijde. Want hoeveel van alle nieuwe hondeneigenaren beseft zich wat het houden van een hond inhoudt voordat ze de beslissing nemen om een hond in huis te halen? Weet iedere hondeneigenaar wat ‘een hond’ is? Deze vraag kaarten we aan omdat we tijdens de trainingen nog nooit zoveel ergernissen over ‘de hond’ te horen krijgen als nu, maart 2021…….

We nemen een duik in het wezen ‘hond’ en geven een nadere toelichting. We stelden een vraag op Google: “Wat is een hond?

 

De antwoorden die wij onder andere kregen:

 

WIKIPEDIA: de hond (canis lupus familiaris) is een gedomesticeerde ondersoort van de wolf. De hond is een roofdier uit de familie hondachtigen (Canidae). De hond komt op alle continenten voor, meestal in gezelschap van de mens. Al sinds duizenden jaren wordt de hond gebruikt voor bewakingstaken, bij de jacht, als herdershond, trekdier, politiehond of hulphond. Maar vaker als gezelschapsdier. Het houden van honden is niet zonder risico: er zijn in Nederland jaarlijks 150.000 bijtincidenten en wereldwijd sterven naar schatting met dan 50.000 mensen per jaar na een hondenbeet.

 

Wat ons opvalt in deze tekst zijn de woorden ‘wolf’ en ‘roofdier’ en het feit dat wij al duizenden jaren honden inzetten om voor ons te werken. 

 

Woorden.org: dier dat blaft

 

Kijk.. laten we het daar dan a.u.b. over eens zijn. Een hond blaft. Dat is één van zijn manieren om te communiceren. Net als dat wij mensen praten om te kunnen communiceren. Dat is ‘de hond’.

 

Mijnwoordenboek.nl: Alleseter, blaffer, trouwe viervoeter

 

Ook weer hele duidelijke eigenschappen van de hond. Ja, ze eten inderdaad alles wat ze kunnen vinden en wat een beetje ruikt naar ‘eetbaar’. Sommige exemplaren eten zelfs niet-eetbare materialen. Ze blaffen om te communiceren. En de hond is een zeer trouw dier. Mits je de voordeur niet open laat staan. Want dan kiezen de meesten voor hun vrijheid.

Dit zijn slechts een paar gevonden antwoorden op websites die niets met ‘honden’ te maken hebben. Ze zijn geen professional in het wezen hond. In de beschrijvingen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de woorden: dier dat blaft, trouw, vriendschap, hulp, waakzaamheid, steun, slaafsheid, onderdanigheid en huisdier.

 

Wij trokken deze conclusie: 'de hond' wordt zwaar onderschat.

 

Een hond is zoveel meer dan alleen maar die paar woorden. Een hond is een intelligent dier dat op basis van eigen inzicht beslissingen neemt. Een hond is over het algemeen zeer optimistisch en leeft in het hier en nu. Een hond heeft een geweldig mooi reukorgaan en zijn reukvermogen is bijzonder groot! Een hond gaat op ontdekking om er achter te komen hoe hij het beste uit zijn leven kan halen als hij daar de kans voor krijgt.

 

Laten we ‘de hond’ eens beschrijven op basis van de veel gehoorde ergernissen van honden-eigenaren en die verduidelijken in relatie tot het intelligente dier dat de hond is:

Wanneer je je beseft wat ‘een hond’ is ben je sneller en beter in staat om zijn gedrag te begrijpen. Dat dat gedrag echt honds is en bij hem hoort. Dat je zelf alle zeilen moet bijzetten om dat gedrag in goede banen te leiden. Dat gebeurt namelijk niet vanzelf. Respecteer de hond om wat hij is: een intelligent sociaal wezen met een eigen wil. Een dier dat net als de mens wordt geleid door zijn emotie. Een dier dat stilzwijgend of juist luidkeels probeert gehoord te worden. En jij bent zijn klankbord. Jij bent zijn veilige haven. Jij bent diegene die hij moet leren vertrouwen. En wanneer je dat vertrouwen hebt gewonnen ervaar je hoe mooi ‘de hond’ eigenlijk is. Tenminste…. dat vinden wij.

Reactie schrijven

Commentaren: 0