· 

Voorkomen of genezen

Ben je verstandig, dan probeer je problemen te voorkomen. Ben je onkundig of gemakzuchtig, dan mag je straks problemen oplossen. 

 

Lees jij het verschil?

 

Vóórdat probleemgedrag ontstaat ga je jouw hond het gewenst gedrag aanleren. Als je verstandig bent :). Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je straks vervelend gedrag moet afleren. En dát is een stuk lastiger.

Eigenaren klagen het meest over:

  • Uitvallen aan de lijn
  • Achter fietsers en joggers aan jagen
  • Trekken aan de lijn
  • Veel blaffen
  • Opspringen

Tijdens onze lessen besteden wij veel tijd, uitleg & oefeningen om deze gedragingen te voorkomen. We zijn dus preventief bezig.  

je hond begeleiden, steunen en beschermen
Preventief: voorkomen door begeleiding, steun & bescherming

En toch.. slaan veel mensen onze adviezen in de wind. Nemen ze niet zo nauw. Want de hond vertoont op dát moment namelijk nog geen probleemgedrag. Als pup volgen de honden hun baasje tot in den treure. En gaat het in de praktijk vaak nog goed. Het is dan lastig om vooruit te kijken en wat er kán gebeuren als het echt fout gaat.

 

Eenmaal puber, is het hek van de dam ...  en ontwikkelen problemen zich in rap tempo. Pubers zijn namelijk bezig met de ontwikkeling van hun eigen ik. De omgeving wordt daarbij ineens veel belangrijker. Ze verleggen hun focus op die  omgeving en een stuk minder op jou. Ze gaan hun eigen grenzen stellen en de grenzen van een ander proberen te verleggen. Daar zijn ze puber voor. Ben je in hun puppy tijd niet preventief bezig geweest, dan kunnen de situaties die toen goed afliepen, nu ineens wél voor drama zorgen. En dan krijgen wij de vraag of we 1 tip hebben om dat nare gedrag te onderdrukken......... 

 

Dat is zoveel harder werken dan er preventief mee om te gaan...

corrigeren, straffen
onderdrukken, straffen, corrigeren

Vergelijk het met het opvoeden van onze kinderen. Wil je dat goed doen, dan ben je de eerste jaren van hun leven voornamelijk preventief bezig. Je wilt voorkomen dat er iets vervelends gebeurt. We zetten van alles in om ze te steunen, begeleiden en beschermen. Zodat ze niet zo snel "de fout" in gaan. Ze zijn zo kwetsbaar en klein. Ze kunnen nog niet weten wat gevaarlijk is. En heel simpel: ze kunnen nog niet alles. Dus zijn ze afhankelijk van de volwassen exemplaren onder ons. Maar hoe anders zijn onze pups? Ook zij zijn klein, kwetsbaar, kennen nog geen gevaar en kunnen nog niet alles. Zij hebben toch ook recht op diezelfde steun, begeleiding en bescherming?

 

Jij kunt jouw hond enorm helpen door hem nu intensief te begeleiden. En vooral door problemen te voorkomen. Want wat zo onschuldig begint, ontwikkelt zich binnen no time tot een probleem. Wij als instructeurs zijn erin getraind om dit te herkennen. Wij willen jou en jouw hond heel graag behoeden voor problemen. Moet je wel naar ons luisteren 😉. 

begeleiden, corrigeren, onderdrukken, opvoeden, beschermen, hondentraining
voorkomen versus onderdrukken

Reactie schrijven

Commentaren: 0