· 

To pup or not to pup?

Ik speel al een paar jaar met de gedachte hoe het zou zijn om een pup in huis te hebben….. Hoe komt ze daar nu bij? Heeft ze tijd genoeg ofzo?

 

Nou …. met het stoppen van de uitlaatservice en 100% Hondenschool, is er ook wat ruimte ontstaan in de huiselijke sfeer. Ik werk wat vaker vanuit huis en ben minder “op de weg”. Daar is mijn zoon ook blij mee….. Het is een puber moet je weten. En pubers komen op een leeftijd dat ze de aandacht van moeders iets minder gaan waarderen. Ik ga maar mee in die ontwikkeling en begin beetje bij beetje los te laten. Laat hem zelf maar vallen en opstaan. Ik sta wel langs de zijlijn om hem op te vangen mocht dat nodig zijn 😊.

 

Dus dat ideetje wat door mijn drukke hoofd schiet, begint iets meer vorm te krijgen. En dat uitwerken van het idee begint met een vraag: “Wat voor hond wil ik?”…… Fout! Opnieuw, “Wat voor hond past bij ons?” 😉

Ons gezinsleven bestaat uit 1 “volwassen” vrouwelijk exemplaar (“ik” zei de gek), 1 puberzoon van 14 jaar, 2 parkieten Fred & Annie die behoorlijk zelfstandig zijn, 50 guppen met hun eigen omheinde omgeving (die fokken bij het leven overigens) en 2 volwassen honden Charlie & Nina.

 

Wij zijn enorm gewend aan een gestructureerd leven. Dit maakt het voor mijn zoon en mijn honden voorspelbaar. Dat is niet saai; dat is superhandig wist je dat? En als we extra uitstapjes maken en leuke dingen gaan doen, dan zorgen we ervoor dat de dagelijkse taakjes iets eerder of later gebeuren. Dat werkt voor ons op die manier super ontspannen en we glijden als het ware door de dag heen. De honden schieten er nooit bij in! Dus geen vluchtige snelle wandeling, dan maar een uur eerder opstaan. Of ze gaan mee! Begrijp mij niet verkeerd: mijn huishoudelijke taken stel ik met het grootste gemak gerust nog een dagje uit om iets leuks te gaan doen! Zo’n control-freak ben ik nou ook weer niet. 

Dat heeft zijn uitwerking op de honden: ze zijn relaxed in de omgang. Weten wanneer het tijd is om energie eruit te gooien, wanneer het tijd is om te eten en vervolgens te ontspannen. Zij zijn inmiddels zover dat ze mij komen vertellen dat het tijd is om naar bed te gaan 😊😊.

 

Een pup in huis heeft als neveneffect dat het je volledige voorspelbaarheid overboord gaat gooien. Niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor de rest van je gezinsleden! De neuzen moeten dus wel allemaal dezelfde kant op staan voordat ik een stap verder ga.

Zoonlief ziet het helemaal zitten en wil graag deel uitmaken van de opvoeding van een pup: “want mama, daar leer ik ook heel veel van en misschien word ik wel net zoals jij bent met honden!” een compliment waar ik weer een paar jaar op mag teren 😊 …… Check 1

 

De honden kunnen helaas niet spreken over iets wat ze nog niet ruiken of zien… Dus aan mij de schone taak een inschatting te maken wat voor hun acceptabel zou kunnen zijn. Hoe ga ik dat doen? Ik ga een poging wagen om te kijken wat bij hun karakter zou matchen!

 

Nina: terughoudend, kijkt graag de kat uit de boom, wil liever geen direct contact met voor haar vreemde honden en spelen met andere honden is niet haar grootste hobby. Snuffelen en samen rennen is voor haar meer dan voldoende. Nina zoekt graag de rust bij mensen en honden op. Ze kan zich dan ook heerlijk nestelen tegen mij of Charlie aan.

 

Charlie: kan een lompe gast zijn. Daar kan hij niks aan doen; hij is groot 😊. Zijn meest subtiele beweging tijdens het stoeien kan nog hard aan komen. Bij pups is hij wel heel voorzichtig; dendert er niet op af maar nadert rustig terwijl hij snuffelt aan de grond. Ze krijgen een volledige inspectie van boven tot onder met een natte neus. Zijn pups te druk? Dan loopt hij weg. Zijn ze rustig? Dan neemt hij ze onder zijn hoede. Pubers is altijd even afwachten: hij speelt er lomp mee, negeert ze omdat ze te druk of te onzeker zijn OF ze krijgen een standje wanneer ze te ver gaan. Volwassen reuen die andere reuen niet waarderen …. hij  laat zich natuurlijk niet de kaas van het brood eten. Daar kan hij, als hij de kans zou krijgen, vol gas in gaan.

 

Allemaal eigenschappen waar ik rekening mee moet houden. Niet alleen in het uitkiezen van een pup maar zeker ook in de begeleiding wil ik de omgang tussen 3 honden in goede banen leiden…. Check 2

Oké, dan nu de hamvraag: wat voor hond past bij ons?

Ik ga kijken naar een karakter wat bij ons past. Dat is voor ons vele malen belangrijker dan hoe hij (of zij) er uit ziet.

 

Een pup die de tijd neemt om zijn omgeving in zich op te nemen. Die zich niet onstuimig in het diepe gooit. Liever een beetje afwachtend is. Dat past namelijk goed bij Nina. Zo is zij ook. En dat klikt enorm goed met Charlie.

 

Neem ik dan geen wensen van mijzelf mee in deze beslissing? Jawel! Ik wil namelijk geen zuiver ras 😉. Een hele bewuste keuze. Ik ga liever voor een kruising. Ik neig altijd sterk naar Herdershonden vanwege hun mensgerichtheid en de wil om te werken. Maar ook naar de Rottweiler vanwege zijn rustige, vriendelijke en evenwichtige karakter. Met een combinatie van deze 2 rassen zou het zomaar kunnen zijn dat je een hond krijgt met een wilskracht om te werken, een goed uithoudingsvermogen, die gericht is op zijn mens en niet zo snel onder de indruk is. Maar zekerheid heb je natuurlijk nooit 😉… Check 3

Alle neuzen dezelfde kant op, we hebben 3 checks overleefd. De wens kent nu iets meer concrete inhoud. Tijdslimiet? Die is er niet. We hebben geen haast, niks moet! De eerste stap is gemaakt 😊

 

Blijf je ons volgen in de zoektocht naar een pup?

#pupdelijn

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Marianne Spijker (dinsdag, 04 februari 2020 19:47)

  Ik word graag mee getrokken in het wel en wee van "to pup or not to pup".
  1. Zelf hebben manlief en ik ook voor de keuze gestaan "to pup or not to pup", nadat wij onze lieve Kala hebben moeten laten inslapen. Zij was een kruising Amerikaanse Stafford en een onbekend ras.
  2. Kala hebben we uit het asiel geadopteerd toen ze 4 jaar was. Het breekt nog steeds ons hart nu ze er niet meer is.
  3. Ziva on ze pup heeft ons leven en vooral mijn leven vergroot in goede- en slechte tijden.
  3. Ik zie jullie situatie ook beeldend voor mij.

 • #2

  Elleke (donderdag, 13 februari 2020)

  Wat super leuk om betrokken te worden in jullie keuzes en afwegingen. Erg leerzaam.

  Succes:)

 • #3

  Jany (vrijdag, 14 februari 2020 00:16)

  Dank jullie wel dames ☺️
  Wordt vervolgd �