· 

Hij kan niet alleen zijn

Zonder dat wij het ons beseffen, hebben veel huishonden moeite met alleen thuis te zijn. De ene hond lijdt in stilte, de andere hond sloopt het hele huis of is een overlast voor de buren. Dat honden moeite hebben om alleen thuis te blijven is ook niet zo heel erg onlogisch; het zijn sociale dieren die veel waarde hechten aan het samen zijn met ons mensen. Wist je dat een hond zich anders hecht aan een mens, dan aan een soortgenoot? Deze band kun je vergelijken met de relatie tussen een moeder en haar kind van 1-3 jaar oud. Dezelfde emoties en daarmee gepaard gaande hormonen komen vrij wanneer ze elkaar in de ogen kijken. Je kunt dus stellen dat de band tussen hond en mens gebaseerd is op emoties. En juist door die sterke band gaat het met het alleen thuis zijn nog wel eens mis.

 

Petra en Marieke hebben beide een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn. Zij schakelde onze hulp in, omdat verlatingsangst (de angst dat jij niet meer thuis komt) niet zomaar vanzelf over gaat. Om die angst om te buigen naar zelfvertrouwen en ontspanning is een best heftig traject. Geen onmogelijk traject :-). We laten ze jullie zelf vertellen hoe hun ervaring is geweest.

 

Onderaan het Blog vinden jullie een presentje: een handige lijst met tips hoe je jouw hond het beste kunt leren alleen thuis te blijven!

Marieke en Pom:

 

Maak je niet zo’n zorgen! Dat gaat vanzelf wel over.” Of: “gewoon laten piepen, daar houden ze echt wel mee op hoor”. Zorgen maakte ik me wel en vanzelf over ging het ook al niet. Onze pup Pom kon niet rustig en ontspannen alleen zijn. 

In de allereerste dagen dat hij bij ons was lieten we hem niet alleen. We wilden hem langzaam laten wennen alleen te zijn door steeds even de kamer uit te lopen en meteen weer terug te komen. Of we gingen naar boven, zodat hij ons nog wel kon horen rommelen of praten. Trouw lieten we hem wennen aan de bench. Eerst met deurtje open. Pas later met de deur dicht. De bench vond hij heel spannend. Het duurde even voordat hij daar rustig was en bleef. Uit zichzelf ging hij er nooit in liggen.

 

Al snel bleef Pom rustig wanneer we boven waren. Lieten we hem alleen, dan piepte hij wel even, maar bij thuiskomst lag hij te slapen in de bench. Ik hoopte dat het piepen vanzelf over zou gaan. Maar in plaats daarvan werd het steeds erger!

In huis hield hij mij de hele tijd in de gaten, en volgde me overal. Hij was bang dat ik echt weg zou gaan. Zodra ik de deur uitstapte brak er volledige paniek uit: piepen, janken, overgeven, plassen, bijten in de tralies van de bench. En dat continu, tot ik weer terug kwam. Ik lette erop niet binnen te stappen als hij jankte, maar dan kon ik de hele dag buiten blijven staan.

 

Ik zocht tips op internet en vroeg om me heen. Wat heb ik veel geoefend met naar buiten lopen en direct weer terug! Ik probeerde van alles maar niets hielp. Ik ging niet meer fijn van huis weg en raakte het plezier in Pom langzaam kwijt. Heel eerlijk vond ik de prijs van een gedragsdeskundige hoog. En dat zonder garantie of het wel echt zou helpen. Ik kreeg buikpijn als ik dacht aan herplaatsen. En zag de verdrietige koppies van mijn kinderen al voor me. Ik wilde hem zelf ook dolgraag houden! Het is zo’n lief en blij beest.

 

Uiteindelijk besloten we er vol voor te gaan en hulp te vragen aan De Lijn. Dat ik daar zo over heb getwijfeld! Jany was heel vriendelijk, luisterde goed, en gaf hele bruikbare adviezen. Ik kon haar altijd appen of mailen, en ze reageerde heel snel op mijn vragen. Ze had oog voor mij en zeker voor Pom en wat nodig was. De bench lieten we voor wat het was. Pom vond dat gewoon geen toffe plek. De eerste drie weken moest ik Pom zo weinig mogelijk alleen laten. Hier was wel wat creativiteit voor nodig. De oudste bracht de jongste naar school, boodschappen deed ik in de avond. Verder nam ik Pom overal mee naar toe. Er werd een plan per week opgesteld. En iedere week stemde ik met Jany af hoe de gemoedstoestand van Pom was. En was die goed? Dan gingen we naar het volgende weekplan.

