· 

Je moet hier wel veel lekkers geven hè..

Ik heb wel eens een uurtje vrij tussen de lessen door. Dat is hartstikke leuk want dan kan ik eens vanaf de zijlijn, tussen het kijkend publiek, de lessen van mijn collega’s volgen. Daar leer ik heel veel van. Want ik heb een vol uur de tijd om te observeren en te luisteren. Dat in tegenstelling tot lesgeven. Dan doe je alles tegelijk: observeren, luisteren, anticiperen en instrueren. Daar leer je ook heel veel van, maar dan anders.

 

Wat het langs de lijn nog leuker maakt? Dat ik kan luisteren naar de gesprekken van “het kijkend publiek”. En ja die privégesprekken zijn erg vermakelijk, maar het gaat mij meer om de gesprekken over de manier waarop wij trainen met de honden.

 

En wat mij daarbij opvalt zijn de “ja, maar” opmerkingen over het belonen met lekkers. Want daar vinden we met zijn allen wel wat van. Ik zal je een beetje een indruk geven van veelgehoorde “ja, maar” openingszinnen:

  • Jhaaaaa voor lekkers doet hij het wel!
  • Je moet wel veel lekkers geven hé?!
  • Wij belonen de hond altijd met een vrolijke stem.
  • Ik geef speciaal dieetvoer en -snoepjes aan mijn hond anders wordt hij dik!
  • Hij moet straks naar ringtraining en daar werken ze niet met zoveel lekkers.
  • Hij kan het toch ook voor mij doen?

Nu zijn wij een hondenschool die vooral werkt met het belonen van gedrag dat we graag vaker zouden willen zien. Er zijn voldoende onderzoeken te vinden waarbij uit de resultaten de conclusie is getrokken dat belonen van het juiste gedrag nu eenmaal het beste werkt om je hond iets nieuws aan de leren. Het levert plezier op, en dat leert het snelst. Dat in tegenstelling tot het gebruik van aversieven (iets onprettigs toepassen bij de hond wanneer hij iets fout doet).

En dat belonen doen we met iets waarvan wij weten dat de hond het geweldig vindt om te krijgen. Niet iets waarvan wij het geweldig vinden om te geven. Want de ontvanger van die beloning is degene die de waarde bepaalt van het verkregen iets. EN of die beloning de moeite waard is: MOTIVATIE

 

AL onze lessen zijn dus gebaseerd op het belonen van fijn gedrag. Dat is zo bij Suzanne & bij Jany. Ben je dus absoluut TEGEN belonen van je hond met lekkers, dan is het misschien beter om een hondenschool of vereniging op te zoeken die niet met eetbare beloningen werkt.

 

Terug naar die “ja, maar” argumenten. Ik ga ze namelijk één voor één weerleggen, lees je mee?

Jhaaaa voor lekkers doet hij het wel!  

ja, natuurlijk! Ik werk ook alleen maar wanneer ik weet dat ik er voor betaald krijg. Anders deed ik wel vrijwilligerswerk, dat geeft een andere voldoening. Wat overigens voor heel veel mensen ook als beloning werkt: het helpen van andere mensen, die daar weer intens gelukkig van worden. Dat geeft jou ook een goed gevoel. En dat goede gevoel werkt als een beloning. Een intrinsieke beloning.

 

Onze honden leven nu eenmaal in een geurenwereld en gaan hun neus achterna. Daar kun je als eigenaar gebruik van maken. Tussen al die andere afleidingen in de wijde wereld is het de kunst om via die neus toch de aandacht van jouw hond te pakken te krijgen. En via die neus (en de maag ;-)) kun je jouw hond, door te belonen met dat lekkers, laten weten wanneer hij iets goed doet.

Je moet wel veel lekkers geven hé?

Yep... Wanneer je jouw hond iets nieuws wilt leren, of in een andere omgeving met meer afleidingen oefent, beloon je in het begin heel veel. Je moet jouw hond namelijk laten weten dat hij iets goed doet EN dat hij dat vaker of langer mag doen. Een schouderklopje geven werkt echt niet. Dus in het begin, tijdens het aanleren van een oefening, gebruik je veel lekkers. Beheerst jouw hond de oefening goed, binnen verschillende omstandigheden, dan ga je dat lekkers afbouwen en beloon je zo nu en dan. Je onderhoudt het gedrag namelijk nog wel, anders bloedt het dood. 😀

Wij belonen de hond altijd met een vrolijke stem

Dat is geweldig als dat lukt! Maar denk eens na over het volgende: ben jij altijd vrolijk 🤔? Honden horen namelijk  het verschil of je iets oprecht meent en wanneer je iets niet oprecht meent. Ben je dus gefrustreerd en je zegt toch “goedzo” dan is de intonatie anders en daarmee hou je jouw hond niet voor de gek. De afleiding zal dan waarschijnlijk vele malen interessanter zijn dan onze “vrolijke” stem. En stel je eens voor dat je door jouw baas beloond wordt met zijn vrolijke stem in plaats van die bonus of 13e maand........ Hoe teleurstellend werkt dat? En stel je nog eens voor: je bent een reu in de piek van zijn leven. Klaar om de hele wereld te ontdekken en daarmee ook alle teefjes.  Andere reuen? Die moeten uit zijn buurt blijven want jouw reu is The king of the world..... Hoe zou jouw vrolijke stem dan werken? Dat kan ik je voorspellen: die werkt dan niet. Sterker nog: jouw stem wordt ruis voor jouw hond. Met als gevolg: negeren. Nogmaals, ook hier geldt: wie ervaart een beloning als een beloning en wie bepaalt de waarde van de gegeven beloning? Precies, de hond zelf.

