· 

De ontpopping van Pup naar Puber

Ken je hem nog?

 

Jouw hond als puppy? Dat heerlijke bolletje wol. Jij was zijn hele wereld. En samen gingen jullie op ontdekking uit. Wat is super leuk en wat is spannend? En jullie namen samen de tijd en ruimte voor alle dingen die spannend waren. Want jij wist dat Frotje met jouw steun, geduld en liefde de wereld een stuk leuker ging ervaren.

 

En wanneer je samen in het bos genoot van een wandeling liep hij los van de lijn. Hij bleef namelijk toch wel bij je in de buurt. Spelenderwijs leerde je hem wat wij mensen nou precies bedoelen met het woord -Hier-. Jullie samenwerking was optimaal!

 

En ineens… van de één op de andere dag, althans zo voelt het voor ons, is puplief dat zachte heerlijke bolletje niet meer. Zijn benen hebben de lengte van stelten gekregen. Zijn haar is wat ruwer geworden. En zijn gedrag ook…..

We kunnen je in alle eerlijkheid zeggen dat we Riv ook wel eens achter het behang willen plakken. Gelukkig voor hem hebben we geen behang 😊. Zijn lijf maakt rare groeisprongen. Zo zijn zijn benen ineens langer dan welk ander onderdeel van zijn lichaam. Daarmee worden zijn bewegingen hilarisch. Want volledige controle over zijn lichaam heeft hij nog niet. De ontdekking wat hij allemaal met zijn achterpoten kan doen is in volle gang. Soms een beetje gestuntel en dan ineens lijkt hij de smaak te pakken te hebben.

 

Als pup was hij wat terughoudend naar andere honden. Hij keek liever even op een flinke afstand de kat uit de boom. Over katten gesproken! Oh nee dat vertellen we iets verderop. Wanneer hij nu een hond ziet, wil hij er met alle macht naar toe. Ondanks dat wij nog nooit aangelijnd naar andere honden zijn gelopen. We kunnen je vertellen dat zijn billen flink bespierd zijn. Dus zijn trekgedrag kán hem iets opleveren. Maar die kans geven we hem niet: als een lantaarnpaal stug blijven staan tot die lijn ontspant en dan gelijk samen een spel spelen! 

Wanneer hij wél met andere honden speelt dan is hij niet de meest zachtzinnige jongen die we kennen. Nee… De herder en rottweiler in hem komen naar boven. Het liefst achter elkaar aan rennen mét een duidelijke rolwisseling. Dus heel herkenbaar géén opjagen. En als 2e favoriet: bodycheck en worstelen. Maar daar is niet iedere hond van gediend dus een duidelijke begeleiding is zeker nodig tijdens contact met andere honden.

 

Hij is ineens vergeten wat we precies bedoelen met -Riv-,  -Hier- &  -Let op-. Althans dat laat hij ons denken. Dat hij die woorden gewoon ergens in een laatje heeft gestopt en dichtgeschoven, dat vergeten wij dan nog wel eens.

 

Dus consequent blijven oefenen is dagelijkse praktijk. Het enige dat wél bij hem binnenkomt zijn de woorden -eten-, -botje-, en ons “kusgeluid” wanneer zijn oren omhoog staan. Dan spurt hij sneller dan het licht op je af en komt zijn beloning ophalen.

Hij slaapt ook een stuk minder… want zijn aktieknop staat meestal -aan-. Dus na de nodige actie krijgt hij verplichte rust met een gevulde kong in zijn kamerkennel. Slaaptijd! Oh die kamerkennel; Super handig hulpmiddel voor in je woonkamer. Behalve wanneer je puber ontdekt dat je er met gemak overheen kunt springen……..

 

Slopen doet hij bijna niet. Ja een gevonden lege wc rol (of een volle wanneer je te lui bent geweest om hem op te hangen en op de grond drapeert). En een gat in de bank.. maar ach, dat is te verwaarlozen. We wilden toch een nieuwe bank 😉. Hij heeft namelijk voldoende kauwgelegenheden op 1 dag zoals een runderoor, pensstaaf, yakbot of gevulde kong.

Als pup lag hij graag dicht bij ons. Knuffelen was aan hem niet besteed. Als Puber springt hij nu te pas en te onpas bovenop je schoot om een dikke knuffel (en een hap uit je onderarm) uit te delen. Slapen doet hij de eerste 10 minuten half op bed en half op ons. Om vervolgens, door oververhitting vermoeden wij, op te schuiven naar de koele grond.

 

Geurtjes! Om mijn god, geurtjes! Alles wordt anders en veel intenser beleefd. Ieder grassprietje wordt uitvoerig besnuffeld. Want je zult een geurmolecuul missen! Daar staan lijfstraffen op. Zo lijkt het dan. Riv krijgt voldoende snuffelmomenten tijdens de wandeling. Dat is handig, want het scheelt je enorm in de afstand die je wandelt. Lekker korte afstanden en toch lange wandelingen… Hoe doen ze dat toch 😊😊.

 

Charlie en Nina slapen veel overdag. Riv zorgt namelijk wel dat ze aan hun portie beweging komen op een dag. Senior Charlie voelt zich ook puber. Maar kan maar kort doch stevig een potje stoeien. En tussen de stoeipartijen en hazeslaapjes in helpt hij mee in de opvoeding van Riv.

Charlie is rolmodel nummer 1. Nina zoekt stukje bij beetje steeds meer contact met Riv. Vooral in de ochtend of avond wanneer Riv nog half slaapt. Dan is hij namelijk op zijn liefst en zachtst voor haar. De rest van de dag ontwijkt ze hem. Daar kunnen ze beide prima mee leven.

En dan de katten, en meerkoeten, en ganzen… Hij vindt ze allemaal REUZE interessant! En nog interessanter omdat hij weet dat als hij die spot hij gelijk een handvol lekkers mag zoeken in het gras. Wanneer we op tijd zijn. Want zijn we 2 seconden te laat omdat we onze eerste bak koffie nog niet op hebben, dan sprint hij zelf wel naar zijn beloning. En daar worden die katten, meerkoeten en ganzen niet blij van. Dus.. Lange lijn! DE oplossing voor Puberhonden.

We genieten iedere dag van onze heerlijke onbehouwen puber. Die ondanks zijn enorme moeite met concentreren zo ontzettend veel en snel leert. Ieder klein stapje vooruit is een enorm groot succes. En wanneer we naar zijn blije koppie en a-symetrische oren kijken voelen we intens geluk. Kom maar op jongen, samen kunnen we de hele wereld aan!

 

Hoe bijzonder is jouw puber?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Tamara (dinsdag, 15 september 2020 15:36)

  Wat leuk geschreven weer, leuk om zo een beetje mee te lezen bij de ontwikkeling van knappe Riv �

 • #2

  Helen (maandag, 21 september 2020 16:36)

  Leuk geschreven en zeer herkenbaar als baasje van een 6 maanden oude pup :)

 • #3

  Jany & Suzanne (maandag, 21 september 2020 17:43)

  Tamara en Helen dank jullie wel voor de complimenten! Fijn om te lezen.

 • #4

  Lily (dinsdag, 22 september 2020 08:14)

  Wat een geweldig leuk verhaal. Het blijft altijd een feestje om jullie stukjes te lezen.

 • #5

  Jany & Suzanne (dinsdag, 22 september 2020 12:04)

  Dank je wel Lily! We schrijven ze ook met veel plezier ☺️

 • #6

  Margreet Mathijsen (zondag, 18 oktober 2020 14:35)

  Heel herkenbaar dus Nox en ik groeien verder!,,!!