· 

Daar waar het allemaal mee begint..

Ja, we vallen meteen met de deur in huis:

 

Zo kun je ontmoetingen tussen honden in goede banen leiden:

 

We hebben 5 adviezen voor jou:

 

  1. Aangelijnde ontmoetingen leiden vaak tot miscommunicatie. Het is namelijk lastig om aan te geven dat je iets niet prettig vind. En wanneer je weg wilt gaan kun je niet weg want je zit vast. In de meeste gevallen, bij een onjuiste benadering, leer je jouw hond te trekken aan de lijn en dat elke hond leuk is die je tegenkomt tijdens de wandeling. In sommige gevallen leert een honden dat andere honden juist NIET leuk zijn. Focus je op de interactie tussen jou en jouw hond wanneer je aangelijnd wandelt. En geniet van de natuur om je heen.
  2. Laat honden los van de lijn in een veilige omgeving kennis maken met elkaar. Zo heeft elke hond bewegingsruimte.
  3. Durf je dit nog niet los van de lijn? Gebruik dan een lange lijn van minimaal 5 meter (geen uitrollijn).
  4. Het is voor jouw hond een stuk prettiger en makkelijker om 1 hond per keer te ontmoeten. Meerdere honden tegelijk zorgt voor veel spanning en opwinding. Wanneer er veel spanning en opwinding heerst dan is de stap naar agressief gedrag klein.
  5. Zie je dat 1 van beide honden geen zin heeft in de ontmoeting? Of is de opwinding veel te hoog (trekken aan de lijn, springen, blaffen, grommen, staren zonder om te kijken)? Dan hou je afstand. Kijken is ook socialiseren.

Dit gaat er mis

Waarom we meteen met de deur in huis vallen? Omdat het hard nodig is want tijdens ontmoetingen tussen honden onderling gaat er heel veel mis. Wij zien dat wekelijks op het trainingsveld gebeuren. Hieronder leggen we je uit wat er mis gaat, waarom en hoe je dit op kunt lossen.

 

Voor, tijdens en na de les laten heel veel mensen hun aangelijnde honden aan elkaar snuffelen. Onze uitleg en verschillende oefeningen ten spijt. Daarom hebben we het voor jullie op papier gezet, dan kun je het nog eens rustig nalezen.

 

Het aangelijnd laten snuffelen is goed bedoeld van de eigenaar. Want de hond moet toch socialiseren en socialiseren is leuk!

 

Goede bedoelingen zijn mooi, maar met de juiste kennis kom je veel verder. En dat is juist waar het vaak aan ontbreekt. Want ook al heeft 1 op de 7 huishoudens in Nederland een hond – dat zijn er toch maar mooi 2,2 miljoen in de kleine landje – slechts weinig eigenaren hebben de juiste kennis over hondengedrag in huis. Laat staan dat ze de taal van honden begrijpen: lichaamstaal.

 

Na dit artikel weet jij veel meer. En jouw hond maak je daar enorm blij mee. Want als jij onze adviezen opvolgt, dan zal jouw hond veel opgeluchter met jou meelopen tijdens de wandeling. 

 

Hierdoor gaat het mis

Wij mensen kijken als mens naar onze honden en we plaatsen ze graag in de rol van mens. Wil je de hond recht doen, dan zie je hem als hond en niet als mens. Laten we dan ook naar onze honden kijken voor wat ze zijn: honden.

 

En praat je over honden, dan zijn daar experts voor. Mensen die hebben gestudeerd (sommige zelfs op HBO of universitair niveau!) in het gedrag van honden. Die kennis hebben van wetenschappelijke onderzoeken en veel praktijkervaring in het observeren en interpreteren van hondengedrag. Die experts weten waar ze over praten. Die experts zijn er om juist jou dat te leren wat je minstens over honden moet weten. Toch worden veel adviezen in de wind geslagen. TOTDAT de hond iets vervelends doet. Waar wij als mens last van hebben.

 

En toch blijven wij adviseren zodat honden zich begrepen voelen door ons mensen. En daarmee komt de relatie tussen mens en hond nog beter uit de verf…

Een praktijkvoorbeeld

Voor, tijdens en na de les kijken wij graag naar wat jij allemaal met jouw hond doet. En dan met name hoe jouw handling is met jouw hond: zie jij wat jouw hond je zegt en doe je daar iets mee? Hoe begeleid jij jouw hond in de oefeningen of tijdens de wandeling naar het veld? En vooral de momenten voor en na de les zijn voor ons zo interessant. Want het vertelt zo veel over hoe je met jouw hond samenwerkt in het échte leven.

 

Een pupje komt voor zijn eerste les een beetje terughoudend het veld op gelopen met zijn eigenaar. Natuurlijk is hij wat terughoudend. Het is best spannend hoor zo’n nieuwe omgeving! Daar moet je even rustig de tijd voor nemen. Die tijd krijgt hij gelukkig ook van zijn baasje. Hij wordt niet aan zijn riempje getrokken wanneer hij even wil gaan zitten om de omgeving in zich op te nemen. Nee, hij mag rustig blijven zitten en wennen. Na een minuutje staat het pupje weer op en loopt verder met zijn baasje. Ze nemen plaats naast het veld en wachten samen tot de les begint.

 

Dan komt een mevrouw het veld opgelopen, telefoon in de hand, handtas om haar schouders en een onstuimige labradorpuber trekkend aan de lijn. Mevrouw wappert achter haar hond aan. De labrador ziet het kleine pupje rustig naast zijn baasje zitten. De labrador wordt nog onstuimiger en trekt in 1 rechte lijn zijn appende eigenaresse achter zich aan. Recht op de pup af.

