· 

De hond als utopie

Je wilt een hond. En wanneer je iets wilt, wil je het nu.

 

Niet zo heel gek in onze huidige maatschappij. Alles is per direct te verkrijgen. In de winkel, online of op bestelling. Een wachtlijst kan ook nog wel, maar dan wel eentje waarbij het bestelde alsnog binnen maximaal een maand geleverd wordt. Want langer wil je niet wachten.  

Wil je een hond, dan wil je die ook het liefst zo snel mogelijk. Dus check je Marktplaats of er nog een paar interessante ‘gelegenheidsnestjes’ te vinden zijn. Broodfokkers zijn tegenwoordig erg vindingrijk in de lucratieve business die -honden- heet.

 

Wil je een rashond, een écht gezonde rashond, dan zijn de wachtlijsten bij deze fokkers langer. Dan is het heel normaal dat je een jaar, of meer, moet wachten voordat je aan de beurt bent om een hondje te mogen uitzoeken. Mits de fokker jou geschikt vindt voor één van zijn pups.

Zo snel als dat we een hond aanschaffen, zo snel denken wij met zijn allen dat dat lieve schattige beestje binnen no time is opgevoed. Dat er een programmering op zit. En dat wanneer wij hem maar voldoende liefde, eten, drinken, een warme mand en een paar wandelingen per dag geven, je daarmee de ideale huishond creëert.

 

En daar blijven wij gerust met zijn allen een paar weken voor thuis. Niet zo heel moeilijk nu rondom het corona gebeuren. En na die paar weken, of komaan, paar maanden, moet het dan toch wel in kannen en kruiken zijn.

 

UTOPIE…..

 

Honden zijn geen utopie. Honden kennen geen tijdslijn of planning. Honden kennen geen tijdsdruk. Druk kennen ze wel. Druk van hun eigenaren. Want hij moet wel binnen een paar maanden ‘af’ zijn.

Laten we gewoon eens eerlijk zijn. Ook wij hebben bepaalde verwachtingen bij een hond. Wel hele realistische verwachtingen gelukkig. Maar zelfs dan waren onze verwachtingen met Riv en Dunk anders dan de werkelijkheid is. En dat valt op sommige vlakken enorm tegen. Sterker nog, we laten wel eens een traantje… Maar alleen met bloed, zweet en tranen kunnen we er het beste uithalen. En dat beste er uit halen kan iedereen. Tenminste, als je dat er voor over hebt en als je dat wilt…..

Gedrag van een hond vormen is namelijk net zo lastig als het gedrag van een mens veranderen. Gedrag is de uitkomst van een emotie. Je bent dus eigenlijk geen gedrag aan het veranderen maar de emotie die dat gedrag stuurt. Dat heeft tijd nodig. En naast tijd ook begrip, inzicht en doorzettingsvermogen.

 

Wanneer je een hond ziet die zich netjes gedraagt, dan zie je dus de uitkomst van de emoties die die hond op dat moment heeft:

 • optimisme,
 • (zelf)vertrouwen 
 • zelfbeheersing

Deze hond houdt zijn eigenaar in de gaten wanneer hij los van de lijn wandelt. Loopt aangelijnd keurig netjes langs andere honden, zonder dat hij reageert op die honden. Hij is ontspannen. Blijft rustig op zijn plaats liggen. Is relaxed in de auto. Luistert heel erg goed naar zijn eigenaar. En het meest belangrijk; ze hebben plezier van en met elkaar.

Maar wat je niet ziet aan deze honden en hun eigenaren is dat achter al dat kalme en keurige gedrag:

 • Enorm veel en hard werken zit.
 • Dat de eigenaren regelmatig tegen onzekerheden en angsten aan zijn gelopen. Want doen ze het wel goed?
 • Dat ze hebben gehuild van wanhoop.
 • Gefaald hebben.
 • Deskundige hulp hebben ingeschakeld.
 • Dat ze hun leven drastisch hebben aangepast aan de hond.
 • Dat ze enorm toegewijd zijn.
 • Teleurstelling kennen.
 • En dat zij juist die dingen doen die andere eigenaren zelden doen.
 • En dat ze dit blijven doen.

Zie jij dus een hond die zich keurig gedraagt? Besef je dan dat die hond en zijn eigenaar keihard hebben gewerkt om te staan waar zij nu staan. En dat ze die eenheid niet binnen 2 maanden hebben gevormd. Maar dat daar jaren bloed, zweet en tranen in zijn geïnvesteerd. Met enorm veel liefde en toewijding. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0