· 

Mijn hond weet precies hoe laat het is!

Kunnen honden klokkijken?
Kunnen honden klokkijken?

Het is enorm grappig welke vragen mensen hebben wanneer je ze de open vraag stelt “welke vraag zou jij graag beantwoord willen hebben over honden?”….

 

We hadden echt van alles verwacht, maar het bleef verdacht stil…

Betekent dat dat jullie écht alles al weten? Of is de vraag te open?

 

Laten we het op het laatste houden. We hadden te weinig richting gegeven aan de vraag, hij was te open. Er zijn namelijk enorm veel vragen over honden. Anders bestaan er geen hondenscholen en waren er weinig tot geen websites op het internet te vinden over honden. Waarschijnlijk is er juist te veel informatie te vinden….

 

Eén vraag die gesteld werd is: “Hebben honden besef van tijd?” Laten we dat nou een hele leuke vraag vinden! Want het lijkt er wel op hè? 🙃

 

Alhoewel je Max niet op zijn horloge ziet kijken hebben honden wel een zekere mate van besef over wat zich in het verleden afspeelde en wat nog moet gaan gebeuren… 


Kijken we naar het verleden, dan laten eerder opgedane ervaringen een indruk achter bij de hond. Vooral gebeurtenissen die een emotie hebben geraakt. Denk daarbij aan vervelende ervaringen (die ene hond die zo uitviel naar jouw hond) of hele prettige ervaringen (het worstenbroodje eten wanneer je deze van het bord van je baasje hebt gestolen). Vooral traumaervaringen laten een diepe indruk achter (gebeten worden door de hond van de buren). Hier kunnen honden op anticiperen wanneer een soortgelijke situatie zich voordoet. Het voorspelt een eerder opgedane ervaring.


Ook kunnen honden voorspellen wanneer ze naar buiten gaan, te eten krijgen of wanneer er bijvoorbeeld met ze gespeeld wordt. Ze kijken dan naar iets wat daar vooraf aan gebeurt. Wij mensen zijn nogal gewoontedieren en werken onze dagtaken in een routine af. En honden hebben daar een neus voor. 


Voorbeeld?

Je drinkt ’s morgens eerst een bakje koffie voordat je met Max uit wandelen gaat. NA je laatste slok sta je op en gaat met Max wandelen. Jouw kopje koffie, en vooral die laatste slok, zijn een voorspellend signaal voor jouw hond geworden dat jullie samen gaan wandelen.

 

Meestal krijgen onze honden te eten wanneer we zelf gaan eten, of in ieder geval rond dat zelfde tijdstip. Wanneer wij dus ons eten klaarmaken is dat voor onze honden al een signaal dat hun eten ook volgt.

 

Dit heeft allemaal te maken met conditionering: het leren wat de gevolgen voor jouw hond zijn na een bepaalde gebeurtenis, prikkel of zijn eigen gedrag (die laatste slok, voorbereiden van eten, het stelen van een worstenbroodje). Dat is de link die zij maken om “de tijd” te kunnen voorspellen. 

Conditionering: leerproces
Conditionering: leerproces

Honden kunnen ook voorspellen wanneer het weer tijd is dat je thuiskomt. Vandaar dat ze ons vaak op staan te wachten bij de voordeur, het raam of in de tuin. Als je namelijk van huis gaat blijft jouw geur in huis hangen (je parfum, shampoo, bodylotion maar ook je lijfgeur etc etc). Waarschijnlijk zul je jezelf niet ruiken (hopen we 😆). Maar een hond heeft zoveel reukreceptoren in zijn neus dat zijn reukvermogen 50x beter is dan dat van ons. Jouw hond kent jouw geur net zo goed als zijn eigen geur. Jouw hond merkt dus ook wanneer jouw geur na een aantal uur uit huis is verdwenen. Voor de hond het signaal dat je elk moment thuis kunt komen!

 

Klik hier voor een erg leuk filmpje over het voorspellen van de thuiskomst van het baasje door honden.

 

Het is hoogstwaarschijnlijk dat honden ook de tijd kunnen bijhouden wanneer ze ergens op wachten… Ben je een keer te laat met het geven van Max zijn eten? Dat merk je vast wanneer hij onrustig om je heen loopt. Honden schijnen te weten wanneer je loopt te treuzelen op basis van de tijd dat ze op hun eten moeten wachten. Of wanneer ze bij de voordeur staan als je de oprit op komt rijden. En dat ze gaan “zeuren” wanneer je nog even een praatje met de buurvrouw maakt voordat je naar binnen stapt… treuzelen.

 

Wetenschappers hebben dit “tijdsbesef” van wachten onderzocht bij muizen. Ze hebben dit in het brein onderzocht in het hersengedeelte Geheugen & Navigatie. Er komen neuronen vrij in de hersenen op het moment dat het dier ergens op moet wachten. En die neuronen werken als een soort Timer. Moet het dier wachten? Dan schakelt die Timer in. Is het wachten voorbij? Dan gaat de timer uit.

 

Het dier leert de wachttijd te onthouden wanneer dingen in een bepaalde volgorde, tijd & plaats gebeuren. Staan de neuronen dus langer dan normaal op standje – Wacht - ? Dan wordt het dier ongeduldig, want het klopt niet met zijn geheugen over de wachttijd 🤔 

 

Het hele onderzoek vind je hier

 

Voldoende bewijs dat honden geen klok kunnen kijken maar zeker wel een mate van tijdsbesef hebben. Vooral wanneer wij te laat zijn….. 😀😀

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0