 

Puplief hoort het zware gehijg naderen, kijkt verschrikt op en verschuilt zich direct achter de benen van zijn baasje; weg van dat gevaarte! De appende labrador mevrouw stopt snel haar telefoon nog in haar jaszak en stuift mee naar het pupje. De eigenaar van het pupje moet lachen maar let even niet op wat puplief doet. Want de pup wil alles behalve contact met dat gevaarte. Mevrouw labrador roept met schelle stem “Ah Luna kijk nou wat lieieieieieieff!! Een pup!! Doe voorzichtig he!” Maar Luna heeft geen idee wat dat is en bespringt puplief enthousiast. Met het volle gewicht richting pup terwijl deze keihard begint te piepen……. Dan pas wordt er ingegrepen: mevrouw labrador roept vermanend “ik zeg nog zo doe voorzichtig!” En trekt Luna hard aan haar lijn weg van de pup. En de eigenaar van het pupje tilt zijn hondje op zodat deze even kan bijkomen.

 

Is dit leuk of prettig socialiseren?......NOPE.

Een definitie van socialiseren

Socialiseren is een proces waarmee een persoon zich de gedragingen eigen maakt die in een bepaalde gemeenschap passend worden gevonden voor iemand van zijn of haar leeftijd, sekse en maatschappelijke positie. Dit is inclusief de internalisatie van de waarden van die gemeenschap. Gesocialiseerd raken is het resultaat van opvoedings‑ en identificatieprocessen.

 

Vrij vertaald naar honden betekent dit dat socialiseren een proces is waarbij de hond zich gedragingen eigen maakt die binnen de maatschappij (en honden onderling) passend worden gevonden. En misschien ligt daar wel het knelpunt: ‘Passend worden gevonden’….

 

Wat voor de één passend is, is voor de ander hinderlijk. Dat is een groot verschil. We kunnen deze passende manieren niet op het individu toespitsen. Maar wat wij als mensen wél kunnen doen is naar het individu kijken. Wat is voor dat individu passend? Je netjes gedragen en er van uit gaan dat jouw manier niet altijd DE manier is. Dat is sociaal zijn. Dat is socialiseren. De optelsom van de combinatie: karakter, opvoeding en ervaring

Het praktijkvoorbeeld nader uitgewerkt

Kijken we even terug naar de gebeurtenis vanaf de zijlijn:

 

Wat heeft puplief in die situatie nou geleerd?... Dat naderende honden vooral ENG zijn en dat ze je pijn doen. En dat als je aan de lijn zit, je nergens heen kunt vluchten; je zit vast! Je kunt dus niet weg.

 

Wat heeft Luna geleerd?.... waarschijnlijk niks nieuws…. Wat ze wel heeft ervaren is dat je honden gewoon vrij direct, lomp en onstuimig kunt benaderen. En dat je met trekken aan de lijn best ver kunt komen. En dat je soms geheel onverwachts een ruk aan de lijn kunt krijgen van je eigenaar. Zonder dat je weet waar dat nu precies voor bedoeld is. Maar goed, dat heb je er wel voor over wanneer je contact kunt maken met andere honden, dat is gewoon té leuk! 

  • Puplief zal de volgende keer veel alerter zijn en misschien zelfs gaan blaffen wanneer er een hond nadert: hier ligt HET begin van uitvallende honden aan de lijn.
  •  Luna zal bij het zien van andere honden nog steeds trekken aan de lijn en op iedere hond afstormen. Iets wat maatschappelijk gezien, in de wereld van de hond, absoluut NOT DONE is.

Observeer in het bos eens honden die los lopen. Dan zie je dat de honden op tientallen meters afstand elkaar al bekijken. Ze communiceren al met elkaar. Met subtiele signalen laten ze elkaar weten of ze toe zijn aan een ontmoeting. En willen ze dat, dan benaderen ze elkaar in een bocht. Waarbij ze eerst voorzichtig elkaars bekken besnuffelen en vervolgens rustig een weg vinden naar elkaars achterwerk. Want daar zitten de geuren om de echte informatie vandaan te halen (leeftijd, geslacht, gezond ja of nee, wat eet jij). En soms beginnen ze in een andere volgorde: eerst zorgvuldig die achterkant inspecteren en dan pas richting de bek. Binnen enkele seconden bepalen ze of ze samen iets gaan doen of dat ieder zijn eigen weg vervolgt. DAT is sociaal gedrag, dat is op een nette manier kennismaken.

 

Niet recht op een ander afstormen en omver duwen. Maar het respecteren van een andermans wens. Liever geen contact? Dan loop je in een grote boog om elkaar heen. En natuurlijk zit er wel eens een exemplaar tussen dat wat onstuimiger is of een zeer groot zelfvertrouwen heeft. Maar dat zou jij als baas van zo’n exemplaar moeten weten.

 

Ga jezelf maar na: Heb jij liever een kennismaking waarbij iemand rustig op je af komt lopen en zich netjes voorstelt? Of heb jij liever iemand die recht op je af komt rennen, je hand schudt, en nog eens schudt, en nog eens schudt, je omarmt, op je schouder klopt en je 3 plakzoenen geeft?.......

Geef elkaar de ruimte, leer de hondentaal, help jouw hond, kijk naar die andere hond en maak van IEDERE situatie een prettig leermoment; voor jou, jouw hond maar ook voor de andere hond!

Nette ontmoetingen los van de lijn:

Reactie schrijven

Commentaren: 0