· 

Gehoorzaamheid of interactie?

Het woord gehoorzaamheid laat weinig aan de verbeelding over. Feitelijk komt het neer op eenrichtingsverkeer. De hond moet doen wat jij zegt dat hij moet doen. Oftewel je geeft een commando, en de hond voert uit.

 

Je kent vast wel een leidinggevende uit je verleden, of misschien heb je die nu nog. Een leidinggevende die jou weinig keuze laat. Jij doet gewoon wat er van je gevraagd wordt. Want doe je dat niet, dan volgen er consequenties. Geef jij aan dat een taak niet zo goed lukt, of dat je meer handvaten of uitleg nodig hebt, dan stuit je vaak op een muur. Want tijd is er niet. De werkdruk ligt hoog en er moet gepresteerd worden. Om 17.00 uur klok jij uit en gaat naar huis. 

Wat voor gevoel geeft die leidinggevende jou? En wat voor relatie heb jij met die leidinggevende? Hij of zij geeft jou weinig ruimte voor initiatief. Er is weinig ruimte voor persoonlijke groei. De baas verwacht gewoon netjes dat jij jouw werk doet binnen de uren (of misschien zelfs nog daarbuiten) die jij beschikbaar bent. Zelf heb je ook weinig behoefte om initiatief te tonen, want je weet dat dat toch geen zin heeft… Je doet je werk, en that’s it. Niets meer en niets minder. Geen extraatjes en weinig plezier.

 

Kijken we nu naar een leidinggevende die daadwerkelijk een interactie aangaat met zijn personeel. Een leidinggevende die jouw input kan waarderen omdat hij jou daarmee kan helpen zodat jij je taak beter kunt uitvoeren. Of misschien komt hij wel tot de conclusie dat die taak overbodig is en het nog efficiënter kan. Een leidinggevende die eigen initiatief waardeert en zelfs kijkt naar wat jij nodig hebt wanneer jij zegt “nee dat lukt mij niet”…. Ruimte voor groei. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. En ruimte waardoor het zelfvertrouwen groeit. Er zijn extraatjes.

 

Wat voor een relatie heb jij met zo’n leidinggevende? En hoe denk jij over die leidinggevende wanneer je thuis bent, dus even niet hoeft te werken? Wil jij dan net dat beetje meer geven en voel je je gewaardeerd?

Ook honden mogen (wij vinden zelfs MOETEN) ruimte van ons krijgen om “nee” te zeggen. En wij mogen (nogmaals, wij vinden MOETEN) leren kijken naar onze honden om een daadwerkelijke interactie aan te gaan.

 

Zodat wij kunnen zien wat de “nee”hond nodig heeft. Want die “nee” is hele belangrijke informatie! Daar kun je iets mee.

 

Hoe herken je een "nee" van jouw hond?

Heel simpel: wanneer je vraagt iets te doen en hij doet het vervolgens niet. Of hij treuzelt en ontwijkt datgene wat je van hem vraagt.

 

Om welke reden kan jouw hond "nee" zeggen?

We hebben een checklist voor je gemaakt. Loop die checklijst eens goed en heel kritisch door. Kijk naar je hond en beoordeel of een van deze redenen reden voor jouw hond kan zijn. En werk van daar uit verder.

  • Hij heeft pijn, is ziek of voelt zich niet goed
  • Er zijn te veel afleidingen om hem heen
  • Jouw hond ervaart iets als een straf of onprettig en dat belemmert hem in zijn gedrag
  • Hij heeft niet begrepen wat jij bedoelt of beheerst datgene nog niet wat je van hem vraagt
  • Is het te moeilijk wat ik vraag en kan ik het makkelijker voor hem maken
  • Is datgene wat ik te bieden heb de moeite waard zodat mijn hond "ja" zegt

Heb jij een oorzaak kunnen vinden voor die "nee" van jouw hond? Los die oorzaak dan op en probeer het opnieuw. Niet voor maar 1 keer. Maar voor iedere keer. Dan ga  jij de interactie écht aan. En wanneer jij dat aandurft zul je merken dat die gehoorzaamheid vanzelf volgt! En dat die gehoorzaamheid ineens niet dat klakkeloos opvolgen van commando's is, maar een wisselwerking tussen jou en jouw hond. En dat de band die jij voor ogen had met een hond, ineens wel heel haalbaar is. 

 

Je zult een hond zien die straalt wanneer jullie samen op pad gaan. Die je vol verwachting aankijkt en je bijna lachend vraagt: "En? Wat gaan we doen? Zeg jij het maar!" 

 

Wil jij weten hoe jij die interactie met jouw hond aan kunt gaan? Waardoor je gaat samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken?

 

Meld je dan aan voor één van onze Basics! Een Puppy-, puber- of basiscursus. Je krijgt 9 Praktijklessen én een eigen lesboek.


Wij garanderen jou dat je daar geen spijt van zult krijgen.

 

Liefs Suzanne & Jany

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0