· 

Stappenplan naar een zindelijke pup

Pffff, word jij er ook een beetje tureluurs van? Al die tips en adviezen die je gevraagd maar zeker ook ongevraagd krijgt over het zindelijk maken van jouw pup? De twijfels die je krijgt over wanneer een pup nou eigenlijk zindelijk moet zijn. Al die succesverhalen van andere eigenaren, dat hun pup al na 2 weken zindelijk was. Ja daar wordt wel over gepraat. Maar de minder succesvolle verhalen, of liever gezegd de werkelijkheid, wordt onder stoelen & banken geschoven.

 

Niet meer twijfelen! Iedere hond is anders. En niet iedere hond is op dezelfde leeftijd zindelijk. Sterker nog, er is geen richtlijn. Er zijn geen vuistregels. Je zult het moeten doen met wat je hebt.

 

Wel kunnen we voor jou een stappenplan maken. Een plan waarbij je zelf wat invulling mag geven. En welke invulling jij geeft is afhankelijk van jouw pup, jouw situatie & jouw omstandigheden. Er zit geen tijdslimiet aan. Neem de tijd die jouw pup nodig heeft. Neem de tijd en ruimte die jij nodig hebt!

 

Denk jij “Kom maar op met dat stappenplan?”. Dan mag jij vooral verder lezen.

 1. Zorg dat jij puplief altijd kunt zien in huis. Dat je weet waar hij is.
 2. Wordt hij namelijk onrustig en begint hij te snuffelen? Kans is groot dat hij moet plassen. Til puplief op en neem hem mee naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen.
 3. Ga na IEDERE activiteit even naar buiten voor een plasje. Dus na het slapen, na het eten, na het spelen 
 4. Moet je eventjes weg? Ga eerst uitgebreid met puplief naar buiten om een plasje te doen. Zo voorkom je dat er bij thuiskomst een verrassing voor je ligt.
 5. Zorg dat je in het begin de pup dicht bij huis zijn behoefte laat doen.
 6. Laat de pup in het begin zo vaak mogelijk uit! Bijvoorbeeld ieder uur & na iedere activiteit. Liever een paar keer “voor niks” naar buiten dan een paar keer te laat. 
 7. Houd in het begin buiten een vaste plek aan als plaats om de behoefte te doen;
 8. Geef de pup de tijd om zijn behoefte te doen: heb geduld! Geduld wordt beloond;
 9. Laat de pup rustig snuffelen om een goed plekje te vinden;
 10. Blijf zelf rustig, ga de pup niet afleiden met hoge stemmetjes of drukke bewegingen. Het is de bedoeling dat hij zich concentreert om zijn behoefte te doen en niet om te spelen. Loop zelf ook op het gras om het nog makkelijker te maken.
 11. Als je pup plast en/of poept: beloon hem! Geef superlekkers of ga samen even spelen. Ga in ieder geval niet meteen naar huis als jouw pup een plasje heeft gedaan. De kans bestaat dat hij de volgende keer het plassen nog even uitstelt.
 12. Heeft jouw pup een ongelukje in huis gehad? Word niet boos. Hij weet nog niet wat de bedoeling is en zindelijkheid moet hij nog leren. Leid je pup naar een andere ruimte en ruim zijn behoefte even op en maak die plek schoon, bij voorkeur met Urine-off of met warm water en schoonmaakazijn. Dat haalt de geur weg en voorkomt dat de pup iedere keer dezelfde plaats zal opzoeken. 
 13. Zet ’s nachts nog even je wekker om je pup te laten plassen. Het is maar voor even. Doordat de sluitspieren van de hond nu nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kan hij het nog niet ophouden. Dus kom op, zet die wekker. Het voorkomt ongelukjes en een langere onzindelijkheid.
 14. Puppy pads zijn makkelijk voor als je in een flatgebouw woont en niet direct naar een veldje kunt lopen. Of een lekbak voor de wasmachine gevuld met kattengrit op het balkon. Doe dit liever niet als je met jouw hond snel buiten kunt komen bij een grasveldje. Dan moet je namelijk jouw puppy de pads of de bak weer gaan afleren. En aanleren gaat nu eenmaal makkelijker dan afleren.

Zo, dit is een heel stappenplan geworden, je kunt voorlopig met goede moed vooruit. Wil jij graag weten welke valkuilen er zijn binnen de zindelijkheidstraining? Wij hebben ze beschreven in ons E-book Starterskit voor puppy’s. Deze kun je hier downloaden.

 

Denk jij, jeetje ik ben nu wel heel enthousiast geworden over jullie! Dan hebben wij nog veel meer voor jou en jouw pup. Kom gerust eens een kijkje nemen bij onze puppycursus!

 

Laat jij ons even weten hoe jouw zindelijkheidstraining is verlopen? 

 

Liefs Suzanne & Jany

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Marita Rodriguez (maandag, 29 juni 2020 18:28)

  Ramos doet van het begin af aan niks in zijn bench. Eerste nachten bench boven. Snachts een paar keer eruit. Nu 3 weken verder laat manlief hem smorgens om 5 u uit. De eerst volgende keer ligt dan tussen 8 en 9u smorgens. Steeds in de gaten houden en meestal kunnen we het ondervangen. Maar druk in het spel met Bobby vergeten wij soms dat hij tussendoor een plasje moet doen. Ramos is nog niet zindelijk, maar we verwachten dat eigenlijk ook nog niet. Zal best ergens goed komen. Hij is nog maar 11 weken oud...

 • #2

  Jany (dinsdag, 30 juni 2020 22:22)

  Met jullie goede zorgen en oplettendheid gaat dat zeker goed komen! Goed bezig.