Ik geef speciaal dieetvoer en -snoepjes aan mijn hond anders wordt hij dik!

Hij wordt pas dik wanneer je meer eten geeft dan dat jouw hond aan beweging kwijt kan. Net als bij ons mensen. Wat we er in gooien aan eten, moeten we er weer uitgooien door caloriën te verbranden OF we passen onze hoeveelheid eten aan (in caloriën of in aantal). Voor honden geldt precies hetzelfde. Heb je dus een dag waarin je veel beloont met lekkers, dan pas je de hoeveelheid voer aan dat je later in zijn etensbak doet. Hoe simpel kan het zijn? En heb je een keer te veel beloond? (Wat is te veel? Dat is voor iedere hond anders, want iedere hond heeft een andere verbranding) Loop dan eens een paar extra rondjes de volgende dag. Soms denk ik ook weleens dat we met zijn allen een beetje luier worden, en onze honden worden daar de dupe van.

Hij moet straks naar ringtraining en daar werken ze niet met zoveel lekkers

Straks... Dat betekent dat je dus ruim de tijd hebt om de oefeningen die jouw hond binnen de ringtraining moet doen, goed te oefenen. En bij dat oefenen hoort ook het afbouwen van het geven van lekkers. Zodat je de beloning geeft NADAT jouw hond de oefening heeft gedaan. Niet tijdens de oefening...... Dit valt of staat dus bij jouw inzet en tijd.

Hij kan het toch ook voor mij doen?

Dan kom ik gelijk heel kort door de bocht: dan moet je wel de moeite waard zijn 😉... Als jouw hond nog een pup is, merk je dat hij je overal achterna loopt. Volgzaam is. Dat is ook zo, want jij bent zijn veilige haven in die grote wijde wereld. We begeleiden en beschermen onze pups. Want ze zijn nog zo klein en kwetsbaar. Maar doen we en kunnen we dat ook nog wanneer puplief een puber wordt? Of een volwassen exemplaar?

 

Want wanneer jij graag zou willen dat jouw hond het voor jou moet doen, dan betekent dat dat je een hele intensieve band samen moet gaan opbouwen. Een band die gebouwd is op vertrouwen, zelfvertrouwen, veiligheid en respect. En zeg eens eerlijk, kun je dat altijd en overal? Want om die band voor elkaar te krijgen zul je moeten toegeven dat honden emoties hebben en dat wij als eigenaren invloed hebben op die emoties, niet alleen de positieve... Want als wij kleine rukjes aan de lijn geven, heel erg boos op ze worden, onze stem verheffen, een tikje geven, op de bench slaan, ze een gevoel van onveiligheid geven..... dan heeft dat impact op de verstandhouding die jij met jouw hond hebt.

 

Wanneer beschouw jij iemand als een vertrouwenspersoon? Wanneer is iemand voor jou een vriend door dik en dun? Iemand waar jij je veilig bij voelt. Iemand die er ECHT altijd voor je is? En heb je enig idee hoeveel tijd en inzet het kost om zo’n intense band voor elkaar te krijgen? Heb je er dat voor over? Zeg jij volmondig ja, dan zit je in ieder geval goed bij ons 😃

Want we kunnen je uit ervaring zeggen, dat zo’n intense band echt geweldig is! Maar dat is wel inzet van minimaal een jaar keihard werken. En daarna stevig onderhouden!

 

Werken wij dan zonder belonen met lekkers? NEE... Wij belonen nog steeds met lekkers, we leren onze honden nieuwe dingen door te belonen met lekkers, wij belonen onze honden wanneer ze een goede keus hebben gemaakt in een voor hun moeilijke situatie. Maar... onze aanwezigheid, interactie en stem kunnen ook een beloning zijn voor onze honden. Omdat ze echt graag bij ons willen zijn, ondanks de afleidingen in de wijde wereld. We geven onze honden een goed gevoel: een intrinsieke beloning. Weet je het nog? Vergelijk het maar met vrijwilligerswerk. Dat is niet voor iedereen weggelegd...

 

Lukt het ons altijd om onszelf leuker te maken dan al het andere om onze honden heen? Whahahahahahaha nee natuurlijk niet! Honden zijn levende wezens 😀😀😀 en ze bepalen zelf welke waarde iets voor ze heeft in ieder willekeurig moment.

 

Wandel ik met mijn honden in het bos, los van de lijn, en rent er een konijn voorbij terwijl ik niet aan het opletten ben? Dan ben ik dus in ieder geval 1 hond kwijt. Zij is namelijk DOL op jagen...


Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Ingrid (woensdag, 23 oktober 2019 20:28)

    Heel mooi en leuk geschreven Jany! Wij (Ollie, Remco en ik) zijn iig heel blij met alles wat we van jullie leren!

  • #2

    Jany (woensdag, 23 oktober 2019 20:56)

    Dankjewel ☺️☺️