· 

Ons meest uitgesproken woord wordt het minst gebruikt..

Wij beginnen onze lessen altijd met een kringgesprek… Een wat? Een kringgesprek. 

 

Misschien ken je ze nog van de lagere school; op maandagochtend met zijn allen in een kring zitten en vertellen wat je het afgelopen weekend hebt gedaan. Dat was altijd een leuk begin van die vervelende maandagochtend.. want je kunt vertellen hoe leuk, of hoe vervelend, jouw zaterdag en zondag was. Dat voelde best goed, ook al was je weekend slecht :-).

 

Onze lessen starten we iedere week met net zo’n kringgesprek. Hoe is het  afgelopen week gegaan met jouw boef? Vaak horen we ‘goed’.. En goed heeft voor iedereen een andere betekenis.

Nog vaker horen wij:

  • “hij trekt zo aan de lijn als hij andere honden ziet”..
  • “het wandelen zonder trekken gaat echt niet goed, ja hij trekt, dat gaat goed”..
  • “ik heb totaal geen contact meer met mijn hond wanneer we andere honden tegenkomen”..
  • “hij begint zo te blaffen wanneer hij niet naar een andere hond kan”..
  • “hij wordt zo druk als we andere honden tegen komen”..

En stug, iedere les weer, geven wij een advies hoe hondeneigenaren hier anders mee om kunnen gaan….. stug.. iedere les weer… 

Want wat is dat toch? Wat maakt het zo lastig voor hondeneigenaren, om de tips die wij geven, of beter gezegd, de adviezen die wij jullie meegeven voor ‘het probleem’… uit te voeren? Is het te moeilijk? Dat kan hoor.. weten wij veel, ons lijkt het vrij simpel. Maar dat hoeft het natuurlijk absoluut niet te zijn!

Onze instructeurs hebben allemaal een opleiding gevolgd tot kynologisch instructeur. Sommigen van ons zijn zelfs afgestudeerd gedragstherapeut voor honden. We hebben niet alleen maar ‘het geschikte papiertje’ gehaald, we hebben ook ruime ervaring met het trainen, opvoeden, begeleiden en hertrainen van honden. Jaarlijks leren wij bij door seminars en workshops te blijven volgen, zodat we op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen binnen hondenland. We volgen nieuwe opleidingen zodat wij ons specialisme nog meer tot in de details kunnen uitvoeren. En wanneer we iets niet zeker weten, kloppen we bij de juiste deskundigen aan en verrichten we onderzoek.

Als gediplomeerd instructeur/gedragstherapeut heb je een basis, je hebt DE kennis van honden die nodig is om jou als hondeneigenaar te helpen bij de begeleiding. En die basiskennis bestaat uit:

  • De taal die honden spreken: lichaamstaal. De meest subtiele signalen van honden kunnen wij voor je vertalen. Daarmee ontstaat er een interactie (een gesprek) tussen hond en begeleider.
  • Leermethodes van de hond: hoe leert een hond en hoe kun je daar invloed op uitoefenen als begeleider.
  • Trainingsmethodes en wat het effect is op de hond (zowel gedragsmatig als emotioneel!)
  • Rassenkennis en daarmee wat normaal gedrag is voor dat specifieke ras.

Dit betekent dat wij ver vooruit kunnen kijken. Wij kunnen bijna voorspellen hoe het gedrag van een hond zich ontwikkelt als je daar niet de juiste begeleiding aan geeft. Ook weten wij wanneer je als eigenaar het gedrag beter kunt accepteren voor wat het is; het hoort namelijk bij jouw hond. Het zit in zijn bloed.

 

Dan komen we gelijk bij ons meest gebruikte woord: VOORKOMEN dat gedrag kan gaan escaleren…….

 

En juist dat VOORKOMEN wordt het minst toegepast door de meeste hondeneigenaren. Ik geef aan ‘de meeste’. Want gelukkig zijn er ook mensen die vertrouwen op wat wij ze aangeven. Of hebben eigenaren zelf die wijsheid in pacht. Eigenaren die graag op dat voorkomen willen zitten en de hond stapsgewijs willen begeleiden naar een goede en veilige omgang tussen hond, eigenaar en omgeving. Waarbij iedereen in die driehoek van hond, eigenaar en omgeving, blij is en blij blijft.

Iedere dag zien wij hondeneigenaren met een trekkende hond aan de lijn. En die eigenaar loopt naar een andere trekkende hond aan de lijn. Recht op elkaar af… Niet alleen tijdens onze lessen, ook tijdens de vrije uren, thuis, op straat, in het park… overal.