 

De investering was erg pittig: het kost energie om trouw de oefeningen vol te houden en hele kleine stapjes te nemen. Maar de complete paniek is weg bij Pom en bij mij moet nu het vertrouwen groeien dat dit zo blijft. Pom kan inmiddels al ruim 2 uur alleen zijn!! Jany geeft me elke keer weer nieuwe moed door haar humor en enthousiasme. Zonder twijfel zou ik zo weer opnieuw kiezen voor deze hulp. Pom is vrolijk en blij, kan ontspannen alleen zijn, volgt me niet meer overal in huis en ik heb het plezier weer terug in mijn hond.

 

Petra & Joy:

 

Dit is Joy, een reutje van ruim twee jaar, hij is geboren in Kroatië en samen met zijn broertjes en zusjes gevonden op straat zonder moeder.

 

 

Het nest is grootgebracht op een boerderij in Kroatië bij twee vrouwen die zwerfhonden opvangen. Toen hij 8 maanden oud was is hij via een stichting naar Nederland gekomen en een week later kon ik hem in mijn armen sluiten maar wat was hij bang. 

Hij trilde, z’n oortjes hingen omlaag en zijn staart zat bijna vastgeplakt aan zijn buikje. Al snel bleek dat Joy het verschrikkelijk vond om alleen te zijn, hij huilde, blafte, plaste en poepte in huis en maakte dingen kapot.

 

Ik besloot om de Puppycursus bij Hondenschool ‘De Lijn’ te gaan volgen, Joy vond het leuk om dingen te doen en leerde snel, onze band werd sterker en sterker. Na de puppycursus zijn we meteen doorgegaan met de basiscursus, Joy vond het weer een feest en deed erg zijn best, wat was ik trots op hem!

 

Helaas ging het ‘alleen thuis blijven’ niet beter, ik moest me in allerlei bochten wringen om te zorgen dat hij niet alleen zou zijn, het beheerste bijna mijn hele leven. Iedere keer wanneer ik van huis ging, regelde ik èèrst iets voor Joy zodat hij niet alleen thuis hoefde te blijven. Ik heb zelf van alles geprobeerd en bij verschillende mensen om advies gevraagd.

 

Zo ook bij ‘De Lijn’. Suzanne en Jany gaven aan dat het verschrikkelijk moeilijk is om zonder hulp een hond van zijn verlatingsangst af te helpen, nou dat geloofde ik meteen dus besloot ik om hun deskundigheid in te schakelen.

 

Op hun website vond ik onder het kopje ‘Support’ en dan ‘Begeleiding’ drie verschillende pakketten waaruit ik kon kiezen, ik koos voor het pakket Optimaal, zodat ik 3 maanden nazorg had. Iets wat je echt nodig hebt wanneer het om verlatingsangst bij de hond gaat.  

 

Suzanne kwam thuis langs voor een observatie en heeft samen met Jany een plan van aanpak gemaakt en toen konden we beginnen!

 

Tijdens het hele traject had ik contact met Jany, ik kon haar altijd om raad vragen en zij checkte regelmatig hoe het ging. Stapje voor stapje, steeds weer vijf minuutjes langer alleen laten, rustig aan, niet overhaasten, belonen, oefenen, oefenen, oefenen. Eerlijk gezegd vond ik het soms best wel vermoeiend, het schoot niet op vond ik, maar ik moest volhouden, Joy moest gelukkig worden, hij moest gaan voelen dat alleen zijn helemaal niet zo erg is en dat ik ALTIJD terug kom, ALTIJD!

 

En het is gelukt!!! Joy is rustig als hij alleen is, hij blijft lekker liggen waar hij ligt als ik wegga en is super blij als ik weer terug ben, wat ben ik blij dat ik de hulp van De Lijn heb ingeschakeld, ik heb nu een gelukkige blije hond die héél sociaal en héél slim is (maar dat was hij natuurlijk al). 


infographic hoe je jouw hond kunt leren alleen thuis te blijven

Wij hebben voor jou een handige infographic samengesteld met de stappen die je neemt om jouw hond te leren ontspannen wanneer je van huis bent. Deze is uitermate geschikt voor pups die nog geen nare ervaringen hebben opgedaan of wanneer je hond nog nooit alleen thuis is gebleven. Hou er rekening mee dat het voor honden erg lastig en vervelend is wanneer zij 5 dagen in de week 8 uur alleen moeten blijven. Misschien zijn jij en jouw hond beter geholpen met een structurele oplossing zoals een oppas aan huis, dagopvang of een uitlaatservice?

 

Ervaar jij al problemen met jouw hond wanneer hij alleen thuis moet blijven? Dan is deze infographic wellicht niet voldoende. Schakel tijdig onze hulp in! Het gaat echt niet vanzelf over. 

Download
Infographic Leren Alleen zijn
Een handige poster met tips hoe je jouw hond op een zo prettig mogelijke manier kunt leren alleen thuis te blijven.
Leren alleen zijn.png
Portable Network Grafik formaat 256.8 KB

Reactie schrijven

Commentaren: 0