· 

Hallo.... ben ik in beeld?!??!?

Geen contact met je hond.....

En als hij naar je kijkt, is het altijd heel snel en heel kort. Vervolgens gaat hij verder met waar hij mee bezig was, namelijk zijn omgeving…..

 

Vervelend is dat toch. Want je wil juist SAMEN met jouw hond genieten van de dingen die je doet. Je wil als een verliefd stel elkaar diep in de ogen aan kunnen kijken. Dat jouw hond je aankijkt en zich afvraagt: wat gaan we doen baas? Zeg jij het maar, ik vind het prima!

Een goede relatie begint met oogcontact. Ooit een blind date gehad zonder oogcontact? Ik weet zeker dat die date bij dat ene afspraakje is gebleven….

 

Heb je namelijk oogcontact, dan is er een opening tot communicatie. En communicatie is DE sleutel om te kunnen werken aan de gehoorzaamheid van jouw hond.

 

In deze blog geef ik je 4 tips om echt contact te krijgen met je hond. En met die aandacht ga jij vervolgens verder bouwen. Jullie date gaat beginnen! Ben je er klaar voor?

 

1) Kritisch kijken

En dan val ik gelijk maar met de deur in huis: hoe betrokken ben je zelf bij je hond als jullie aan de wandel gaan??  Want kijk eens kritisch naar jezelf. Als jij de aandacht van jouw hond vraagt, wat doe je dan? En ben je met 100% aandacht bij jouw hond? Of ben je bezig met je telefoon, of het gezellige onderonsje met andere wandelaars? Beoordeel ook eens je eigen lichaamshouding, dat wat je zegt en dat wat je doet. Sta je rechtop en vol zelfvertrouwen? Ben je open en vrolijk of juist een beetje nors en voorovergebogen? Roep je heel streng of juist met wat minder zelfvertrouwen jouw hond? Kijkt jouw hond de andere kant op als je hem roept, loopt hij juist weg of negeert hij je compleet?  Dan kan het zijn dat je eigen houding dit veroorzaakt.  Als je doet wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg.  Dan wordt het tijd om het anders te doen.

 

2) Wat is het karakter van jouw hond?

Heb je een wat timide hond, dan zal deze zich in zijn schulp terugtrekken wanneer je een hard stemgeluid opzet of wanneer je te veel commando’s geeft. Heb je juist een hele enthousiaste hond, dan is deze al snel in beeld wanneer je een vrolijke stem opzet en speels met hem omgaat of met hem wegrent. Iedere hond is een individu. Wat wellicht bij jouw vorige hond, of die ene hond van de buren, goed werkt, hoeft bij deze hond niet te werken.

 

3) Wat motiveert jouw hond?

Onderzoek waar jouw hond helemaal gek op is. Denk daarbij aan lekkers en een speeltje. Waar wordt jouw hond dol van? En gebruik dat lekkers en het speeltje als je gaat oefenen met jouw hond. Gebruik je lekkers? Neem dan een mix van 3 verschillende soorten. Dan wordt jouw hond iedere keer verrast en blijft hij gemotiveerd. Het speeltje leg je buiten het oefenen om op de kast. Dan blijft hij interessant.

 

4) Vrijwillig oogcontact

Beloon IEDER vrijwillig oogcontact dat jouw hond met jou maakt. Eerst in huis, dan in de tuin en daarna tijdens het aangelijnd wandelen. Al het vrijwillig oogcontact dat jouw hond met jou maakt én hij wordt er ook nog eens voor beloond, zal hij vaker gaan doen. Het belonen wissel je af tussen lekkers & samen een trekspelletje of zoekspelletje spelen.

 

Je hebt nu 4 aandachtspunten gekregen waarmee jij meer focus van jouw hond op jou krijgt. Besteed hier iedere wandeling tijd aan en je gaat merken dat jouw hond jou steeds vaker aankijkt. Dat hij echt graag contact met je wilt maken, omdat hij weet dat er iets leuks gaat volgen.

 

Oefening baart kunst. Het moet langzaamaan een gewoonte gaan worden. Maar blijf je hier iedere dag aandacht aan besteden, dan zul je beloond worden met aandacht… van jouw hond.

Wil jij heel gericht aan de focus van jouw hond & jullie onderlinge communicatie werken? Dan is de cursus wandelen zonder trekken voor jou! In 6 lessen leer jij hoe je de basis van jullie relatie kunt leggen. En vanuit die basis kan het alleen maar bergopwaarts gaan. Zaterdag 7 maart start er een nieuwe groep!

Reactie schrijven

Commentaren: 0