 

En weet je wat het meest besproken onderwerp is in onze kringgesprekken?

"De hond trekt zo aan de lijn bij het zien van andere honden…………."

 

Ons antwoord (en de oefeningen die we tijdens de lessen doen) is vaak gebaseerd op dit onderwerp. En keer op keer zien we mensen hetzelfde doen: met een trekkende hond aan de lijn naar een andere trekkende hond aan de lijn lopen….(ja, echt….dezelfde mensen..).

 

Laten we je even iets uitleggen over wat honden leren in dit specifieke geval

(en dit specifieke geval betreft dan het trekken aan de lijn bij het zien van andere honden)

 

Honden leren door een associatie te maken. En wanneer je met een trekkende hond aan de lijn naar een andere hond loopt leer je jouw hond 2 dingen:

1.   Klassieke conditionering: dwz - een onbekende prikkel krijgt een betekenis -

 

Je loopt voor het eerst met jouw hond aan de lijn. Hij ziet een andere hond. Jij denkt leuk! We gaan socialiseren. Dus je loopt met jouw hond aan de lijn naar die andere hond; contact! Leuk!

De volgende dag doe je exact hetzelfde, beter nog; de hele week doe je precies hetzelfde! Iedere hond die jij tegenkomt, daar loop je samen op af. Jouw hond leert nu:

  • het zien van een andere hond = leuk! (want daar gaan we naar toe)
  • hiermee maak je jezelf minder belangrijk voor jouw hond want zijn focus gaat naar andere honden en niet naar jou
  • het zien van de andere hond voorspelt jouw hond iets leuks, namelijk plezier met die andere hond

Dat is leermoment 1: jouw hond heeft een associatie gelegd met honden die jij tijdens de wandeling tegenkomt.

 

2.   Operante conditionering: dwz - de hond legt een link tussen zijn eigen gedrag en het gevolg van dat gedrag -

 

Jouw hond heeft al geleerd dat andere honden die je tegenkomt tijdens de wandeling leuk zijn. En dat bezorgt hem enorm veel spanning à hij bouwt zelfs spanning op want hij wil zo graag naar die andere hond. Dus hij begint te trekken aan de lijn wanneer hij een hond ziet; hij wil er namelijk zo snel mogelijk naar toe. Jij loopt achter jouw hond aan, want ook jij vindt dat contact wel leuk. Je moet immers je hond socialiseren met andere honden..

Jouw hond trekt aan de lijn (gedrag) je komt bij die andere hond LEUK! (gevolg)

 

Je traint hier dus zélf leermoment 2:

  • het trekken aan de lijn bij het zien van een andere hond
  • druk zijn aan de lijn bij het zien van andere hond
  • er is geen contact met jouw hond te krijgen bij het zien van een andere hond

notabene: we bespreken nu alleen de positieve gevallen, honden zijn leuk. Maar honden kunnen hier ook een negatieve ervaring oplopen waarbij ze een andere link leggen: honden zijn NIET leuk en moet je wegjagen je ontwikkelt het gedrag Uitvallen aan de lijn!

Nu we hebben uitgelegd hoe honden leren, net zoals we in onze lessen doen, weet je in ieder geval dat het niet verstandig is om jouw hond aan de riem te laten trekken naar een andere hond aan de riem.

 

VOORKOM bovenstaande situaties. Sta stil bij WAT leer ik mijn hond eigenlijk zelf. En als blijkt dat jij zelf verantwoordelijk bent voor dat gedrag kun je 3 dingen doen:

  1. keihard de adviezen volgen die wij je met liefde en plezier geven
  2. stug doorgaan met waar je mee bezig bent, maar dan mag je niet klagen over het trekkende gedrag van jouw hond; dat is jouw eigen fout NIET die van jouw hond
  3. ons voor gek verklaren en je eigen weg bewandelen :-))

 

Voorlopig blijft ons meest gebruikte woord tijdens lessen en consulten: VOORKOMEN. En hopelijk denken jullie een beetje met ons mee.

 

Bedenk eens voor jezelf:

  1. wat wil ik liever niet bij mijn hond (aan gedrag)
  2. hoe kan ik voorkomen dat mijn hond dat gaat doen?
  3. en ga daar eens actief mee aan de slag voordat jouw hond beter wordt in het gedrag dat jij liever niet ziet.

Voorkomen gaat 100 x sneller en effectiever dan wanneer je moet genezen. Heb je hulp nodig bij bovenstaand lijstje? Wij helpen graag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0