· 

Het olifantenpaadje

Ik had er nog nooit van gehoord. Jij wel? En daar kan ik niet tegen he, als ik iets niet weet. Daarom heb ik het meteen de volgende dag op wikipedia opgezocht. En nu blijkt dat ik er – net als heel veel andere mensen – al heel lang gebruik van maak. Alleen heb ik nooit geweten dat zoiets een naam heeft. 


Een olifantenpaadje is een pad dat door mensen (of olifanten) wordt gemaakt als ze ergens de weg afsnijden. Dat is dat paadje waar je overheen loopt als je de kortste weg naar de supermarkt neemt en even over dat stukje gras loopt terwijl het daar eigenlijk niet voor bedoeld is. Er zijn maar een paar mensen voor nodig die daar ook zo over denken en voordat je het weet is er een olifantenpaadje ontstaan. Als je goed kijkt zie je ze overal bij je in de buurt.


Het olifantenpaadje bij de hond


Wat heeft zo’n olifantenpaadje nou met honden te maken?! Heel veel! Dat ga ik je uitleggen.


Honden leren elke dag, 24/24 uur. Ze leren leuke dingen, commando’s, maar ook veel dingen waar eigenaren niet blij mee zijn. Bijv. auto’s drijven, heel veel blaffen, meubilair slopen, op konijnen jagen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat ik op de hondenschool vaak hoor is dat de eigenaar denkt dat de hond hier wel overheen groeit. Helaas dat is juist niet het geval.


Met iedere ervaring worden er in de hersenen namelijk olifantenpaadjes aangelegd. De hond hoeft maar 2 of 3 keer achter konijnen aangejaagd te hebben of de hersenen hebben opgeslagen wat het lichaam allemaal moet doen om klaar te zijn voor de jacht. Eigenlijk is het een heel technisch verhaal over synapsen, neuronen, en het plastische brein, maar dat ga ik je hier besparen. Belangrijk is om te weten dat de hond maar een paar ervaringen nodig heeft om vervelend gedrag te ontwikkelen. Dat doet de hond niet expres, zo werken zijn lichaam en zijn hersenen nu eenmaal. De olifantenpaadjes in de hersenen blijven bestaan. Ze kunnen een tijdje niet gebruikt worden omdat er bijv. even geen konijnen in de buurt zijn, of omdat je de konijnen mijdt. Maar doet zich weer een situatie voor dat heel veel lijkt op de eerdere konijnenjacht, dan zie je hetzelfde gedrag weer opborrelen.

Ook bij mensen werken die olifantenpaadjes zo. Een goede vriend van mij is jarenlang verslaafd geweest aan alcohol. Na een intensieve afkickperiode is het hem gelukt om van de drank af te komen. Alleen…… hij mag nu ook nooit meer alcohol drinken. Zelfs nog geen kersenbonbon eten! Want dat olifantenpaadje in zijn hersenen moet in ruste blijven en mag niet wakker geschud worden omdat anders de zucht naar alcohol weer de kop opsteekt. Niet voor niets zeggen de doktoren dat je wel van de drank af bent, maar altijd een verslaafde blijft. 


Het is best lastig om te begrijpen dat de hersenen van een hond zo werken. Want als je dit namelijk wel begrijpt en inziet, dan realiseer je je ook meteen hoe belangrijk het is om ongewenste dingen bij de hond te voorkomen. En laat dat nu net zijn wat instructeurs eigenaren altijd adviseren. Probeer het zo veel mogelijk te voorkomen; want gedrag afleren is veel lastiger. En nee, hij groeit er dus niet overheen en het gaat ook niet vanzelf over.


Reactie schrijven

Commentaren: 0