· 

Zelfs je naam is mooi...

Dat liedje zoemt al dagen door mijn hoofd. Vanaf het moment dat ik besloot dat lieve kleine Riv straks ons hondje mag gaan worden 😊. Ken je dat nummer? Het is van Henk Westbroek. Prachtig nummer… de ouderen onder ons kennen het nummer vast wel. Ken je het niet? Google hem eens of zoek hem op in Spotify.

 

Want het is écht zo! Riv heeft een heerlijk bekkie, een wollig vachtje en zijn naam is mooi….. Sorry hoor maar ik zit een beetje op een roze wolk.

 

Maar… het instructeur zijn zit mij ook in het bloed dus ik sta al vrij snel weer met beide benen op de grond! Want al dat gemijmer is leuk, maar Riv is ineens erg snel op mijn pad gekomen. Ik moet dus één en ander gaan regelen.

 

Want wat komt er allemaal bij kijken wanneer je een pup in huis neemt?

 

                Traphekje
Traphekje

Allereerst veiligheid:

Ik woon in een drive-in woning. Dat betekent dat wij eerst een trap op moeten richting woonkamer en keuken. Je leest het goed: een trap! Veiligheid voorop; er komt een traphekje. Dat kleine wormpje hoeft niet direct al op zijn eerste dag van boven naar beneden te vallen.

 

 

Ook het wandelen moet veilig zijn. Dus een goed passend halsbandje voor pups en een riempje om hem aan vast te klikken zodat hij niet weg kan lopen. Bij het halsbandje is het handig wanneer de ring om de riem aan vast te maken tegenover de sluiting zit. Dat scheelt gefriemel in het nekje. Een riempje draagt voor de hond prettig wanneer deze licht in gewicht is maar stevig genoeg zodat het niet snel stuk gaat. Pup hoeft niet meteen zijn koppie te laten hangen bij het dragen van een zware leren riem. Daarbij geef ik honden graag wat vrijheid om te kunnen snuffelen. Ik heb een mooi puppylijntje gevonden van 3 meter lang gemaakt van paracord.

 

Dan een goede rustplek:

Die eerste dagen zonder zijn vader, moeder, nestgenootjes én in een vreemd huis met vreemde mensen is behoorlijk eng. Een eigen rustige ligplek bij mij in de buurt is prettig. Alleen slapen zal nog niet lukken. Dat is ook niet zo heel gek natuurlijk! Hij heeft tot nu toe nog geen enkele nacht alleen geslapen. Dus komt er een bench in mijn slaapkamer naast mijn bed voor de nachten.

Kamerkennel
Kamerkennel

En omdat ik Riv ook de nodige rust wil geven (en eerlijk is eerlijk; mezelf ook 😉) wanneer we in de woonkamer zijn komt er in de woonkamer een kamerkennel. Ken je die? Superhandig! Een wat groter afgezet stuk alleen voor puplief. In dat afgezette stuk komt een bench, wat speelruimte, zijn waterbak en voerbak. Zo kan hij ongestoord van zijn rust genieten én kan ik hem daar neer zetten wanneer wij rust nodig hebben. Hij heeft daar alle ruimte om te bewegen, spelen, eten, drinken en slapen. Op die manier hoef ik niet iedere minuut van de dag achter hem aan te hobbelen om te kijken wat hij nu weer uitvreet 😊. Charlie en Nina zullen zich ook behoorlijk moeten aanpassen met een bijtgrage pup in huis. Dus die hebben ook hun eigen tijd en ruimte nodig zonder dat zij met een scheef oog Riv in de gaten moeten houden. En komt er visite? Dan gaat Riv met een goed gevulde Kong (ah, die komt ook op mijn lijstje van voorbereidingen) in de kamerkennel: zo leert hij dat bezoek niet komt om besprongen te worden.

 

Mama en Nestgenootjes
Mama en Nestgenootjes

Om de overgang van veilig nest naar een vreemd huis zonder papa, mama en nestgenootjes wat makkelijker te maken voor Riv, neem ik vanuit het nest een kleedje mee.

 

Dat kleedje ruikt naar zijn moeder en nestgenootjes. Dat zal hem wat geruststellen. Honden leven in een geurenwereld. En door die geuren zal hij zich wellicht wat rustiger voelen. Dat kleed knip ik in stukjes zodat ik een stukje in de bench in de slaapkamer kan leggen én in de bench in zijn kamerkennel.

Vetbed
Vetbed

Tijdens mijn bezoekjes aan Riv kwam ik erachter dat hij met zijn koppie graag ergens in ligt wanneer hij gaat slapen. Om hem zo snel mogelijk een veilig en prettig gevoel te geven zorg ik dan ook dat hij ergens kan liggen waar hij in kan kruipen.

 

Over de benches komen dekens zodat het donker is binnen. Zo wordt hij niet gestoord door bewegingen van ons in de woonkamer. In de benches komen op de bodem vetbedjes (deze zijn makkelijk schoon te maken) en dekens. Zo kan Riv in de dekens woelen en zich verstoppen. Vetbedjes zijn in verschillende maten te verkrijgen en met dezelfde afmetingen van de benches.

Puppy-kong
Puppy-kong

Een pup heeft veel bijtbehoefte. Daarom moet ik voorzorgsmaatregelen treffen. Eén van die maatregelen is het aanschaffen van veilig speelgoed. Een Kong is goed bestand tegen puppytanden. Kongen zijn er in allerlei formaten. Welke kong het beste is? Dat hangt af van hoe groot het bekje van de hond is. Koop een Kong altijd op maat van de hond. Te klein vergroot de kans op verstikking. Kongen zijn er ook op bijtkracht van de hond. Roze en blauw voor de zachte kauwers en op puppy-formaat. Paars voor de senior hond. Rood voor de middelmatige kauwer en zwart voor de harde doorbijters. 

 

Botjes om op te kauwen zijn al in voorraad. Botjes krijgen mijn honden alleen wanneer ik in de buurt ben. Mocht er iets gebeuren dan ben ik er gelijk bij. Zelf kies ik meestal voor bullepezen of runderoren. Het laatste stukje bot (wat ze vaak snel inslikken waardoor het blijft hangen in de keel) ruil ik om voor een stukje worst.

 

En om samen een trekspel te spelen is een speeltje van fleecestof nuttig. Fleece voelt zacht aan en doet niet pijn aan het tandvlees en een gebit dat gaat wisselen. Mocht hij vol enthousiasme in handen, voeten, kuiten of schoenen gaan happen, dan is een voorraadje aan fleecespeeltjes verspreid door het huis wel handig. Mijn voet ruilen tegen een speeltje… 😉

Zo, mijn lijstje met voorbereidingen is klaar. Nu alles klaarzetten. Want nog maar 12 nachtjes slapen en dan is het zover 😊😊😊. En ik ga eerst nog volop van mijn nachtrust genieten! Die kans is straks namelijk van de baan als Riv er eenmaal is.... 

Reactie schrijven

Commentaren: 0